Teendők költözéskor

Ha már Németországban vagy, akkor box-158523_640is sor kerülhet arra, hogy másik lakásba, városba, tartományba költözz.
Mire kell ilyenkor mindenképp figyelni? És ezeknél milyen határidők vannak.

Összeszedtünk egy pár fontos dolgot!

Új lakcím bejelentése

Az új lakcímet egy héten belül be kell jelenteni az Einwohnermeldeamt-nál. Ezt a hivatalos papírok küldése miatt is fontos megtennünk, ugyanis erre a címre fogjuk kapni pl. az adópapírokat is. A lakcím átjelentésére egy hetünk van.

Ha kutyánk van, őt is be kell jelenteni az új lakcímre, az adót itt kell utána továbbfizetni.

Lakcímváltozás bejelentése

Ne felejtsd el az új címedet közölni a fontosabb helyeken. Gondolj mindenképpen a különböző biztosítókra, akikkel kapcsolatban állsz, a betegbiztosítóra, a bankodra, a különböző hivatalokra.

Posta

Érdemes a postán a levelek továbbítását kérni az új címre (Nachsendeauftrag). Ennek költsége jelenleg 20 euró fél évre vagy 24 euró egy évre. Ez nagyon jól jöhet, ha valahol mégis elfelejtetted közölni a lakcímváltozást.

Ezt a bejelentést akár online is megteheted: https://www.efiliale.de/efiliale/nachsenden-lagern/nachsendeservice.jsp?deeplink=true! Ideális esetben 2-3 héttel, de minimum 5 nappal a költözés előtt érdemes ezt megtenni.

Telefon, internet

Ne felejtsd el a átkéretni az új lakcímedre, illetve ha váltani szeretnél, akkor lemondani a régi szolgáltatást és megrendelni az újat. Ezt több hetet is igénybe vehet, úgyhogy mindenképp időben kezdd el intézni. Figyelj mindenképpen a felmondási időre!

Költözéssel kapcsolatos számlák

A költözéssel kapcsolatos különböző számlákat ne felejtsd el megőrizni. A következő adóbevallásnál ezek bizonyos esetekben elszámolhatóak Németországban.

Autó átjelentése

Autónkat is be kell jelenteni az új lakcím szerinti Zulassungsbehörde-nél.

Ennek költsége városonként változó lehet, érdeklőd meg mindenképpen a lakhelyednél.

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..