Szociális támogatás Németországban

clock-77497_640Németország nagyon jól kiépített szociális rendszerrel rendelkezik. Szinte lehetetlen, hogy ha egyik családtag dolgozik, akkor ne éljetek meg.

Néhány támogatásra szeretném felhívni újra a figyelmedet:

Wohngeld

Itt írtam róla bővebben: lakhatási támogatás Németországban, melynek összege függ a családtagok számától, a család összjövedelmétől, és a lakás után fizetendő költségektől (ami viszont maximálva van). Hogy mekkora lakhatási támogatásra vagy jogosult Németországban, itt megtudhatod: http://www.wohngeld.org/wohngeldrechner.html

Kinderzuschlag

Azaz kiegészítő családi pótlék: tulajdonképpen egyfajta családi pótlék kiegészítés Németországban az alacsony jövedelmű szülőknek. Kalkulátort ehhez is lehet találni (pl itt: http://www.geldsparen.de/inhalt/rechner/Soziales/Kinderzuschlagrechner.php) de pontos összeget akkor fogunk tudni, ha elbírálták kérelmünket.

Schulbedarfspaket

Iskolakezdési támogatás alacsony jövedelmű szülőknek. Összege egységesen 100 euró évente az arra jogosultaknak.

Arbeitslosengeld 2/ Sozialhilfe:

Célja tulajdonképpen, hogy senki ne haljon éhen, vagyis hogy mindenki fedezni tudjon olyan költségeket, mint a lakhatás, étkezés, ruházkodás stb. De vigyázni kell vele, akinél egyértelmű, hogy nem dolgozni jött Németországba, hanem a szociális szolgáltatások igénybevétele miatt, annak kérvényét erre hivatkozva visszautasíthatják.

Összege: az alapösszeg 2014 január óta 391 euró, plusz a gyerekek után járó összeg. Ezenfelül fedezik a szállás, fűtés tényleges költségét, amennyiben ez mérhető.

Az Arbeitslosengeld 2-t azok igényelhetik, akik munkaképesek, míg a Sozialhilfe azoknak szól, akik nem is tudnának dolgozni. Az Arbeitsagentur honlapján részletes információkat találunk erről is!

Tehát a lényeg, hogy kevesebb havi fizetés esetén érdemes egy picit körülnézni!
http://nemetelet.hu/blog/

89 thoughts on “Szociális támogatás Németországban

 1. Ha megengedik egy pár észrevétel:
  Az Elterngeld kimaradt a leírtakból, illetve szerintem a Familienpass/familienkarte is szerepelhetne, hiszen az is megkönnyíti a kisgyermekesek életét, azzal ingyenes nyelvkurzusra mehet aki megkapja, utazásban is kap engedményt, ami nem hátrány, hiszen nem olcsó mulatság a KVB.
  Tisztelettel

 2. Nekem kérdésem lenne. Én szociális ápoló és gondozóként keresek állást OKJ végzettséggel és fel van tüntetve az Auslöse a megbízó részéről napi nettó összeg , természetesen a végzettségtől függően. Ez mit jelent? és beszámít a munkabérbe, és adózni kell utána? Üdv. Ferencziné Teca

  1. Kedves Teca!

   Az Auslöse a legtöbb esetben adómentes, és a normális munkabéren felül fizetik.

   Üdvözlettel:

   Hargitai Anita

 3. SZIASZTOK! Kérdezni szeretném ha a feleségem uťán költöznének a két fiatalkorú gyermeküknek, én kapnék e ingyenes orvosi és gyógyszeres ellátást. Súlyos cukorbeteg, itthon 53százalékos rehabilitálását. De családegyesitést szeretnénk. Köszi a választ.

  1. Kedves Róbert!

   A családi biztosítás keretében, ha a feleség dolgozik, akkor jár a férjnek is meg a gyerekeknek is az egészségügyi ellátás.

 4. Hello! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy szeptembertől dolgozom, de most fog a hónapban kezdődni a nyelvtanfolyam, amire jelentkeztem és nem tudom hogy ilyenkor igényelhetek e valamilyen segélyt,ha nincs az iskola mellett munkám? A tanfolyam nappali és 22 éves vagyok.
  Előre is köszönöm.

