Német családi pótlékhoz szükséges igazolások

brothers-457237_640

Már írtunk sokat a németországi családi pótlékról, mégis rengeteg kérdés érkezik hozzánk a témával kapcsolatban! Sok mindenkinek okoz már az első lépés is nagy gondot, hogy milyen papírokat kell beszerezni még otthon, milyen igazolásokat kell Németországban elintézni.

Fontos, és nem lehet elégszer hangsúlyozni: a német családi pótlék akkor is jár, ha a gyerekek otthon vannak (ez esetben az otthon kapott juttatások levonásra kerülnek belőle).

A családi pótlékot utólag is lehet igényelni, 4 évre visszamenőleg. Tehát a 2010-re járó családi pótlékot, legkésőbb 2014 decemberében tudod igényelni.

A német családi pótlék összege:

1 gyerek után:  184 Euro
2 gyerek után:  368 Euro
3 gyerek után:  558 Euro
4 gyerek után:  773 Euro

Hol kell kérelmezni?

A családi pótlékot írásban, formanyomtatványon kell igényelni a lakóhely szerinti Familienkasse-nál (Arbeitsagentur-hoz tartozik).

Milyen papírokra lehet szükség?

Igazolások Magyarországról:
 • E401: Családi állapot igazolására, Polgármesteri Hivatal állítja ki.
 • E402: Iskolai igazolás, ha a gyermek elmúlt már 18 éves, az iskola igazolja le
 • E411: Magyar Államkincstár az illetékes (Nemzetközi Kapcsolatok Osztály)- igazolás az otthon kapott juttatásokról.
Egyéb:
 • “Antrag auf Kindergeld” nyomtatvány
 • Munkáltatói igazolás
 • Német lakcímbejelentő
 • Gyerekek születési anyakönyvi kivonata
 • Házassági anyakönyvi kivonat

 

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

Német családi pótlékhoz szükséges igazolások” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Sziasztok!
  Három gyermeket nevelünk a férjemmel, de csak a legkisebb közös.A kérdésem az lenne hogy a családi pótlékot a másik két gyerekre is igénybe tudjuk venni?A férjem 3hónapja dolgozik Németo.-ban ahhoz hogy igényelje kell hat hónao munkaviszonyának lenni?

  1. Szia!
   A másik két gyerekre is igénybe lehet venni a családi pótlékot, és nem kell 6 hónapot várni. Ha itt éltek, itt fizettek adót, akkor azonnal be lehet adni a kérvényt!

 2. Sziasztok!

  Olyan kérdésem lenne hogy családi potlék csak akkor igényelhető ha házasok v élettársi kapcsolatban vannak a szülők?Azért kérdezném mert a volt párom akivel két közös gyermekünk van kint dolgozik Németországban de nem tudjuk igy igénybe vehetjük e a gyerekekre a családit.Köszönöm a választ!

  1. A gyerekek apja akkor jogosult a családi pótlék igénylésére, ha a gyerekeket ő (is) neveli.

   1. Szia én kint dolgozok németben a csaladom magyarban van családipotlék kiegészitöt tudik kérni 3 gyerekem van 1 iskolás a másik ovodás .

 3. Sziasztok!

  Érdeklődnék, hogy mi a teendő abban az esetben, ha magyar állampolgárként nem rendelkezek TAJ számmal ellenben az E 401-es igénylőlaphoz kellene. Kitölthető nélküle is vagy másik módja van akkor az igénylés benyújtásának?

  1. Szia!

   Töltsd ki anélkül és a polgármesteri hivatalban fognak segíteni. :)

 4. Erdeklődnék,hogy mi most költözünk ki Németországba.Milyen papirokat kell leforditattni németre hogy ügyeket tudjak intézni??Iskolához és családi pótlékhoz.Nekem a férjem nem az édes apa ez végett kell-e birósági papir bár mihez kint??Köszönöm a választ.

  1. A fenti papírok mind EU-s nyomtatványok, azokat nem szükséges fordítani.
   Erről nem szükséges bírósági végzés, enélkül is lehet családi pótlékot igényelni.

 5. Sziasztok!
  A férjem fél éve dolgozik kint Németországban.
  A lányomat most vették fel a fősulira,tavaly nem sikerült.
  Szóltak hogy adjuk be a papírokat,és vegyük igénybe a német családi pótlékot.
  Mindenhol kerestem(APEH,TB,Okmányiroda)
  Német-magyar E 402-es nyomtatvány kellene,de senki sem tudja honnan lehet beszerezni,vagy letölteni.
  Csak külön külön van meg.
  Nagyon köszönöm ha valaki tudna segíteni!

