Munkanélküli igénylése Németországbanjob-search-276893_640

Ha már volt állásod Németországban, de munkaviszonyod megszűnt, akkor igényelheted a német munkanélküli segélyt. Ezt a helyi „Arbeitsagentur”-nál tudod elintézni.

Ha külföldre mész feltétlenül kérj igazolást a helyi munkaügyi központtól az eddigi munkaviszonyaidról (E301-es nyomtatvány) ugyanis ezt beszámítják a kinti munkanélküli segélybe. Mindazonáltal már Németországban is kell lennie munkaviszonyodnak, ha munkanélkülit szeretnél igényelni.

A munkanélküli segély akkor igényelhető Németországban, ha az elmúlt két évben összesen legalább egy év munkaviszonyod megvolt. Összege a fizetésed 60%-a, ha van gyermeked, akkor 67%.

A munkanélküli időtartama 50 éves korig maximum 12 hónap lehet (ha az elmúlt öt évben legalább 24 hónap munkaviszonyod volt. 58 éves kor után már 24 hónapig is kaphatod.

Ha egy bizonyos összeget nem ér el az így kapott támogatás, itt is lehet „Wohngeld”-et, „Kinderzuschlag”-ot, „Sozialhilfe”-t igényelni.

A munkanélkülit (Arbeitslosengeld I) a lakhelyed szerint illetékes Arbeitsagentur-nál tudod igényelni: http://www.arbeitsagentur.de.

Ha nem vagy jogosult a munkanélkülire, akkor tudod igényelni az Arbeitslosengeld II-t, ennek összege viszont már csak maximum 391 euró.

A munkaügyi központnál alá kell írnod, hogy minden tőled telhetőt megteszel, hogy minél előbb újra munkába állhass, ebben ők is fognak segíteni neked, és küldözgetik postán a számodra elvileg megfelelő álláshirdetéseket. Általában kell töltögetni egy nyomtatványt, hogy melyik cégnél voltál, melyiknek írtál emailt, kikkel beszéltél telefonon. Ha „szerencséd” van akkor, nem kell töltögetned semmit, csak telefonon hívogatnak, hogy hogy haladsz a kereséssel.

Az Agentur-nál lévő megbeszélésen, érdemes úgy viselkedni, ahogy egy igazi állásinterjún viselkednél! Legyél motivált, mutasd ki mennyire szeretnél előrébb jutni a karrieredben, mennyire szeretnél új dolgokat tanulni. Nem csak a német munkanélküli segély-t tudod itt elintézni, az ügyintéző sokkal többet tehet érted, ezért fontos, hogy szimpatikus legyél neki. Elküldhet különböző rövidebb-hosszabb tanfolyamokra, önéletrajzíró tréningre stb.

Az új állás megtalálásához itt találsz egy kis segítséget!

[1] A fejezetben felhasznált irodalom: http://www.bmas.de/DE/Themen/Arbeitsmarkt/Arbeitslosengeld/inhalt.html

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

Talán ezt is érdekes

46 Hozzászólás

 1. […] Már írtam a munkanélküli segély nagyságáról és feltételeiről! Németországban azonban vannak bizonyos esetek, amikor bár teljesülnek a munkanélküli segély igényléséhez szükséges feltételek, ennek ellenére rövidebb-hosszabb ideig nem jár a pénzügyi támogatás. Ezt hívják Sperrzeit-nak. […]

 2. Tisztelt Címzett!
  Azután szeretnék érdeklődni,hogy 2011 dec.5-től 2012 máj 25-ig 2012 szept.11-től 2012 okt.19-ig 2013 feb.28-tól 2014 jan.és áprilisban még volt egy hét munkaviszonyom.Most 61 éves vagyok,azóta sem kapok állást a korom miatt.Jelenleg Magyarországon vagyok,mit és hol tudnék intézni itthonról. Előre is köszönöm a válaszukat.

  Üdvözlettel Mező Sándor

 3. Üdvözletem!
  Érdeklődni szeretnék… ha magyar cégnél dolgozom kint Németországban több mint egy éve (de előtte nem volt német cégnél munkahelyem), az milyen formában számít bele , ha el szeretnék menni munkanélkülire?
  A választ előre is köszönöm!

  Kőszegi Vivien

  1. Kedves Vivien!

   Ha a munkáltató Magyarországon fizette a járulékokat, akkor Magyarországon jár a munkanélküli, ha kint Németországban, akkor 1 év munkaviszony után 6 hónap munkanélküli jár itt is. Ezt a fizetési papírodon tudod megnézni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Szép napot kívánok
   Anna

  2. Szèp Napot! Terplán Judit vagyok 1944 születtemMagyarországról jöttem k.b. másfèlève Házamat elvettèk, a nyugdíjam k.b. 100€ .Itt Street Árt- öt csinálok. De szeretnèm kèrdezni számíthatok-e valami anyagi segítsègre. Köszönettel Judit Terpán

   1. Kedves Judit!

    Ennyi információ alapján sajnos ezt nem tudom megmondani. Elsőként talán érdemes Wohngeldet igényelni, vagy mindjárt a Jobcenterhez bemenni, attól függően, hogy mennyire kevés a fizetés… Ott meg fogják mondani, hogy jogosult-e valamilyen támogatásra.

