Célok a nyelvtanulásban

target-596016_640Nagyon fontos, hogy tudd, hogy mik a céljaid a nyelvvel, ez erőt fog adni a későbbiekben is a folytatáshoz. Az is fontos, hogy ezek a célok jól kitűzött célok legyenek!

Először is próbáld megfogalmazni (és leírni) a választ a következő kérdésekre!

Miért választottad a német nyelvet?

 • Szeretnél külföldön dolgozni?
 • Jobb állást szeretnél?
 • Vagy a közértben/ utcán lenne jó megértetni magad Németországban is?
 • Külföldön szeretnél barátokat?

Nem számít, miért tanulod a nyelvet, de fontos, hogy ez elég erőt adjon, hogy hosszú távon is kitarts a céljaid mellett!

Mennyire szeretnél folyékonyan beszélni?

Teljesen profi nyelvtudást szeretnél vagy elég a „valahogy megértetem magam” szint? Fontos, hogy tisztában legyél vele, hogy meddig szeretnél eljutni (persze ez a későbbiekben változhat, de most legyen egy kezdeti szint)!

Milyen szinten vagy most?

Sokan tanultunk nyelvet az iskolában, és sokan érezzük úgy, hogy az a tudás semmit nem ér, de azért az a tudás is megvan valahol és Te leszel a legjobban meglepődve, amikor előjönnek azok a szavak. J De még hogy ha angolt tanultál, akkor is fogsz találni jó pár hasonlóságot!

Tehát milyenek is legyenek a jó célok?

 • Konkrét!

Ne azt mond, hogy szeretnél jól beszélni németül, mert ezt nem tudod nézni, hogy tényleg elérted-e. Mond azt, hogy szeretnél úgy német filmeket megnézni, hogy meg is értsd őket, vagy szeretnél egy német nyelvű állásinterjún sikeresen szerepelni, vagy szeretnél valakivel németül skype-on egy fél órát beszélgetni.

 • Mérhető!

Ne azt mondd, hogy bővíteni fogod a szókincsed, hanem mondd azt, hogy napi 10 új szót megtanulsz, vagy napi egy leckét végigveszel egy könyvből.

 • Ésszerű!

Ne tűzd ki célnak, hogy két nap alatt szeretnéd a német magyar nagyszótárt bemagolni, mert nem fog menni. Viszont az sem biztos, hogy jó, ha azt mondod, hogy heti egy szót szeretnél megtanulni, mert nem fog elég kihívást, sikerélményt jelenteni. Igen, kicsit túloztam, mindenesetre próbálj magadnak reális célt találni.

 • Releváns

Ha a célod az, hogy meg tudj szólalni és beszélgetni emberekkel, akkor ne tűzd ki azt célnak, hogy tökéletes legyen a helyesírásod, ha viszont csak írásban szeretnéd a nyelvet használni, akkor felesleges célkitűzés, hogy bármikor bárkivel el tudj cseverészni – főleg ha ez neked nem is okoz örömet.

 • Legyen időkorlátja!

Ne azt mond, hogy megtanulsz 200 új szót, hanem szeptember végéig megtanulsz 200 új szót.

 

Egy ilyen cél lehet pl., ha egy év múlva szeretnél egy német nyelvű állásinterjún jól szerepelni. Ehhez mondjuk elhatározod, hogy minden hónapban 100 új szót megtanulsz, heti egy filmet megnézel és megpróbálod megérteni, vagy hetente egyszer beszélgetsz egy anyanyelvi partnerrel.

A fenti cikk a 90 napos ingyenes tanfolyamunk egyik leckéjének bevezetőjéből való, amelyre itt iratkozhatsz fel!

Ha van kedved írd meg nekünk a kommentek közé, hogy Te milyen célokat tűztél ki magadnak! 🙂

 

 

 

2 thoughts on “Célok a nyelvtanulásban

 1. Azt a ce’lt, hogy javitsam a nyelvtuda’som, ba’rmilyen kommunika’cio’s esheto”se’gre.

 2. Német be dolgozom,es szeretnék jobban beszélni németül,mint amennyire tudok.:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..