  1. Kedves Marianna!

   Az e402-es EU-s nyomtatvány, akármelyik nyelven töltitek ki, el kell hogy fogadják mindkét országban, vagyis nem igazán van szükség a kétnyelvű változatra.

 6. Háj mindenkinek.

  E411-le lehet tölteni németül is,ha itthon a mák-nál együtt adjátok oda a magyarral talán lepecsételik mindkettőt.Másolatot ekkor és mélben is lehet kérni ,később kipostázzák.

  8sz.melléklet-munkahelyek egt országokban-svájc is ide tartozik, E411-el együtt lehet leadni a mák-nál,nemzetközi ügyek osztály.

  E401-ez a lakcímet igazolja ,itthon és külföldön,figyelem a külföldön dolgozonak külföldi a tb száma.és a kinti cimet kell megadni ahol lakik.Aki itthon van, annak az itthonit.Kormányablaknál kitöltik –nem kell mák nemzetközi osztályra menni vele.
  A hivatalban a választóképernyőn– a lakcímet– kell választani nem –családtámogatást–.

  E402-iskolaigazolás-először kitöltöd az első két pontot -szülő,tanulo-utána az iskola az utolsó oldalt kitölti és legvégül a mák-nál leigazoltatni.

  Nem árt fordittatni-diplomák,anyakönyvek,házasságianyakönyvek,
  Itthonélő ha dolgozik-munkáltatói igazolás-számlakivonat a csp-összege miatt nem árt,
  A mák-nál emailben lehet kérdezni,válaszolnak–idővel
  Mégvalami-a svájcban dolgozoknak-minden cégnek más a kifizetőhelye-cégenként változik mit kérnek be tőled,ha németül kérik adnak e411-et ,ki kell tölteni,a kifizetőhelyet van ahol előre kitöltik és pecsételik,utána itthon ki kell tölteni és irány a –mák.

 7. Nevelőszülőként igénybe lehet venni nevelt gyerekekre Németországban a családi pótlékot? Saját háztartásban neveljük a gyerekeket. Feleségem menne ki dolgozni. Üdv Sándor.

   1. Szia erdekelne hogy lehet berelni konnyen es hamar lakast nemetorszagba kint vagyok a 11 honapos babaval es jelenleg egy apartmanba elunk de szeretnek egy 4 szobas hazat mivel meg 2 gyerekunk van szoval 3 osszesen es mi ennek a menete valamint a csalad potlek meg egyeb jutalekok meg igenylese hogyan zajlik de sajnos nem beszelunj nemetul koszonom 1

 8. Szlovàkiai magyaroknak is segitenek elintèzni a csalàdi pótlékot?

 9. Élettàrsamnak két gyereke van egy háztartásban élünk mind a négyen egyedül én rendelkezek kérdésem en ìgy a két gyerekre igénybe tudom venni a családit és ha igen akkor milyen papirok szükségesek hozzá ? Elôre is köszönöm

   1. Kedves Anita,költözés előtt állok (Németországba)sok kérdés merült fel.beszélhetnénk-e?ill. email vagy fb.-on tudunk-e beszélni,üdv:Vali
    2006.eis@gmail.com

 10. Üdv, most készülünk apukámmal kérelmet beadni, az lenne a kérdésem, hogy a születési anyakönyvi kivonatot és az iskolalátogatási igazolást le kell fordíttatni német nyelvűre?

  1. Ha háromnyelvű EU-s anyakönyvi kivonat akkor nem, az iskolalátogatásit szintén EU-s formanyomtatványon kell kérni

 11. Sziasztok!

  Családi pótlékkal kapcsolatos kérdésem lenne. Egy ismerősömék most költöznek ki kisbabával. A férj magyar cégtől van kiküldetésben. A kérdés, hogy otthon le kell-e mondaniuk a családi pótlékot és Németországban megigényelni? Vagy nem kell lemondania, és csak a német és magyar csp különbözetét megigényelni a Familienkasse-tol?

  A válaszokat előre is köszönöm!