 4. Üdvözletem.Szeretném megtudni,hogy az 1éves munkaviszonynak folyamatosan kell meglennie?Vagy csak legyen meg az 1éves mukaviszony.

  1. Nem kell folyamatosnak lennie, az elmúlt két év alatt kell meglennie minimum 1 év munkaviszonynak.

 5. 2014. szept 1. ás 2015. augusztus 1. között Németországban 4 orában bejelentve dolgoztam. A Munkáltatom fizette utánam a munkanélküli járulékot. Mennyi ledolgozott nap utánigényelhetek munkanélküli segélyt ?

  1. Az elmúlt két évben meg kell lenni mindenképpen a két év ledolgozott időnek, de ebbe a magyarországi munkaviszony is beleszámít!

  2. Üdvözlöm Anita!

   En nemetorszagban elek a lanyommal.Itt jar gimnaziumba.A ferjem meghalt,nekem is megszunt az allasom.Magyar cegnel dolgozott (en is) itt.Gyors segitseg kellene mert a Kindergeldet sem kapom most mert mas elbiralas ala került.Azt mondjak 3 honap.Mit tegyek?Ha van ötlete kerem irjon nekem.

   Köszönöm szepen,Szilvi

 6. Üdv! Engem is pontosan ez érdekelne! Magyarországon több, mint 6 év munkaviszony után 3 hónapig álláskeresési járadékot kaptam, majd Németországban helyezkedtem el, 5 hónapot dolgoztam ott. Elkezdtem az ügyintézést, de érdemi tájékoztatást nem kaptam eddig. Ön szerint jár nekem a munkanélküli segély?

 7. Üdvözlöm!
  Érdeklődnék, hogy én már egy évig kaptam a munkanélküli I -et. És most igyényeltem meg a munkanélküli II és várok rá már 3 honapja de nem küldenek semmit. Voltam bent de csak annyit mondtak hogy elbiráláson van. Ön szerint megtehetik hogy nem kapok semmit?

 8. Sziasztok!
  Éredekelne, hogy most Németországba munkanélkülin vagyok!(2 hónapja) 12 hónapot kaptam!! Viszont azt hallottam, hogy ha újra elhelyezkedek akkor a munkanélküli kifizeti egyben a fennálló összeget!!
  Igaz ez??? Kérlek segítsetek?
  Köszönettel Zoli

 9. En kint dolgozom 2 eve.Kerdesem a kovetkezo: ha ugy bocsajtanak el a nemet cegtol, akkor kapok penzt valahonnan??

  1. Ha bejelentve dolgoztál és fizettek utánad kint munkanélküli járadékot, akkor mindenképpen jár az Arbeitslosengeld.

 10. Érdeklődnék hogy én 2017,08,26-2016,05,17-ig kint dolgoztam Németországban ,de viszont most itthon vagyok Magyarországon és itt az Államkincstárnál azt mondták hogy jár nekem a Német munkanélküli , viszont nem tudom hogy ezt itthonról hogy tudnám igényelni vagyis kapnék így is hogy itthon vagyok?Köszönöm előre is a segítségét.

  1. Kedves Tünde!
   Elvileg jár a munkanélküli segély, de kint kell igényelni, és valószínűleg le is fognak belőle vonni valamennyit, mivel amint a felmondás megtörténik egyből kellett volna jelentkezni az Agentur-nál.

   1. Érdeklődnek hogy milyen iratokra van szükség a munkanélküli igenylesere? Válaszod koszonom

 11. Jo napot kivanok.Mi mindent elrendeztunk az arbeitsamnal,rengeteg papirt,stb viszont nem akarnaak semmi penzt adni addig meg a gyermekunket ki nem hozzuk nemetbe,viszont ahoz penz kell hogy erte mehessunk es az elettarsam nagyon keveset keres,nekem meg nincs munkaahelyem milyen anyagi tamogatast igenyelhetnek ezen kivul es azt mondtak hogy ki kell tegye a munkaltato a cegtol az elettarsam csak akkor segitenenk ezt megis hogy erhetnenk el,es arra milyen esely van vagy milyen okkal mondhatna fel hogy segitsen az arbeisam kerem segitsen ketsegbe esetten kerem 6 honapos a babam

 12. Szeretném megkerdezni 1 és fél évem van ledolgozva 2 hónapos szünetel ugyanabban a firmaban 1 és fél éve vagyok itt,3 honapja kíhoztam a barátnőmet van egy 3 éves gyerek.Nem az enyém a gyerek és nem vagyunk hazasok sem.Most augusztus végéig kitoloncoljak a barátnőmet a gyerekel az állam és segelyt sem kaptunk. MIRE szamithatok vagy mit kellene csinálnom munkámat ellveszitettem. Köszönöm a választ.