 5. Üdvözlöm.Engem nagyon érdekelne,hogy hol és hogyan lehet igényelni a Arbeitslosengeld 2.Milyen papírok szükségesek hozzá és hogy számít-e hogy határozott idejű szerződésem van.Már három éve itt dolgozok ugyan abban a raktárban 8,50 euros brutto orabérben.Köszönöm.

 6. üdvözlöm,Állapotos vagyok, most szűnt meg a munkaviszonyom, de sajnos nincs meg a munkanélküli ellátásra jogosult időm. Férjem dolgozik, van még egy kiskorú gyermekünk.Kindergeldet kapjuk.
  Kérdésem:Tisztában vagyok vele, hogy a támogatásokhoz a családi összjövedelmet nézik, ill. a kiadásokat/lakás, stb./Csak azt nem tudom, hogy mennyi itt a létminimum, vagyis a családon belül az egy főre eső jövedelemhatár, ahhoz, hogy jogosultak legyünk valamilyen pénzbeli ellátásra?Előre is Köszönöm a válaszát.

  1. Azt szeretném megkérdezni hogy Németországban dolgoztam és kint élt velem feleségem és 4 gyermekem is feleségemnek nincs munkahelye és nem is volt Németországban munkaviszonya mindenre az én munkviszonyom álltal volt jogosult a feleségem és a négy gyerekem. 2013 novemberében a feleségem beadta a vállópert hamis vádakkal ezzel engem arra kényszeritve hogy felmondjak és haza jöjjek agyarországra. A kérdésem az lenne mivel munkaviszonyom megszünt N.o-ba neki nincs és nem is volt munkaviszonya jogosult e a családipotlékra továbbra is?Válaszát elöre is köszönöm.

  1. Kedves Csaba!

   Családi pótlékhoz szükséges a németországi munkaviszony.

   1. Üdvözlöm,azután érdeklödnék,hogy a feleségemmel,ki szeretnénk menniNémetbe Münchenbe ,nekem küldtek tavaly a BMW is ajánlatott,elégé minimálbéres ajánlatott,amire kint élő ismerösöm azt mondta az olyan mint itthon 60 000 ft mert sokat kell fizetni a lakásbérletre,egy gyerekünk van sajnos ö nem tud járni csak kézenfogva,ill beszélni se tud mert szűléskor oxigénhiányt kapott,azután érdeklödnék, hogy milyen támogatásokat vehetünk igénybe!s hol van neki ott speciális iskola,ill ott is ingyenesek e a kezelések gyógytorna stb,s van e olyan iskola ahol beszélnek esetleg Magyarul!köszönöm a válaszukat elöre is!Szép napot kívánok mindenkinek!

 7. Üdvözlöm! 2 éve élünk Németországban, feleségemmel és két gyerekünkel. Most külön költözöm tőlük, mert új munkát kaptam egy másik városban, egy másik tartományban. A feleségemnek még maradni kell, mert részt vesz egy államilag támogatott nyelvtanfolyamon. Így 2 lakást kell most fizetnünk. A Sozialhilfe-t igénybe tudjuk venni? Vagy wohngeldet? Köszönöm.

 8. Udvozlom!Olyan ugyben kerek segitseget,hogy parommal,kisfiammal,anyukammal,anyosommal stuttgartba szeretnenk koltozni,mert en ott kapok munkat es szeretnem vinni a csaladomat is!hol tudok igenyelni lakhatasi tamogatast vagy egyeb segitseget mig a parom nem talal munkat,vagy esetleg segitseget kapni abban hogy o is munkat talaljon!koszonom a valaszat!

 9. A sozialgeld-rol szeretnék érdeklodni,hogy ki kaphatja és mennyit. Errol nem találok semmit.

 10. 3-4 éve élek stuttgartban férjemmel és 2 gyermekemmel most lakunk egy cégtől bérelt lakásba amit a jobcenter fizet 3 évet dolgoztam de csak Mini joban a férjemtöl elfogok válni kérdezem, hogy tudok e igényelni szociális lakást

 11. Hello 22 eves vagyok,harom hete jöttem ki Németorszagba rokonokhoz,de nem igazan talalunk munkat mivel nem tudom elegge a nyelvet.Mivel minden fele keppen szeretnek itt maradni es dolgozni,hallottam errol a Jobcenterrol ,es ez ugyben erdeklodok,h ebbe meg e eri bele vagni addig meg nem talalok teljes munka idos munkat,h adnak lakast,nemet orakra jarhatok es havi kielhetesi penzt,amiert kell dolgoznom valamit amit ajanlanak napi par orat,h ennek mik a hatranyai ,vissza kell e fizetni a segitseguketez erdekelne !? koszonom a valaszt.

