Német iskolarendszer

iskolarendszerÁltalános- és középiskola[1]

Az alábbi cikkben a németországi iskolarendszerről szeretnék egy kis információt nyújtani azoknak a szülőknek, akik még iskolaválasztás előtt állnak. Szeretném azonban felhívni a figyelmet rá, hogy mivel a tartományok iskolakérdésben nagy önállósággal rendelkeznek, ezért a leírás nem teljes, és fontos kérdésekben mindenképp érdeklődjünk a kiszemelt iskolánál!

Németországban az általános iskola (Grundschule/Primarschule) 6 éves korban kezdődik. Itt általában nem szokás az, hogy még egy évet marad a gyerek az óvodában.

Az iskola kötelező és az állami általános iskola ingyenes, vannak természetesen különböző magán iskolák, illetve nemzetközi iskolák, amelyekért viszont fizetni kell. Csekély költségek az állami iskolákban is lehetnek, például különböző kirándulások alkalmával.

Az egyes tartományok nagy szabadságot kapnak sok, iskolával kapcsolatos kérdésben, így nagymértékben változhat, hogy milyen tárgyakat, milyen könyvekből tanulnak, de még az iskolatípus is változhat!

Németországban iskolakötelezettség van. Az iskolakötelesezettség szabályai kismértékben tartományonként változhatnak.
Az általános iskola első  osztályában csak szóbeli értékelés történik, néhány tartományban  a másodikban is, de van ahol (Nordrhein-Westfalen und Schleswig-Holstein) még a 3. osztályban is.

Az általános iskola általában 4 évig tart (kivéve Brandenburg és Berlin, ahol viszont 6 évig), ezután a gyerek eredményeitől függően a tanárok és a szülők együtt vagy az iskolai eredmények döntenek, hogy milyen iskolatípus lenne legmegfelelőbb a gyermek számára.

 • Hauptschule (5-9/10 osztály): a diákok eközben gyakorlati tárgyakat is tanulnak, és a végén leteszik az úgynevezett „Hauptschulabschluss”-t és vagy szakmai képzésen (Ausbildung) vesznek részt utána, vagy egy gimnáziumban tanulnak tovább.
 • Realschule (5-10 osztály): ez egy fokkal magasabb szint mint a Hauptschule, a végén a „Realschulabschluss”-szal.
 • (Fach-)Gymnasium (5-12/13 osztály): a diákok a végzés után érettségit vagy szakmai érettségi vizsgát (“Abitur”) tesznek. A Gimnáziumban a diákok általában 2-3 idegen nyelvet is tanulnak. Ezután vagy valamelyik felsőoktatási képzésben vesznek részt (Hochschule ill. Fachhochschule) vagy részt
  vehetnek ők is Ausbildung-on,.

A városban lévő iskolák közül sokszor szabadon lehet választani. Érdemes egy pár iskolát megnézni. És ne csak a szabad hely után érdeklődjünk.

Figyeljünk az iskolaválasztás során arra, hogy

 • milyen szabadidős tevékenységek,  sportolási és nyelvtanulási lehetőségek, kirándulások vannak.
 • ha még nem tud gyermekünk németül, kérdezzünk rá, hogy milyen lehetőségek vannak a nyelvi felzárkóztatásra „Deutsch als Fremdsprache“, hiszen nagyon fontos, hogy gyermekünk értse az órai anyagot és ne a nyelvtudás hiánya miatt kapjon rossz jegyeket.

 

[1] Forrás:

7 thoughts on “Német iskolarendszer

 1. Kettő 16 éves gyermek édesapja vagyok.Magyarországon gimnáziumba járnak ,Manheim kőrnyékére készülődünk érdekelne milyen iskola rendszerbe lenne érdemes a további tanulmányt folytatni

 2. Én 16 éves vagyok, 1 évre jöttem ki Németországba nyelvet tanulni. Magyarországon is gimnáziumba jártam és itt is ezt választottam. Nem tudom mennyire beszélnek a gyerekeid németül, én egy internacionális osztályba jöttem, ahol szerintem jól meg lehet tanulni a nyelvet. Aztán már ha elég jól megy átraknak egy normál osztályba. Mindenképpen a gyerekeid képességeitől függ, de én a Gimnáziumot javaslom.

 3. Szeretnèm megèrdeklődni , kisfiam 9. real iskolàba jàr. Haza szeretnénk költözni . Magyarorszàgon, hol tudna ezzel az 9.osztàllyal kezdeni? Minek felel meg?

 4. Szeretnék érdeklődni, hogy mi december közepén fogunk elméletileg kimenni Németországába. A kislányom 6 éves, itthon még óvodába jár. A nyelv egyenlőre még nemigazán megy neki. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben is egyből iskolába fog menni, elsős lesz, vagy esetleg van más lehetőség. Akár nulladik évfolyam, vagy bármi egyéb.

  1. Ha még otthon nem járt iskolába, akkor valószínű ezt a tanévet itt is oviba fogja. Hogy utána milyen lehetőségek vannak konkrétan azt a közelben levő iskoláktól meg kell kérdezni, mert mindegyikben más és más…

 5. Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben a 15.5 éves fiammal ki szeretnénk nyáron költözni, neki milyen lehetőségei vannak a továbbtanulásban. Jó tanuló, középfokon beszél németül, szeretnénk ha érettségit tenne majd, illetve a gazdasági terület érdekli. ( Itthon közgazdaságiba járna ha maradnánk) . Köszönöm szépen a véleményét 🙂

  1. Kedves Melinda!

   Sok múlik azon, hogy Németországon belül hova költöztök, de 15 évesen még valószínű nem lesz gond az itteni iskola.
   Mindenképpen, ha már tudjátok, hogy hova, akkor fel kell venni a kapcsolatot a közelben levő iskolákkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..