 12. Szia! Férjem Németországban dolgozik. 2011-től kapjuk a családipótlék különbözetet (differenzkindergeld-et). Most kaptunk egy levelet a Familienkassétól, hogy 2017. február 17-től csak akkor folyósítják újból, ha a mellékelt nyomtatványukat kitöltve visszaküldjük. Kérdésem az lenne, hogy valóban elég-e a nyomtatvány visszaküldése, vagy megint ugyanaz a cirkusz, Magyar Államkincstári igazolás kérése arról, jogosultak vagyunk e a családi pótlékra. Amit a Familienkasse küldött “Kérdőiv a családi pótlék jogosultság megállapításához ” c. nyomtatvány.

  1. Sziasztok!

   Az exem Németországban dolgozik 2014 augusztustól. Már egyszer beadta 2015-ben a kérvényt állítólag, bár tőlem nem kért sem aláírást, semmilyen adatot, stb. Most nemrég azt mondták neki, adja be még egyszer az igénylést. Most újra el akarja játszani velem, hogy tőlem nem kell semmilyen adat, se aláírnom nem kell, de ahogy az igénylőlapot néztem nincs igaza. Plusz mivel már nem élünk együtt, magyarországi bejelentett lakcíme nincs, úgy olvastam, hogy a gyerekekkel egy lakcímen élő szülő beadhatja a kérvényt. Szeretnék érdeklődni, hogy helyesek-e az információim és ha igen milyen módja van annak, hogy én igényelhessem a gyerekekre a családi pótlékot.
   Nagyon köszönöm a választ!

 13. Üdv költözünk németországba es nincs meg munkánk meg igényelhetem a családi potlékot?

 14. Szia erdekelne most koltoztem ki 3 gyerekemmel mulheimba nemetorszagba es megszeretnem igenyelni a csaladpotlekot van egy 6 eves egy 1 eves es egy 18 eves lesz a lanyom most 30dikan aprilisban de o jart itt kint 2 evet suliba siegenben es akinel kint volt anno azt mondtta nem kap semilyen csalad potlekot a lanyom utan ezt nem hittem el de sajnos mai napig nem tudom,hogy kapott e…férjnel vagyok a férjem 3dik országbeli állampolgár de nem él velunk csak en es a 3 gyermek milyen segélyt kaphatnek esetleh ha még soha nem volt munka viszonyom valamint van nemet lakcimem másfél honapja.Köszönöm

 15. Üdvözletem
  Most költöztünk németorszagba 3 gyerekel.A ferjem dolgozik a gyermekekre pedig Magyarorszagrol kapom a csaladi potlekot ..Az erdekel hogy hogyan tudok itt nemetbe csaladit intezni es mi szukseges hoza ??koszonom

 16. Szia!párom szeretné igényelni Németországban a családi pótlékot!milyen papírokat kell Magyarországról vinni és honnan kell igényelni. ?

 17. Szép estét

  Érdeklödni szeretnék élettársam most kezdet németo. – ban dolgozni és a családipótlék igényléshez össze kell házasodni? Illetve van 1 közös gyerekünk aki cukorbeteg cölikakiás speciális diétával, illetve nekem az elöző házasságomból van egy gyerekem. Mindkettöre igénnyelheti a családipótlékot?
  Valamint milyen papirok kellenek a beteg gyereknek?

 18. Szép napot!

  Azt szeretném kérdezni, hogy akkor is kaphatok ha nem vagyunk összeházasodva? Én kint dolgozom, párom otthon neveli a gyermeket(1,5éves).

 19. Kedves Anita!

  Kinn dolgozunk Németországban a férjemmel.Szerbiából költöztünk. A lányom otthon jár középiskolába.
  Kettős állampolgárok vagyunk.Magyar útlevéllel rendelkezünk.
  Szeretném igényelni a családi pótlékot itt Német Országban.
  A mostani férjem nem a lányom édesapja ,tőle elváltam. Az apja fizeti a gyerektartást 40 eurót havonta.
  Érdekel,hogy milyen dokumentumokra van itt szükségem ,hogy kérvényezhessem a családi pótlékot.
  Még egy kérdésem lenne… úgy hallottam, hogy igényelhetek a lányom számára itt betegbiztositást is( AOK kártya). Ez igy van-e,és mi kell hozzá,ha igen….

  (Már érdeklődtem bizonyos honlapokon ,de nem kaptam választ…. :( )

  Előre is Köszönöm a válaszodat

  Üdv.Hajnalka

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>