  1. Szia!
   A Jobcenter nem fog adni semmilyen támogatást, amíg nincs németországi háttér… Előbb mindenképpen dolgozni kell valamennyit. Próbálj meg otthon minél többet németül tanulni és közben folyamatosan állást keresni.

 12. Hello, en azt szeretném kérdezni, ha munkanelkuli segelyt kapnék, de még nem kaptam, bekelett volna mennem egy spontan időpontra, előtte nap délután kaptam sms-t, hogy másnap reggel bekell mennem, de otthon voltam. Akkor csak nemkapok munkanélkülit, vagy valami sokkal komolyabra számíthatok?
  A válszt előre is köszönöm.

  1. Sokkal komolyabbra nem. Kérj másik időpontot és menj be, akkor még a munkanélküli segélyt is kaphatod, csak “büntetésként” levonnak valamennyit a kifizetés időtartamából.

 13. 8 honapot dolgoztam le ket honapra leallt a gyar utana folytatodik a ket honapra mijen segelyt kaphatok nincs nevemen lakber munkatarsaknal vagyok bejelentve csak.

  1. Az Arbeitsagenturnál lehet igényelni az Arbeitslosengeld-et.

 14. Kedves Anita,

  Äprilis ota munkanelkuli vagyok (közel 3 ev nemetorszagi munkaviszony utan) nemetorszagban (ALG1) kaptam az Arbeitsamttol egy idopontot a kovetkezö temaval:
  Übergang Alg II / NLE Pflichtveranstaltung – Termin nicht löschen !
  Gruppentermin
  Gruppeninformation

  Nem teljesen ertem…egy evig jar az ALG1…ugye? Utana kapnam az ALG2-t?

  Köszönet a välaszert.

 15. Helló szeretném a segítségedet kérni mivel most szeretnék németországban munkát vállalni, de szeretném ha a családom is jönne velem 3 gyerek és egy várandós anyuka, én már 2012-ben dolgoztam németbe 8-9 hónapot de nem vettem semmilyen támogatást akkor igénybe lesz ennek valami előnye a mostani kiutazásunkkal kapcsoltban ? És hogyan kezdjük vagyis hol az ügyintézést ? Előre is köszönöm a segítséget !

 16. Joestet.
  Tobb kerdesem is lenne.
  En jelenleg 23 eves vagyok kinnt szulettem nemetorszagban de csak most dolgozok kinnt egy feleve idaig magyarorszagon eltem.nagyapam itt el nemetorszagban es o azt mondta nekem jogom van felvenni a nemet allampolgarsagot.akkor kapok segelyt es lakas tamogatast is.jelenleg van bejelentett munkahelyem atlagban havi 1900 eurot keresek abbol 410 euro a lakas.
  Kerdesem az lenne hogy tenyleg jogosult lennek allampolgarkent munka mellett segelyre?? Ha igen Mennyi ideig?? Illetve a lakastamogatasra???
  Elore is koszonom a valaszt 🙂

 17. Szép napot.

  Érdeklődni szeretnék, lassan két éve dolgozom Németországban, szeptemberben barátnőm is kiköltözött, jelenleg a Vhs-nél tanul. Nekem folyamatos munkaviszonyom van. Igénylehetek valami szociális támogatást?

  1. Tisztelt Anita,

   azt szeretném megtudni, hogy jogosultak vagyunk-e valamilyen támogatásra.
   A férjem 4 éve dolgozik Németországban. Én mint feleség, csak 1,5 éve jöttem ki hozzá.
   Nem dolgozom. Nyáron volt egy komoly műtétem ( csipőprotézis), tehát nem is tudnék dolgozni. Még mindig vannak problémáim, a másik lábam sincs túl jó állapotban.
   Férjem 57 és 55 éves vagyok.
   Tehát a kérdésem az lenne: mire vagyok jogosult a férjem után (én csak az egészségügyi ellátásról tudok) , illetve valamilyen szociális segélyt igényelhetnénk-e?
   Köszönettel Benkóné

 18. Szia drága anita en a szocialisták szeretnék erdeklodni 3honapja kintvagyunk nemet be és csak a ferjem dolgozik igényelhetik e!!!!!!

