Szociális támogatás Németországban

clock-77497_640Németország nagyon jól kiépített szociális rendszerrel rendelkezik. Szinte lehetetlen, hogy ha egyik családtag dolgozik, akkor ne éljetek meg.

Néhány támogatásra szeretném felhívni újra a figyelmedet:

Wohngeld

Itt írtam róla bővebben: lakhatási támogatás Németországban, melynek összege függ a családtagok számától, a család összjövedelmétől, és a lakás után fizetendő költségektől (ami viszont maximálva van). Hogy mekkora lakhatási támogatásra vagy jogosult Németországban, itt megtudhatod: http://www.wohngeld.org/wohngeldrechner.html

Kinderzuschlag

Azaz kiegészítő családi pótlék: tulajdonképpen egyfajta családi pótlék kiegészítés Németországban az alacsony jövedelmű szülőknek. Kalkulátort ehhez is lehet találni (pl itt: http://www.geldsparen.de/inhalt/rechner/Soziales/Kinderzuschlagrechner.php) de pontos összeget akkor fogunk tudni, ha elbírálták kérelmünket.

Schulbedarfspaket

Iskolakezdési támogatás alacsony jövedelmű szülőknek. Összege egységesen 100 euró évente az arra jogosultaknak.

Arbeitslosengeld 2/ Sozialhilfe:

Célja tulajdonképpen, hogy senki ne haljon éhen, vagyis hogy mindenki fedezni tudjon olyan költségeket, mint a lakhatás, étkezés, ruházkodás stb. De vigyázni kell vele, akinél egyértelmű, hogy nem dolgozni jött Németországba, hanem a szociális szolgáltatások igénybevétele miatt, annak kérvényét erre hivatkozva visszautasíthatják.

Összege: az alapösszeg 2014 január óta 391 euró, plusz a gyerekek után járó összeg. Ezenfelül fedezik a szállás, fűtés tényleges költségét, amennyiben ez mérhető.

Az Arbeitslosengeld 2-t azok igényelhetik, akik munkaképesek, míg a Sozialhilfe azoknak szól, akik nem is tudnának dolgozni. Az Arbeitsagentur honlapján részletes információkat találunk erről is!

Tehát a lényeg, hogy kevesebb havi fizetés esetén érdemes egy picit körülnézni!
http://nemetelet.hu/blog/

91 thoughts on “Szociális támogatás Németországban

 1. Jóestét! Nekem a következő volna a kérdésem : Júliusban fogok szülni, sajnos semmilyen segítségem nincs a következő témában. Nem vagyok tisztában azzal hogy hol tudom elintézni a szülési támogatásokat. Azt sem tudom hogy itt kinn mennyi az egyszeri anyasági szülési segély. Köszönöm válaszát! Hajlandó lennék fizetni hogy segítsen elintézni a dolgokat!

 2. Sziasztok a férjem4 éve dolgozik nemetorszagban. Három éve visszaigenyli az adóját. Én itthon Romániában munkanélküli vagyok. Most újra elrendezte az adojat és612 euro levonast kapott a fizetéséből. Lehetséges hogy azért húzták le mert én nem dolgozok itthon és ő adót kell fizessen utannam ottan. Legyszives segitsetek

 3. Informaciot kerek 8 honaptol Nemetorszagban lakom van Ammeldungom en nem dolgozom mert itt a kozelben csak csirkegyar van ahol en betegsegem miatt nem vagyok kepes ott dolgozni es nyelv tudas nelkul csak oda vesznek fel,az eletarsam dolgozik,200eus fizetest kapott szeptemberben 2 hetet dolgozott vegzoi papirt nem kultek el azotasem mert ott hagyta ahogy kitolt vele az agentura,nem tudjuk fizetni a lakast 245 a lakber ,63 a vilany, a radio 105 eu majustol szamoltak ki,hova menjunk segitsegert mit tegyunk ,6 honapot dolgozott a parom ,en nemkaphatok semijen segitseget ha papirunk van hogy egy lakasban elunk 7 honaptol,beteg vagyok oroshozsem tudok menni nincs penzem betegbisztositot fizetnem, hol kerhetunk segitseget,koszonom a valaszt

 4. EL KELL AUSZTRIAT HAMAROSAN HAGYNOM.MAR IRTAM ES TELEFONÁLTAM IS KI NEMETBE.DE SEMMIT NEM TUDOK MEG A JöVöMRöL,HOGY MENNYI IDÖT KELL ELÖSZÖR LE DOLGOZNOM SZÜNET NELKÜL?!mivel ott akarok maradni legaläbb 5e´vig.
  szeretném ha valaki egy kicsit felvilagositana mi vár rám erding környeken.gondolok most a szociälis es ege´szsegügyi dolgokra is.
  elnezest,hogy ilyen vacakul irok ezzel a geppel.
  elöre is köszönöm a välaszt!
  leichtfried margit

 5. Jónapot kívánok, 3 éve kint élünk Németországban ferjem.3evig egy munkáltatónál dogozott de sajnos januárban elveszítette munkáját, 2 kicsi gyermekünk van én nem dolgozom, a kiadásainkat nem tudjuk fedezni mivel már nincs munkája, segítséget szeretnék Kerni mi tevők legyünk, persze keresi a munkalehetőségeket minél előbb szeretne munkába alni de adig is mién jövedelemhez lennénk jogosultak? Hova menyük intézkedni és mién segítséget igényelhetünk? Köszönöm a választ.

  1. Kedves Martina!

   3 év munkaviszony után jár az Arbeitslosengeld 1, amit az Arbeitsagentur-nál lehet igényelni.

 6. Párommal 2éve élünk Passauba. Mindketten kiküldetés én dolgoztunk. Én dec. 31 párom január 16tol lesz munkanélküli. Albérletben lakunk. Kihez fordulhatunk míg nincs új munkánk hogy fizetni tudjuk a kiadásokat?
  Köszönöm szépen a választ előre is.

 7. Kedves Kitti!

  Ha magyar volt a munkáltató és a magyar munkanélküli biztosítás volt fizetve, akkor a magyarországi munkanélküli segély jár. Sajnos a szociális támogatást két év után itt Németországban még valószínűleg vissza fogják utasítani.

  Szép napot kívánok!
  Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..