Gondolkozol azon, hogy Németországba gyere dolgozni vagy már kész terveid vannak esetleg már az utazás pontos időpontja is megvan?
Akkor ez a cikkünk neked szól!

Jó választás Németország?

Bár egyre többen hangoztatják, hogy Németország már nem a régi, hogy sokat romlott a színvonal és hogy már nem is érdemes itt élni, én ezzel így nem értek egyet.
Talán tényleg romlott az életszínvonal valamennyit, talán tényleg csökkent a fizetések értéke, lehet, hogy egy szakács/ ápoló/ informatikus a fizetéséből 20-30 évvel ezelőtt többet tudott magának megengedni, előbb jutott saját lakáshoz, mint ma.

Azonban hogy rossz lenne az élet itt ma, azt szeretném megkérdőjelezni.
A minimálbér 12 euró óránként, ami nem feltétlen sok, de ha nem feltétlenül Münchenben vagy valamelyik méregdrága nagyvárosban szeretnél élni, akkor nem is olyan rossz.
Bár kezdetben, kevés nyelvtudással sok ideérkező magyar tényleg a minimálbért kapja meg, azonban senkinek nem kell itt leragadni.
A német állam támogatja a nyelvtudás fejlesztését és kicsit jobb némettel, esetleg egy jó szakmával a fizetés nagyon gyorsan tud emelkedni.

A gyerekekre 250 euró családi pótlékot kapunk (gyerekenként), ami Európa  viszonylatban az élvonalban van.

Ha mégis kevés a fizetés, esetleg mert drága az albérlet vagy gyerekekkel érkezel és így több kiadásod van, akkor lehet például kiegészítő családi pótlékot vagy lakhatási támogatást igényelni.

Ha bármikor később, úgy hozza az élet, hogy mondjuk egy tartós betegség vagy más különös élethelyzet (pl. gyermeket egyedül nevelő anya) miatt nem tudsz dolgozni vagy nem találsz állást, akkor kapsz akkora szociális támogatást, amiből meg lehet élni (persze a luxus dolgok nagy részéről valószínűleg azért le kell mondani).

Bár küzdenek itt is a szakember hiánnyal, saját tapasztalataim alapján az itteni egészségügy még mindig fényévekre van az otthonitól.

Persze itt sincs kolbászból a kerítés, nem mindenki jár a legújabb Mercédesszel és ember legyen a talpán, akinek nem okoz nehézséget a német nyelv… de mindent összevetve én nem bántam meg, hogy 2012-ben Anglia és Amerika után végülis Németországot választottam úticélnak!

Nyelvtudás

Miért fontos a német nyelvtudás?

Fontos tudni, hogy vannak, akik két mondatot nem tudnak szinte elmakogni és mégis remekül elboldogulnak Németországban. Sőt, vannak, akik 20 éve itt vannak és még mindig nem tudnak megszólalni németül.

Ezt azonban én senkinek nem ajánlom. Nagyjából két esetben megoldható a nyelvtudás nélküli kezdet:
– ha beszélsz angolul és a szakmádban ez elfogadott (pl. informatikusok) vagy akkor hiány van alkalmazottakból, hogy teljesen mindegy csak valakit találjanak, akivel valahogy azért lehet kommunikálni (pl. hotel munkák bizonyos régiókban).
– a másik, hogy ha magyar kollégáid, ismerőseid vannak az adott cégnél, akik segítenek a kezdetekben.

Azonban sok kellemetlenséged lesz az összes hivatalos helyen, lakáskeresésnél, hétköznapi dolgok intézésénél, úgyhogy, ha sikerül elindulni kevés/ nulla nyelvtudással, akkor is törekedj ennek minél előbbi bepótlására.

Ha valaki úgy dönt, hogy Németországban szeretne dolgozni, akkor sokkal jobb esélye van a sikeres álláskeresésre, ha beszéli a német nyelvet. Emellett a német nyelvtudás növeli az esélyeket az előrelépésre és magasabb fizetésekre. Könnyebben tudsz beilleszkedni, ismerősöket, új barátokat találni, aminek egyenes következménye, hogy jobban fogod érezni magadat.

Milyen szintű német nyelvtudás szükséges?