 19. Szia drága anita en a szocialist szeretnem erdeklodni 3honapja kintvagyunk nemet be és csak a ferjem dolgozik igényelhetik e!!!!!!

 20. Sziasztok
  Tisztelt Anita érdeklődnek 6 hónap munkaviszonyom van 3 kiskorú gyermekem van
  Arbeitslosengeld 2-t kaptam 6 honapig
  de a lakäst sem fizetek ki most pedig märcius 3 dika ig älapitottäk meg erdeklödnek hogy meg nem talältam munkät a nemet nyelv miata es mi tevö legyek mire lenek jogosult következö kepen

  1. Szép jó estét kívánok kedves Anita!A kérdésem az lenne, hogy 3 hónapja itt lakók Németországban és nem találok melót a nyelv tudás hiánya miatt,de Áprilisba kezdem a nyeliskolát,így egyáltalán van valamihez jogosultságom szociális segélyhez? K öszönöm előre is.Tiszteletem Piroska.

   1. Kedves Piroska!
    Ha még nem dolgozott itt Németországban, akkor sajnos valószínűleg nem fog segélyt kapni.

 21. Üdvözlöm! A férjem kint dolgozik Németországban és szeretnénk kiköltözni a gyerekekkel. Sajnos a páromnak nem tul sok a fizetése. Szeretnék érdeklődni,hogy a családi pótlékon kívül jogosultak leszünk e valamilyen támogatásra? A kicsi kint kezdené az ovit a nagy pedig a sulit.köszönöm!

  1. Kedves Anett!
   Ez elég sok mindentől függ, mindenképp érdemes kérvényt beadni, és ha valóban indokolt akkor biztos pozitív lesz a válasz

 22. Üdvözlöm!
  Több mint egy éve dolgozom itt Németországban. Munkahelyet váltottam, sajnos jelenleg felét keresem az eddigieknek. Kérdésem, hogy van-e esélyem a Szociális segélyre. Fizetésem több mint fele elmegy a lakbérre.

  köszönet. Aliz

  1. Kedves Aliz!

   Esély az biztos van, de részletesebb adatokat kellene tudni. Érdemes a különböző kalkulátorokkal leellenőrizni (a cikkben vannak linkek), és utána bemenni az illetékes hivatalba.

 23. Udvozlom! Segitseget szeretnem kerni mivel a munkahejem elbocsajtott szemeji hibara hivatkozva es a Jobcenter azt mondta igy nemvagyok jogosult semmien segitsegre. Ez valos vagy lehetne balamit tenni parommal es 6 honapos babankal elunk nemetorszagban. Kerem ha lehetseges privatban mihamarabb valaszoljon ezen email cimen:l.csaba0072@freemail.hu. Valaszat elore is koszonom

 24. Üdvözlöm!

  Páromnak június 15-el megszűnik a munkaviszonya (1 hónap hiányzik neki a teljes 1 évhez). Kérdésem az lenne, hogy kaphat e így munkanélkülit vagy bármilyen egyéb támogatást?

  Köszönöm a választ előre is!

  1. Kedves Renáta!

   Otthon se volt előtte munkaviszonya? Mindenképpen érdemes beadni, mert vannak esetek, amikor akár 180 nap munkaviszony is elég lehet… Mindenképpen be kellene menni, most az Agenturhoz, nem elég akkor amikor ténylegesen munkanélküli lesz.
   Az egyéb támogatáshoz is több információra lenne szükség, az már a család teljes jövedelmi helyzetétől függ.

