Szociális támogatás Németországban

clock-77497_640Németország nagyon jól kiépített szociális rendszerrel rendelkezik. Szinte lehetetlen, hogy ha egyik családtag dolgozik, akkor ne éljetek meg.

Néhány támogatásra szeretném felhívni újra a figyelmedet:

Wohngeld

Itt írtam róla bővebben: lakhatási támogatás Németországban, melynek összege függ a családtagok számától, a család összjövedelmétől, és a lakás után fizetendő költségektől (ami viszont maximálva van). Hogy mekkora lakhatási támogatásra vagy jogosult Németországban, itt megtudhatod: http://www.wohngeld.org/wohngeldrechner.html

Kinderzuschlag

Azaz kiegészítő családi pótlék: tulajdonképpen egyfajta családi pótlék kiegészítés Németországban az alacsony jövedelmű szülőknek. Kalkulátort ehhez is lehet találni (pl itt: http://www.geldsparen.de/inhalt/rechner/Soziales/Kinderzuschlagrechner.php) de pontos összeget akkor fogunk tudni, ha elbírálták kérelmünket.

Schulbedarfspaket

Iskolakezdési támogatás alacsony jövedelmű szülőknek. Összege egységesen 100 euró évente az arra jogosultaknak.

Arbeitslosengeld 2/ Sozialhilfe:

Célja tulajdonképpen, hogy senki ne haljon éhen, vagyis hogy mindenki fedezni tudjon olyan költségeket, mint a lakhatás, étkezés, ruházkodás stb. De vigyázni kell vele, akinél egyértelmű, hogy nem dolgozni jött Németországba, hanem a szociális szolgáltatások igénybevétele miatt, annak kérvényét erre hivatkozva visszautasíthatják.

Összege: az alapösszeg 2014 január óta 391 euró, plusz a gyerekek után járó összeg. Ezenfelül fedezik a szállás, fűtés tényleges költségét, amennyiben ez mérhető.

Az Arbeitslosengeld 2-t azok igényelhetik, akik munkaképesek, míg a Sozialhilfe azoknak szól, akik nem is tudnának dolgozni. Az Arbeitsagentur honlapján részletes információkat találunk erről is!

Tehát a lényeg, hogy kevesebb havi fizetés esetén érdemes egy picit körülnézni!
http://nemetelet.hu/blog/

89 thoughts on “Szociális támogatás Németországban

 1. Jóestét! Nekem a következő volna a kérdésem : Júliusban fogok szülni, sajnos semmilyen segítségem nincs a következő témában. Nem vagyok tisztában azzal hogy hol tudom elintézni a szülési támogatásokat. Azt sem tudom hogy itt kinn mennyi az egyszeri anyasági szülési segély. Köszönöm válaszát! Hajlandó lennék fizetni hogy segítsen elintézni a dolgokat!

 2. Sziasztok a férjem4 éve dolgozik nemetorszagban. Három éve visszaigenyli az adóját. Én itthon Romániában munkanélküli vagyok. Most újra elrendezte az adojat és612 euro levonast kapott a fizetéséből. Lehetséges hogy azért húzták le mert én nem dolgozok itthon és ő adót kell fizessen utannam ottan. Legyszives segitsetek

 3. Informaciot kerek 8 honaptol Nemetorszagban lakom van Ammeldungom en nem dolgozom mert itt a kozelben csak csirkegyar van ahol en betegsegem miatt nem vagyok kepes ott dolgozni es nyelv tudas nelkul csak oda vesznek fel,az eletarsam dolgozik,200eus fizetest kapott szeptemberben 2 hetet dolgozott vegzoi papirt nem kultek el azotasem mert ott hagyta ahogy kitolt vele az agentura,nem tudjuk fizetni a lakast 245 a lakber ,63 a vilany, a radio 105 eu majustol szamoltak ki,hova menjunk segitsegert mit tegyunk ,6 honapot dolgozott a parom ,en nemkaphatok semijen segitseget ha papirunk van hogy egy lakasban elunk 7 honaptol,beteg vagyok oroshozsem tudok menni nincs penzem betegbisztositot fizetnem, hol kerhetunk segitseget,koszonom a valaszt

 4. EL KELL AUSZTRIAT HAMAROSAN HAGYNOM.MAR IRTAM ES TELEFONÁLTAM IS KI NEMETBE.DE SEMMIT NEM TUDOK MEG A JöVöMRöL,HOGY MENNYI IDÖT KELL ELÖSZÖR LE DOLGOZNOM SZÜNET NELKÜL?!mivel ott akarok maradni legaläbb 5e´vig.
  szeretném ha valaki egy kicsit felvilagositana mi vár rám erding környeken.gondolok most a szociälis es ege´szsegügyi dolgokra is.
  elnezest,hogy ilyen vacakul irok ezzel a geppel.
  elöre is köszönöm a välaszt!
  leichtfried margit

 5. Jónapot kívánok, 3 éve kint élünk Németországban ferjem.3evig egy munkáltatónál dogozott de sajnos januárban elveszítette munkáját, 2 kicsi gyermekünk van én nem dolgozom, a kiadásainkat nem tudjuk fedezni mivel már nincs munkája, segítséget szeretnék Kerni mi tevők legyünk, persze keresi a munkalehetőségeket minél előbb szeretne munkába alni de adig is mién jövedelemhez lennénk jogosultak? Hova menyük intézkedni és mién segítséget igényelhetünk? Köszönöm a választ.

  1. Kedves Martina!

   3 év munkaviszony után jár az Arbeitslosengeld 1, amit az Arbeitsagentur-nál lehet igényelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..