A munkahelytől és a pozíciótól függően eltérő lehet a szükséges német nyelvtudás szintje. Általánosságban elmondható, hogy legalább az alapfokú német nyelvtudás szükséges az álláskereséshez és a munkavégzéshez. A szakmai terület és a pozíció határozza meg, hogy milyen mélységű és szélességű német nyelvtudásra van szükség. Például az építőiparban dolgozóknak / szállodai személyzetnek általában elég az alapfokú nyelvtudás, míg az orvosoknak és mérnököknek szaknyelvi ismeretekre van szükségük. Bizonyos szakmákban pedig angollal is teljesen jól lehet boldogulni (informatika).

Mennyi időt vesz igénybe a német nyelvtudás elsajátítása?

A német nyelv elsajátításának ideje változó lehet, és az egyéntől függően eltérő. Általában a német nyelvtudás elsajátítása akkor lehet hatékony, ha hetente legalább néhány órát szentelünk a tanulásra és gyakorlásra. Az alapfokú nyelvtudás megszerzése sokak szerint átlagosan 6-12 hónapot vesz igénybe, míg a középfokú nyelvtudás megszerzése 1-2 év is lehet.

Szerintem ennél gyorsabban is megy!
Ha kint szeretnél dolgozni nincs szükséged feltétlenül nyelvvizsgára, nem kell tökéletes nyelvtannal beszélned, ami a német esetében sokat könnyít a dolgokon. Sőt, a jó nyelvtan hátrányokkal is járhat! Mi 2012-ben kijöttünk -én a középfokú nyelvvizsgámmal, párom a kb 100 szavas német tudásával… kitalálod ki boldogult jobban? Ő…. én próbáltam a tökéletes német mondatokat összerakni és teljesen lebokkoltam a dem, den, der, das részeknél… ő meg tette egymás mögé a szavakat valamilyen véletlenszerű sorrendben, ragozatlanul, minden nyelvtani szabályt ignorálva…. és MEGÉRTETTÉK!

Ha egy napi 10 szót megtanulsz az egy hónap alatt is már 300 szót jelent, ami kezdésnek abszolút nem rossz! 🙂

Tehát tanulj szavakat, legyen egy alap szókincsed- csak ne hagyd abba utána a tanulást. Folytasd itt tovább! Teljesen oké, ha frissen kijössz és véletlenszerű sorrendben dobálod a szavakat egymás után- de azért 5- 10 év után már nem biztos, hogy ezt jó szemmel fogják nézni.

Ok, Anna, de nem elég az angol nyelvtudás?

Az angol nyelvtudás nagyon fontos a nemzetközi kommunikációban, és az angol nyelv hasznos lehet Németországban is. Azonban a német nyelvtudás az álláskeresés és a munkavégzés szempontjából (bizonyos szakmákat kivéve) nagyon fontos. Ha meg nem egy méreg drága internacionális nagyvárosban élsz (mint München és Berlin), akkor a hétköznapi életben is sok problémád lesz.

Hely kiválasztás

A lakáspiaci és munkaerőpiaci helyzet tekintetében különbségek vannak Kelet- és Nyugat-Németország között. Néhány keleti régióban még mindig magasabb a munkanélküliség és a gazdasági fejletlenség, mint Nyugaton. Azonban vannak olyan kelet-német területek is, amelyek erős gazdasági fejlődést tapasztalnak, például Berlin, Lipcse vagy Drezda. Ezek a városok jó munkaerőpiaci és lakáshelyzetet kínálnak, és gyakran olcsóbbak, mint a nagyvárosok Nyugaton.
Magyarországhoz való közelsége miatt sokak számára vonzóak a bajor részek, viszont esetleg többszörösét fizeted ki albérletre vagy később lakásvásárlásra, mintha egy nem annyira népszerű északi vagy keleti részre költözöl.

A város vagy a vidék tekintetében a döntés az egyéni preferenciáktól és igényektől függ. A nagyvárosok általában több munkalehetőséget és szélesebb kulturális kínálatot kínálnak, de drágábbak és magasabb a légszennyezés is. Az élet a vidéken általában nyugodtabb és olcsóbb, azonban kevesebb munkalehetőséget és kulturális ajánlatot kínál.

Az óvodai helyek és a gyerekekkel való élet tekintetében is a döntés az egyéni igényektől függ. Általában a városokban több óvoda és iskola áll rendelkezésre, de sok helyen mégis nagy szerencse kell hozzá, hogy óvodai helyet sikerüljön kapni.  A vidéki élet biztonságosabb és gyermekbarátibb környezetet kínálhat, de a különböző programok és távolságok miatt kötelezővé válhat az autó.

