A legfurcsább német kifejezések

frog-48234_640Te is találkoztál már furcsa/ vicces német kifejezésekkel? :) A fluentu.com most összegyűjtött 18 különösen érdekes kifejezést, melyből egy párat most mi is szeretnénk megosztani veletek. A teljes angol nyelvű cikket itt olvashatjátok el

Fernweh: Nagyjából a honvágy ellentéte, vagyis azt fejezi ki, hogy valahol máshol szeretnél lenni, mint ahol most éppen vagy.

Innerer Schweinehund: vagyis belső malac kutya. :) Igen, ő az a kisördög, aki miatt lusták vagyunk elmenni a konditerembe vagy időben elvégezni bizonyos feladatokat.

Treppenwitz: előfordult már veled is, hogy vita vagy beszélgetés közben nem találtad a megfelelő szavakat, hanem már utólag jutott eszedbe hogy mit kellett volna reagálni? Ez a Treppenwitz, vagyis a lépcsővicc, és abból alakult ki, hogy a szomszédban történt látogatás után a lépcsőházban, félúton hazafelé jut eszünkbe a legjobb poén.

Weichei: lágy tojás, de itt nem a 3 percig főzött tojásra gondolnak, hanem a túl félénk embert nevezik így. De ugyanerre szolgálhat a Würstchen (virsli) kifejezés is.

Backpfeifengesicht: vagyis „pofon arc”, és arra használják, amikor erős késztetést érzel arra, hogy valakit képen vágj. :)

Erklärungsnot: vagyis „magyarázatszegénység”. Akkor használjuk, amikor kínos helyzetbe kerülsz, és nem találsz rá megfelelő kifogást, magyarázatot. Ilyen lehet például, ha lebuksz miközben megcsaltad a párodat. :)

Sitzfleisch:  „ülő hús”. A látszattal ellentétben nem német ételféleség, hanem egy jellemvonás, és azokra mondjuk, akik sokáig képesek ülni és figyelni, akármilyen unalmas legyen is valami.

Dreikäsehoch:  „3 sajt magas”. Kisebb gyerekekre lehet használni (hasonlóan a magyar törpe, manó vagy picur kifejezésekhez), arra utalva, hogy olyan magasak, mint 3 sajtguriga egymásra helyezve. :)

Ha találkoztál már Te is érdekes német szóval, akkor írd meg!

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

A legfurcsább német kifejezések” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Sziasztok!
    A “Fernweh”-re az “elvágyódás” egy jó fordítás.
    A romantika egyik jellemző életérzése volt.
    H

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>