Minimálbér Németországban

fizetes

Mostanában nem múlik el olyan nap, hogy a rádióban, tévében vagy valamelyik újságban ne legyen szó a minimálbér tervezett bevezetéséről! Most épp a Deutsche Welle honlapján olvastam erről egy cikket, amelyet már csak azért is szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, mert az oldal nyelvtanulás szempontjából is nagyon jó! A hírekhez hanganyagok és szómagyarázatok is tartoznak, de akit a komolyabb dolgok nem annyira érdekelnek az is rengeteg szórakoztató tananyagot talál a honlapon!

A német minimálbért 2014 júniusában szavazták meg Németországban. Ezzel az EU-ban a 28 tagállamból már 21-ben hivatalosan van minimálbér.

A német minimálbér 2015 januártól lép életbe és onnantól kezdve senki nem kereshet Németországban 8.50 eurónál kevesebbet!
Azonban kivételek itt is vannak! Nézzük meg kire nem fog vonatkozni a minimálbér!

  • Ilyen például ha a Tarifvertrag ennél alacsonyabb munkabért határoz meg, ami 2016 végéig így maradhat. A Tarifvertag tulajdonképpen a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleti szervezete közötti megegyezés a fizetésekről!
  • Nem vonatkozik a minimálbér a 18 év alattiakra sem, így akarják azt elérni, hogy az iskolában végzettek, olyan munkahelyre menjenek, amihez nem szükséges Ausbildung, további tanulás!
  • A hosszabb ideje munka nélkül levőkre (Langzeitarbeitslose – 1 évnél hosszabb ideig munkanélküliként van bejelentkezve) sem vonatkozik a minimálbér, ehhez nekik minimum fél évet dolgozni kell! Ennek az indoklása az, hogy nagyon kevés olyan munkáltató van, aki egyáltalán hajlandó ezeknek a munkavállalóknak is egy esélyt adni!

A kivételek lehetősége mellett kritika érte a 8,50 eurós (2550 Ft) minimálbér nagyságát is, ami még így is nagyon kevés lehet. A németországi átlagfizetésekről itt már írtam!

 

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>