Ajánlott több várost és régiót megismerni, utánanézni a neten az átlagos fizetéseknek a Te szakmádban, az átlagos albérlet áraknak egy neked megfelelő méretű lakás esetén.

Álláskeresés

Ha egy picit tudsz németül, akkor az álláskeresés Németországban nem is olyan nagy kihívás. Jelenleg nagy munkaerőhiány van, ez sokat segít az újrakezdésben.

1, Készíts önéletrajzot és motivációs levelet németül, amely kiemeli a szakmai tapasztalataidat és a képességeidet. Jó, ha már van németországi lakcímed és telefonszámod, de azért ezek nélkül sem lehetetlen az álláskeresés.

2, Regisztrálj online olyan álláskereső oldalakon, mint például a StepStone, a Indeed vagy a Monster. Ezek az oldalak a legnagyobb álláskereső oldalak Németországban, és segítenek a potenciális munkaadók megtalálásában. Lépj be az oldalakra, nézz rá minden nap az álláshirdetésekre. Nézegesd a helyi újságokat is, a postaládába bedobott ingyenes újságok is remek források.

3, Használj szakmai hálózatot. Csatlakozz a LinkedIn-hez, és szakmai csoportokhoz, amelyek érdekesek lehetnek, de ez nagy részben szakma függő. Kapcsolatba léphetsz más szakemberekkel, és felveheted itt is különböző környékbeli magyar Facebook csoportokkal.

4, Itt is igaz az, hogy sok állás nincs meghirdetve, tehát, ha van olyan cég a kiszemelt környéken, ami tetszik, akkor add be az önéletrajzodat.

5, Ne ess abba a hibába, hogy csak egy helyre beadod az önéletrajzot és vársz. Add be 5-re, 10-re, 15-re. Minden nap. Sokkal gyorsabban kapsz megfelelő ajánlatot és ha több pozitív visszajelzést kapsz, akkor még ki is választhatod a számodra legjobb ajánlatot.

6, Járj el interjúkra. Ha sikerült megszervezni egy interjút, készülj fel alaposan. Gyakorold át a lehetséges interjú kérdéseket németül, válaszolj rájuk gondolatban, nézd át még egyszer a cég honlapját.

Lakáskeresés

Németországban a legnagyobb gond nem is az álláskeresés, hanem a lakáskeresés szokott lenni. Ha frissen érkezel ki és még nincs németországi fizetési papírod, akkor nagyjából lehetetlen lakást találni. Ezért is szoktam javasolni, hogy ha családdal szeretnél költözni, akkor is először egyedül gyere. Volt olyan ismerősöm, aki azt mondta, hogy egy évre előre ki tudja fizetni a bérleti díjat, mégsem talált lakást. Ennek az az oka, hogy Németországban nagyon védik az albérlőket és ha valaki bent van már a lakásban, nagyon nehéz kitenni, ha mégis fizetési gondjai lennének.

Tehát amíg az első egy-két fizetési papírt megkapod érdemes ideiglenes szállást keresni. Ez lehet egy szoba egy albérletben vagy vannak olcsóbb hotelek/ motelek, ahol kedvező havidíjat állapítanak meg a hosszabb távra bérlőknek.

Ha megkaptad az első fizetéseket, akkor meg indulhat a végleges otthonod megtalálása.

1, Keresd meg a megfelelő ajánlatokat: Használj különböző online platformokat, mint például az ImmobilienScout24, az eBay Kleinanzeigen vagy a WG-Gesucht, hogy megfelelő lakásokat találj. Lehetőséged van helyi újságokban és hirdetésekben is keresni.

2. Építs kapcsolatokat és kérdezz: Kapcsolatba léphetsz helyi ingatlanügynökökkel, akik segítséget nyújtanak a keresésben. Beszélj kollégáiddal, szomszédokkal és egyéb ismerősökkel is és kérdezz. A lakások egy jó nagy része Németországban nincs meghirdetve, mert ismerős útján már gazdára talál. Érdemes belépni a helyi magyar Facebook csoportba is és ott rákérdezni.