  2. Probaljon meg egy Honapra valamit keresni,csak egy Ėv Utah kapnak segėlyt.

 25. Kedves Anita,

  én 6 éve dolgozok kint Németországban mint vállakozó, fizetek adót, áfát, privát biztosítást. Jelenleg 5 hónapos terhes vagyok, és nem nagyon tudok már dolgozni,mert magánházakat takarítottam,de ez most már megterhelő. Az lenne a kérdésem, hogy jogosúlt vagyok e valamilyen szociális segélyre. Természetesen a férjemmel élek kint, aki dolgozik.
  Válaszodat előre is köszönöm.
  Üdvözlettel
  Bakos Vali

  1. Attol fügt ,hogy fėrje mennyit keres es häny Szemely el Önökkel együtt.

 26. Jó estèt! A kèrdèsem az lenne hogy a Wohngeldet hol kell igènyelni?Ès mennyi idö az elbirálás? A kalkulátor segitsègével kiszámoltuk, elvileg 130€-ot kapnánk.

  1. A Värosi Rathaus vagy Landratsamt KB 2 Honapot Kell värni,de visszamenoleg megkapja.

  2. Udvozlom!
   a kerdesem az lenne,h a paromnak szeptember vegen lejar az arbeitslosengeld 2-se, milyen mas lehetosegei vannak ezutan? igenyelheti esetleg a szocial geld-et?
   koszonom

 27. Ez azt jelenti ,hogy naponta Kap plusz Pėnzt. Ez eddig adomentes. Ha keres munkat segithetek önnek

 28. Helló. Azt szeretném kérdezni hogy ha én mozgássérült kerekesszékes ként szeretnék Németországba kimenni lakni milyen juttatások járnak nekem?És hogyan érdemes menni és mit kell ott tennem hogy Németországba lakhassak?Letelepednék ott.

  1. Kedves József!
   Amíg nincs megfelelő németországi előélet, addig sajnos semmilyen támogatás nem jár.

 29. Sziasztok!Kérdésem lenne sürgős! Mi két éve lakunk itt németországban ,eddig segitett a socialhilfe de nem a családipotlékban, két éve 3 gyermekkel vagyunk itt , van munkahelyem, most kaptam meg először a családipotlékot , de nem az egész összeget, mert közölték levélben egy pici részt fizetnek ki azért mert a socialhilfe segitett nekünk. Mit tehetek ez ügyben?? S.O.S !! Köszönöm segitégét!

  1. Kedves Márton!

   Ehhez sajnos látnom kéne a levelet és a pontos indoklást.

 30. Üdvözlöm! Szeretnék érdeklődni ha mi ferienwohnungba megyünk hosszú távra lakni,(bár meddig maradhatunk) lehet igényelni a wohngeldet? Férjem minimálbért keres plusz két gyerekre családi pótlék különbözetet kapunk. Én nem tudok elmenni dolgozni,mert nincs hely az oviban jelenleg. Most költöznénk ki! Segítségét előre is köszönöm!

  1. Ha van rendes bérleti szerződé, akkor lehet Wohngeldet igényleni.

 31. Szép napot szeretném kérdezni öntöl hogy ketö honapja vagyok kint Németországba nem találok semi munkát pedig minden hol érdeklödök . Hatvan egy éves vagyok de fiatalos kort meghazudtolóan pörgös még hiszen 12 orában dolgoztam utólag SZLOVÁKIÁBAN . Szeretném kérdezni kaphatok e idös koru járadékot és hol kell intézni. Köszönet a segitségért várom válaszát . ÜDVÖZLETTEL.

  1. Sajnos megfelelő németországi előélet nélkül semmilyen támogatásra nem lesz jogosult. Valamennyi munkaviszony mindenhez szükséges…

 32. Kedves Anita!
  A segítségét szeretném kérni. Szeptember elsejétől kint dolgozom Németországban, bruttó 1.500 Euro-s bérrel. Együtt költöznénk ki a férjemmel és az 5 éves súlyosan, halmozottan sérült kisfiunkkal (oxigénhiánnyal és agysérüléssel született).
  Azt szeretném kérdezni, hogy milyen ellátásokra, juttatásokra vagyunk jogosultak, milyen lehetőségek vannak (Wohngeld..stb). Azt tudom, hogy a családi pótlék csak fél év munkaviszony után igényelhető.
  Köszönettel: Erika

  1. Kedves Erika!

   A családi pótlék igénylést be lehet adni azonnal az érkezés után, érdemes is megtenni, mert úgyis biztos, hogy lesz várakozási idő.
   A különböző segélyek nem csak a fizetéstől függnek, hanem pl. attól is, hogy mennyi az albérleti költség, milyen egyéb költségek vannak. Mindenképpen érdemes megpróbálni a Wohngeldet első lépésben, esetleg a kiegészítő családi pótlékot.

