TB fizetés, ha Németországban élünk

car-160292_640

Az elmúlt időben több cikkel is találkozhattunk a neten, hogy akár nagyobb összegű büntetésre is számíthatunk, ha bizonyos dolgokat nem intézünk el Magyarországon!

Aki lelkiismeretes, az már kiköltözés előtt mindennek utánajár, milyen teendők vannak, hol mit kell bejelenteni, ha külföldön kezd valaki munkát vállalni! Sokan ezt nem tettük meg! Nem baj, jobb későn mint soha, főleg ha még meg tudjuk előzni a büntetést! Sokaknál volt kérdés az is, hogy a gyerekünket milyen feltételekkel hozhatjuk ki, de most beszéljünk a TB-ről!

A lényeg: ha nem ideiglenesen tartózkodsz külföldön akkor az OEP-nél be kell ezt jelenteni, különben pénzbírságra számíthatsz!

Az OEP honlapján található információk alapján „A magyar jogszabályok alapján fennálló társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség rá nem terjed ki, illetve annak önkéntes teljesítésére sincs lehetősége.”

Tehát aki Németországban dolgozik, annak otthon nem kell és nem is lehet társadalombiztosítási járulékot fizetni.

Ezt a külföldi biztosítási jogviszony létrejöttétől számított 15 napon belül kell bejelenteni. Mi a 15 napból kicsúsztunk és nem kaptunk bírságot, de azért ha nem muszáj, inkább ne kockáztassuk a büntetést!

Magyarországon való ideiglenes tartózkodása alatt az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra jogosult”. Ennek igénybe vételéhez ki kell váltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát és így a szükséges ellátásokat ugyanolyan feltételekkel kaphatjuk meg, mint aki Magyarországon van biztosítva! Fontos, hogy a magyar kártyádat akkor se használd, ha ez még nálad van! “Az OEP-el finanszírozási szerződésben álló egészségügyi szolgáltatók kötelesek elfogadni az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, illetve a Kártyahelyettesítő formanyomtatványt, amennyiben az ellátás orvosilag szükséges volt

Lehetőség van tervezett kezelés igénybevételére is Magyarországon, ebben az esetben az  E 112 vagy az S2 nyomtatványt kell a külföldi biztosítóval előzetesen kitöltetni!

A hivatalos információt itt találod:  http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/EUELLATASOK/GYIK_20130301.PDF.

Ha azonban nincs kedved a 9 oldalt végigolvasni, akkor találtam a témában 2 nagyon jó, összefoglaló cikket is:

http://www.penzcentrum.hu/biztositas/vadaszik_a_nav_a_kulfoldon_elo_magyarokra_ki_kaphat_birsagot.1040529.html

http://nokkulfoldon.hu/hogy-is-van-a-tb-fizetes-ha-kulfoldon-elek/#comment-5350

 

Te bejelentetted az OEP-nél, hogy külföldön tartózkodsz? Vagy kaptál már büntetést? Ha igen, írd meg, hogy a többiek is tanulhassanak belőle! :)

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

TB fizetés, ha Németországban élünk” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Sziasztok az lenne a kèrdèsem epilepsziàs beteg vagyok rendszeresen járok orvoshoz a biztoditom a knappschnaff az a kèrd3sem hogy valamilyen támogatást adnak erre a betegsègre a válaszodat köszönöm hajni

 2. Jó napot! Nekem olyan gondom lenne, hogy augusztusban fogok Németországba menni munkavégzés céljából. Nekem csak az a gondom, hogy regisztrált Chron beteg vagyok és fél évente kell itt Magyarországon kontrollra jelentkeznem. Ilyenkor mi a teendő, hogy ne kelljen több 10000-et kifizetnem az orvosnak és a gyógyszerekre? Mivel két helyen nem fizethetem a TB-t. És nem szeretném, hogy a munkáltatóm megtudja, hogy milyen betegségem van, nehogy emiatt kirúgjanak.

  1. Kedves Gabriella!

   Igaziból csak az utolsó mondatára reagálnék, mint egy osztrák cég munkáltatói jogait gyakorló dolgozója:
   1) Tapasztalat, hogy ilyen jellegű betegségeket (magam is inzulinos cukorbeteg vagyok) a nyugati munkaadók nagyságrendekkel jobban tolerálják, mint a hazaiak. Tehát 1. ok, hogy ne hallgassa el.
   2) Ha munkavégzése közben – tudom, hogy ezzel a betegséggel ennek az esélye konvergál a 0-hoz – a betegségéből adódóan munkahelyi baleset következik be, akkor a pár 10.000.- Ft lesz a legkevesebb gondja. I) a helyi biztosító nem fogja állni az egészségügyi ellátását, mert elhallgatott egy fontos betegséget II) az okozott kárt is megfizetteti a munkaadó (kieső termelés, tönkretett eszközök).

   Javaslom, hogy ezen a téren legyen őszinte munkaadójával, mert még mindig jobb, ha emiatt elbocsátanák, mintha fél év múlva több 10.000 EUR-s kártérítést akasztanak a nyakába.

 3. Sziasztok! Lenne egy kerdesem ! Ha lejar a magyar Tb. De itt nemetbe Vhs.iskolaba tanulok(nem dolgozok) akkor hol kell Tb.fizetni vagy hol érdemes itt kint ezt elintezni !

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>