Németországi támogatások! Te tudsz róla, mi jár neked???

Szociális és egyéb támogatások összege Németországbaneuro-400249__180

Már írtam a legtöbb szociális támogatásról, most a kapható összegeket szeretném nagyjából ismertetni. Fontos, hogy bár bizonyos szolgáltatások utólag is igénybe vehetők (pl. családi pótlék akár 4 évre visszamenőleg), de többségük nem, ezért fontos hogy tudjunk róluk és azonnal kérelmezzük, amikor igénybe tudjuk venni.

Ha egy gyors áttekintést szeretnél a támogatásokról, akkor kattints ide!

És itt találod a 2. részt! 

Családi pótlék:

Jövedelemtől függetlenül az első és a második gyerekre gyerekenként 184 euró jár, a harmadik gyerekre 190 euró és a negyediktől minden további gyerekre 215 euró.

Kiegészítő családi pótlék:

összege maximum 140 euró/ gyerek/hó

Iskolakezdési támogatás:

összege egységesen 100 euró évente az arra jogosultaknak.

Betreuungsgeld:

összege 3 év alatt, életkor függvényében 100 vagy 150 euró.

Wohngeld:

Lakástámogatás. Összege nagyban függ attól, hogy hol élünk Németországban, hány tagú a család stb. Egy 4 tagú müncheni családdal számolva, viszonylag alacsony fizetéssel, akár 6-700 euró is lehet a havi összeg! Persze nyilván nem ez az általános eset, de havi 100 eurótól se érdemes elesni!

WBS:

nem pénzbeli támogatás, de a lakáskeresést nagyon megkönnyítheti!

Sozialhilfe:

az alapösszeg 391 euró, plusz a gyerekek után járó összeg. Ezenfelül fedezik a szállás, fűtés tényleges költségét, amennyiben ez mérhető és egyéb indokolt kiadásokat is.

Elterngeld:

szülés után kieső jövedelem pótlására szolgál, fizetés 65%-a.

A fenti felsorolás a teljesség igénye nélkül készült, csak a leggyakoribb támogatások összegéről szerettem volna egy kis összefoglalót készíteni.

 

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!