Németország kezdőknek 2

brandenburger-tor-201939_640Cikksorozatunk első részében írtunk a németországi lakáskeresésről, az áram- és telefonszolgáltatókról.

Most a sorozatot további hasznos témákkal folytatjuk.

Orvos Németországban

Németországban a háziorvost (Hausarzt) szabadon választjuk, érdemes a lakóhelyünkhöz közeli rendelőt keresni. Itt is érdemes a választás előtt szomszédok, ismerősök véleményét kikérdezni.

A szakorvosokhoz a háziorvos adja a beutalót (amennyiben ez szükséges).

A nyitvatartási idő teljesen változó lehet, de általában hétvégén és sok esetben szerda délutánonként is zárva tartanak a rendelők (és gyógyszertárak). Persze ügyelet mindig van (Notdienst) és baj esetén a kórházakban is fogadnak.

Sürgős esetben az ügyeletes orvos is kijön (baj esetén hívható telefonszám: 112).

Autóvezetés

Bár a német autópályákon általában nincs sebességhatár, van ajánlott sebesség, ami 130 km/h. Ha ennél gyorsabban mész, akkor baleset esetén akkor is kihozhatnak téged is vétkesnek, ha egyébként nem a tied lenne a felelősség.

Az autó átíratása a Zulassungsstelle-n történik (erről és az autóvásárlásról is írtunk itt).

A magyar jogosítványt elfogadják, viszont a magyar rendszámot érdemes fél éven belül lecseréltetni.

Lakcímbejelentés

A német lakcímünket költözés után az Einwohnermeldeamt-nál kell bejelenteni, ehhez szükség lesz személyi igazolványunkra (vagy útlevél) illetve a bérleti szerződésre.

 

Vásárlás

A legfontosabb különbség Magyarországhoz képest, hogy néhány kivételtől eltekintve az üzletek vasárnap nincsenek nyitva (ebbe beleértjük a szuper és hipermarketeket is), vagyis a bevásárlást érdemes szombatra időzíteni). Ha mégis elfelejtettünk valamit, akkor a közeli benzinkútnál vasárnap is be tudunk szerezni bizonyos élelmiszereket.

 

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

1 thought on “Németország kezdőknek 2

 1. Üdvözlöm.
  Zsuzsa vagyok. A férjem tavaly nyár óta kint dolgozi német cégnél. Két gyermekünk van. Egy nyolc éves és egy három és fél éves. 
  Több kérdésem is van.
  1,Férjem A1-es adósávba van. Ezt azzal magyarázták hogy nem vagyunk egy lakcímen kint. Ezzel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
  2, Én tavaly október óta ápolásin vagyok édesanyámmal. Sajnos le kellett vágni mind a két lábát. Nos ezzel kapcsolatban nagyon sok kérdésünk van. Először is személyenként mennyi nm2 a megengedett fejenként. Anyukámnak is külön szoba kell? Van olyan ingatlan iroda ahol vannak akadálymentes kiadó ingatlanok? Sajnos lakás nem jöhet szóba a lépcső miatt. Van olyan lakóközösségek ahol a mozgáskorlátozottak laknak? 
  Vannak még kérdéseink csak időm nincs. Majd folytatom. Előre is köszönöm a segítséget. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..