Mi az a Schufa?!

Poszthoz bankkártyaAki Németországban él, az biztos, hogy találkozott már a Schufa kifejezéssel, mégis kevesen tudják pontosan, hogy mi is ez!

Mikor találkozhatsz vele?

  • Ha próbáltál már hitelt felvenni, akkor biztos találkoztál már a Schufa kifejezéssel, ami nagyon hasonlít az otthoni BAR-listához. A bankok ezzel próbálják megbecsülni, hogy mennyire fogod tudni fizetni a hitel törlesztőrészleteit, mennyire vagy fizetőképes, illetve nagy valószínűséggel hajlandó is leszel-e a részletek fizetésére. Minél kockázatosabbnak látnak egy ügyfelet ez alapján, annál költségesebb lehet a hitelfelvétel.
  • Azonban egyre több lakástulajdonos is kérhet Schufa igazolást ingatlan bérbeadásakor, ami ugyan nem kötelező de a lakás megszerzésének esélyeit lényegesen csökkentheti, ha nem rendelkezel ilyennel. Tehát különösön ajánlott lehet az igazolás beszerzése pl. olyan nagyvárosokban, ahol a lakáskeresés amúgy se egyszerű feladat, mint pl. Hamburg, Berlin vagy München.
  • A Schufa információit kérhetik ezenkívül más helyeken is, pl. bankszámlanyitásnál vagy mobil előfizetési szerződés megkötésénél is.

A Schufa tulajdonképpen a legnagyobb olyan német vállalat, ami a hitelképességet ellenőrzi, és olyan adatokat gyűjt, ami a fizetési magatartás szempontjából fontos lehet. A bankszámláinkról és eddigi hiteleinkről szóló információk mellett ez tárolhat adatokat költözéseinkről, de még online vásárlásainkról is.

A Schufa adatokban is lehetnek hibák, ezért érdemes lehet kikérni a rólunk tárolt adatokat. Ezt egyszer egy évben költségmentesen megtehetjük. Online itt kaphatunk információt: www.meineschufa.de.

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>