 33. Udv. Nemetorszagban dolgozom es 1 hete lettem cukorbeteg. Orvosnal voltam minden meg van mar a kezelesre. A kerdesem az lenne h jar e valamilyen jarulik az 1 tipusu cukorbetegeknek ?

 34. Sziasztok!
  Egy kis segitsget szeretnek kerni. Ketten dolgozunk Nemetorszagban a lanyommal, es ketten is bereljük a lakast. Kijövünk a penzünkböl, jut is marad is elven. Viszont most kevesnek bizonyult. Magyarorszagon az idösebb szüleim sajnos evekkel ezelött hitellel terheltek meg a hazukat es mint sokan masok, ök sem tudtak fizetni, igy a bank elvitte. Most, plane hogy jön a tel ideköltöztek hozzank. Igy viszont hogy mar nem tudunk annyira sporolni mindenen, fütes, villany, viz, kaja, nem fogunk kijönni a penzünkböl. A kerdesem: milyen lehetösegeim vannak? Hallottam letelepedesi segelyröl meg fütestamogatasrol meg sok mindenröl. Szerintetek mit kaphatok meg?
  A segitseget elre is kszönöm!

 35. Helló Anita kedden megyünk Németországba dolgozni a párom 1-es típusú cukorbeteg tudnál nekünk ajánlani valami diabetes es orvost eloreis köszi

 36. Kedves Anita

  2017 jan. 1-től Lipcsében kaptam állást. Feleségem, 7 hónapos babánkkal, velem tartanak. Jelenleg magyar GYED-et kapunk, amit szeretnénk megtartani.
  Mik tartoznak azokhoz a német családtámogatásokhoz, amelyek nem egyeztethetőek össze a magyar GYED-del? Kindergeld-re nem leszünk jogosultak, de a családi pótlékot és az adókedvezményt kérhetjük?
  Nagyon-nagyon köszönöm a segítségét, az oep sem tudott segíteni….

 37. Kedves Anita!

  2016.09.01-én jöttünk ki a gyerekekkel (3 kiskorú) férjem után németországba neki 2016.07.01- től van bejelentett munkahelye, elég sokat fizetünk a lakásért ( 1140euro melegen + villany ) , csak a férjemnek van jövedelme, családi pótlékot még nem kaptunk.
  Kérdésem hogy milyen segítséget tudok kérni és hol kell igényelni addig, amíg én nem találok munkahelyet.
  Válaszát előre is köszönöm.

 38. Jó napot!

  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a férjem március 1.-n lesz hogy 2 éve itt dolgozik Németországban, én mivel nem tudom a nyelvet nem tudok még dolgozni. 2 hónapot jártam nyelviskolába, de ez nem elég semmire, viszont most 2017. Január. 02.-n megszületett a kisfiúnk itt kint Gummersbachban. Az Elterngelden és a Kindergelden kívül van még amit a gyerekre tudunk igényelni?
  Nagyon szépen köszönöm a segítséget.

 39. Üdvözlöm Anita!
  A kérdésem a következő lenne:
  Én áprilisban lesz egy éve hogy itt élek-dolgozom.A feleségem két gyermekemmel/11 és 14 évesek/ szeretnének kijönni.Milyen lehetőségeik vannak támogatásra?A feleségem otthon pedagógusként dolgozik.

 40. Tisztelt szerkesztő!
  Párommal(jelenleg még nem jegyesem/feleségem) 9 hónapja élünk Németországban(természetesen bejelentkezve), én első perctől dolgozom, ő jelenleg az integrációs kurzust végzi december óta. “JobCenter”-ben voltunk, mert úgy hallottuk, aki itt tartózkodik több mint 3 hónapja azt támogatják a kurzus elvégzésében mivel elsősorban munkát keresni jöttünk. Szépen szólva el lettünk küldve a francba és mivel én keresek(kb. 1200 Eurót) így semmilyen juttatás nem jár neki.
  Most ” mini-job”- ot szeretett volna vállalni ,de mivel nincs biztosítása nem foglalkoztatták, viszont a biztosítónál(AOK) azt a választ kaptuk,hogy munkaszerződés nélkül nem biztosíthatnak.
  Tisztában vagyok azzal,hogy a “mini-job” nem állja a biztosítást és mivel még nem a feleségem a családi biztosítást sem vehetjük igénybe és mivel a kurzust végzi teljes állásban sem dolgozhat….. ebben az esetben mi a teendő, ön mit tudna javasolni?
  Jelenleg semmilyen támogatást nem kapunk és az iskolát is “saját zsebből” fizetjük.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv: Antal