3, Jelentkezési anyagok előkészítése: Győződj meg róla, hogy rendelkezel minden szükséges dokumentummal, mint például fizetési igazolások, munkaszerződések és Schufa-jelentések, hogy bizonyítsd a hitelképességedet.

4, A lakások megtekintése: Ha találtál egy lakást, amely tetszik neked, egyeztess időpontot megtekintésre. Ez jó lehetőség arra, hogy ellenőrizd a lakás állapotát és találkozz a tulajdonossal vagy az ügynökkel. Legyél kedves, mosolyogj: a lakástulajdonos is ember, a pénzügyi szempont mellett nagyon sokat nyom a latba a szimpátia is. Ha például a tulajdonos régebben rendszeresen nyaralt a Balatonnál, akkor nyert ügyed van azzal, hogy magyar vagy.

5, Bérleti szerződés aláírása: Ha kiválasztottál egy lakást, alá kell írnod egy bérleti szerződést. Győződj meg róla, hogy megérted az összes szerződési feltételt és kérj segítséget egy ügyvéd vagy németül jól tudó ismerősödtől, ha bizonytalan vagy.

Fontos megjegyezni, hogy a lakáskeresés Németországban gyakran nagyon versenyszerű, és nehéz lehet olyan lakást találni, amely megfelel az igényeidnek. Légy türelmes és rugalmas, és adj magadnak időt, hogy megtaláld a legjobb ajánlatot számodra.

Ügyintéznivalók

Németországba érkezve lesz egy pár feladatod.

Bankszámla: Első lépésként nyiss bankszámlát, hogy a fizetésedet átutalhassák. A legtöbb bankfiókban, online vagy telefonon keresztül nyitható bankszámla. Amire érdemes figyelni: kézenfekvőnek tűnik bemenni az első utcasarkon lévő bankba (Sparkasse, Volksbank és társai), de sokszor ezek a legdrágábbak. Akár havi 5, 10 eurót vagy még többet elkérnek számlavezetési díjra, ami azt jelenti, hogy évi 120 eurót kidobsz az ablakon, ugyanis vannak teljesen ingyenes bankok is. Csak nézz körül egy picit.

Adóazonosító szám (Steueridentifikationsnummer): Ez egy tíz jegyű szám, amelyet a német adóhatóság állít ki számodra, és az adózással kapcsolatos ügyeidhez szükséges. A munkáltatódnak az első fizetésed előtt kell kérnie.

Lakcímbejelentés (Anmeldung): Ha Németországban tartózkodsz, 14 napon belül lakcímbejelentésre kötelezett vagy. Ehhez be kell menned a helyi városháza lakcímfelvételi irodájába és kitölteni a szükséges űrlapot.

Társadalombiztosítás: Munkaviszony esetén kötelezően biztosítani kell magad egészségügyi és nyugdíjbiztosítás szempontjából. A munkáltatód fogja elvégezni a regisztrációt és a befizetéseket. A betegbiztosítás tekintetében fontos, hogy Németországban több biztosító közül lehet választani és ezek a biztosítók különböznek annak tekintetében, hogy mit fizetnek. Itt is jellemző, hogy a leggyakrabban választott biztosítók (amiknek minden sarkon irodájuk és így rengeteg költségük van) fizetnek a legkevesebb plusz szolgáltatást.

Nyugdíjcélú megtakarítás (Riester-Rente): Ha a német nyugdíjrendszerbe szeretnél befizetni, érdemes megfontolni egy Riester-Rente szerződés megkötését. Ez adókedvezménnyel jár és a nyugdíjas éveidben extra jövedelmet biztosít.

Felelősség biztosítás: Németországban, ha bármi kárt okozol korlátlan mértékben a teljes vagyonod (és jövőbeli fizetéseid) erejéig felelős vagy. Tehát, ha például kiszalad egy labda az útra és emiatt két autó összeütközik vagy a kocsiajtót figyelmetlenül nyitod ki és összekarcolod a szomszéd Audit, mindent fizetned kell. Ez szerencsés esetben “csak” pár ezer euró, hogy ha személyi sérülés is van akkor akár milliós nagyságrend is lehet. Erre való a személyi felelősség biztosítás (Haftpflicht).

Ne felejtsd el letölteni az ingyenes e-book-ot itt: Ajándék könyv

Van még kérdésed vagy megosztanád tapasztalataidat? A kommentek között megteheted…

Talán ezt is érdekes

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás