Családi pótlék Németország

birth-466140_640

 

Németországban is jár természetesen a gyerekek után a családi pótlék, ráadásul ennek összege az otthoninál jóval nagyobb!

Fontos! A családi pótlékkülönbözet akkor is jár, ha gyermekünk még otthon tartózkodik, abban az esetben is, ha csak szezonális munkát végzünk Németországban, de a fizetésünk után jövedelemadót fizetünk! Ilyenkor az itt járó összegből levonásra kerül az otthoni, a házastárs által esetlegesen a gyerek után kapott szolgáltatás nagysága!

Családi pótlék Németországban

A családi pótlékot írásban, formanyomtatványon kell igényelni a lakóhely szerinti Familienkasse-nál (Arbeitsagentur-hoz tartozik). A kérelmet nem muszáj személyesen bevinni, postázni vagy faxolni is lehet!

A családi pótlékot havonta egyszer fogják átutalni, ennek pontos időpontját is megtaláljuk az Agentur honlapján! Ehhez csupán a családi pótlék igénylő számunk (Kindergeldnummer) utolsó számjegyét kell tudnunk.

A kérelemhez ne feledjük el csatolni a gyerek születési anyakönyvi kivonatát, a munkaviszonyunkról igazolást, továbbá ha a gyerek nagykorú, akkor az iskolától vagy az Ausbildungról hozott igazolást.

 

A német családi pótlék összege

Jövedelemtől függetlenül az első és a második gyerekre gyerekenként 184 euró jár, a harmadik gyerekre 190 euró és a negyediktől minden további gyerekre 215 euró. Alapesetben 18 éves korig jár a szolgáltatás, de ha a gyerek munkanélküli, akkor ez kitolódik  21 éves koráig, ha tanul, akkor  25 éves koráig.[1]

Ehhez lehet igényelni a kiegészítő családi pótlékot is, ha a fizetés alapján ez indokolt. További információt találhatunk itt: www.kinderzuschlag.de.

 

[1] Forrás: http://www.familienratgeber.de/selbstbestimmt_leben/familie_partnerschaft/staatliche_hilfe.php

 

Családi pótlék Németország” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Visszajelzés: Óvoda németországban |
 2. Üdv!
  Elvált szülőket is megilleti a családi pótlékkülönbözet?
  Mik a lehetőségek?

  Tisztelettel:
  Nádudvari Ferenc

  1. Üdvözletem
   csatlakoznék az előttem kérdezőhöz,én is elvált vagyok,igénybe tudom e venni ezt a lehetőséget?
   előre is köszönöm a választ !

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>