 41. Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem hogy mozgáskorlátozottként milyen munkára vagyok kötelezhető Németországban? A betegségem 14 éves korom óta fennáll. 2 éve vagyok Németországban a férjemmel. Jelenleg munkanélküli vagyok. Semmilyen szociális segélyt nem kapok. A férjemnek 2 éve folyamatos munkaviszonya van. Én is dolgoztam 8 hónapot. Nehéz fizikai munkát végeztem, emiatt kellett otthagynom a munkámat (nem bírtam a terhelést). Milyen állami segítséget kaphatok itt kint? A férjem 1.500 eurot kap nettoban. Hová fordulhatok anyagi támogatásért?

 42. Kedves Anita!
  Arról szeretnek erdeklodni, hogy milyen, allamilag tamogatott, nyelvtanulasi lehetosegek vannnak Nemetorszagban?
  A választ elore is koszonom!

  1. Kedves Greta ! Ahol laksz annak a könyeken biztos hogy van nagyobb väros ahol be tudsz iratkozni egy nyelvsuliba ! Peldäul en Giengenben lakom (ez egy kicsi “varos”) es itt is van suli, de ami hozzänk közel van nagyobb väros ( Heidenheim 12 km) ott van 4 ! Erdemes körülnezni, mert ebböl peldäul 3 ällamilag is tämogatott ! DE arra szämits, hogy ezek is ugy müködnek mint a rendes sulik (8-14-ig vagy 16-22-ig) es kb. 6-8 honap (iskolätol függöen) ! Termeszetesen vannak “gyorstalpalok” de ezek max. alapfokut adnak! Tehät ha esetleg dolgozol valahol ezt bele kell kalkulälni . Remelem tudtam segiteni !

 43. Tisztelt Hargitai Anita ! Mär 10 eve dolgozom No-ban es most belefutottam egy problemäba ! A jobb kezem meg(le)serült ezert nem tudok toväbb dolgozni . A munkaadom emiatt felmondott . Sajnos a honap vegen (aug 29) meg kell müteni es addig senki nem ad munkät (+1 honap mig rendbejövök !) ! A Bundesagentur-näl is
  jelentkeztem, erthetöen es papirokkal igazolva a problemam, de a nagyon kedves hölgy azt mondta, hogy jelentkezzek ha megint “gesund” vagyok, addig is a “krankengeld”-et kapom . Ezzel nincs is baj ! A kerdes mikor (mikortol) , mennyi , es ha van egyeb lehetöseg egy kis segitsegre , hol tudom megkerdezni ? mivel eddig nem volt ilyen problemäm, igy nem is tudom, hogy hol erdeklödjek ! Tisztelettel es köszönettel Lajos

 44. Kedves Anita! A kérdésem a következő lenne 10-hónap munkaviszonyom van németországba tápénzre kerültem és ez idő alatt felmondtak. Milyen támogatást kaphatok mert a kezelésem itt kell folytatnom. Köszönöm előre is!

 45. Üdv. Feleségemmel egy hónapja élünk Frankfurtban. Feleségem dolgozik, sajnos a lakbér sok. Azt szeretném kérdezni, hogy jogosult vagyok-e valamilyen támogatásra tolószékes mozgássérültként?

 46. Kedves Anita!
  Négy kiskorú gyermekünkkel majnem egy éve kint élünk Németországban.
  Férjem dolgozik én még a nyelvet taulom.
  Ház vásárlásnál jár e valamilyen támogatás a gyerekek után és mennyi.,?
  Függ,-e ez valamitől?
  Mint Magyarországon a “szocpol”.
  Köszönöm.:Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..