 13. Üdvözlöm!
  Olyanba szeretnék segítséget kérni hogy 2015.11.04-től dolgoztam egy német cégnél bejelentett minden hivatalosan,de a mostani fizetésem annyira kevés volt amint kaptam hogy meg mondtam hogy így nem dolgozok ott hagytam a céget,De 2012.től otthon be vagyok jelentve tehát otthon kb 4.évem van meg igaz csak 2 órás bejelentésem volt otthon itt pedig 10-hónap.most egyik helyen se vagyok be jelentve várom a német cégtől a papírjaim hogy ki rúgtak mert én nem mondok fel.eddig havi 1500 euro volt a nettóm most 680 eurot kaptam így nem dolgozom tovább,mit tudok tenni? jár így nekem valami segély,és az adó vissza térítésem innen németből fel tudom venni?Köszönöm előre is a segítséget!

  1. Kedves Csaba!

   Munkanélküli segély akkor jár, ha az elmúlt 24 hónapban legalább egy év munkaviszony megvan. Ha ez teljesül, akkor abban az országban kell kérni a munkanélküli segélyt, ahol az utolsó munkahely volt.

   1. Jónapot Anna! Kinn dolgozom németországban. 2015 Szept. 11.-e óta. Sajnos haza kell mennem családi probéma miatt. Szeretném megkérdezni hogy tud e nekem valaki segíteni a német munkanélkülisegély elintézésében tud e valakit ajánlani? Köln környéke.

    1. Kedves Zoltán!

     Sajnos Köln környékén nem ismerünk senkit.

 14. Üdv!Èrdeklödnèk hogy mi a menete annak ha a cèg felmondott nekem ès èn otthonra magyarba szeretnèm kapni a munkanèlkülit?!bemegyek regisztràlnak utana mit mondjak ès milyen papirokat kèrjek ki?

  1. Kedves Péter!

   Még az itteni munkaügyi központban kell jelezni, hogy Magyarországon szeretnél munkát keresni.

 15. Kedves Anna!

  2 éve egyhuzamban dolgozom Németországban egy munkahelyen. Felszeretnék mondani, de ezáltal a lakhelyem is felkell monanom, mert a munkáltato biztositja. (Haza kell költöznöm Magyarországra.) Ha hivatalosan lenne egy bejelentett lakcímem, akkor elvileg minden körülmény adott hogy kaphassam a munkanélküli segélyt. Csak kérdés hogy milyen gyakorisággal kell megyjelenni a munkaügyi központban, lletve mennyire gyakran keresik az embert. Kivitelezhető lenne ez otthonról Magyarországról? Illetve ha kiderül hogy otthon élek de innen kapom a munkanélküli segélyt adódhatnak problémák hogy nem vagyok jogosult az itteni támogatásra?
  Ez szabalyszegésnek minősül?
  Vagy teljesen hivatalos módja is van ennek esetleg?
  Haza költözöm, otthon szeretnék elhelyezkedni, de amig ez nem sikerül innen kapom a munkanélküli segélyt?

  Előre is köszönöm a segítséget!

 16. Kedves Anna!

  Érdeklődöm, hogy ha a másfél éves szerződésem lejár a német munkáltatónál, akkor kaphatok-e munkanélküli támogatást? Köszönöm válaszodat.

 17. Kedves Anita!
  Másfél éve dolgozunk a párommal Németországban. Most szeretnénk haza menni, érdeklődtem a Magyarorszàgi munkaügyi központtól, de otthon csak 3 hónapig járna és kevés a juttatàs. Kérdésem: Attól hogy haza megyünk, intézhetem e itt Németországban a munkanélküli segélyt, jár e nekünk így hogy haza megyünk? És ha igen akkor mi ennek a menete? Hogyan intézzem?
  Köszönöm

 18. Üdvözlöm Anna!Úgy sejtem,hogy talán öntől tudom meg a kérdésemre a választ!Már regisztráltam németben a helyi munkaügynél március 6.-án,a felmondási időm vége,március 31-el lesz.Táppénzes papírom leadásakor első napon ,már fel is mondtak nekem amit postán kaptam meg.Teljesen hirtelen volt az egész.Jelenleg is táppénzen vagyok sérülés miatt,saját hibámból.Valószínű hogy ugye 3 hónapig nem jár semmi.De nem erre keresem a választ.Sehol nem találok választ arra hogy, kell-e engedélyt kérnem,illetve bejelentenem,ha hazautazom Magyarországra.Mert keresztlányunk megy férjhez április 22-én,és mi lennénk az esküvői tanúi,illetve május első két hetére,van lebeszélve a vezetés az oktatómmal és még a vizsga is a jogosítványhoz.Már ki is van fizetve a kötelező óra neki.Ez a kérdésem hogy kell engedélyezniük?Vagy csak szólnom kell róla,és ez a lényeg,hogy tudják,nem tartózkodom itt németben?Össze vissza hallottam mindent,de még tőlük hivatalosan nem tudom megkérdezni mert majd április 6-án kell mennem, a további papírokat is kitöltve vissza vinni.Remélem tud nekem választ adni.Tisztelettel Lovászné

 19. Hello Kedves Anna!
  Olyan kérdéssel fordulnék önhöz hogy e-hónap 31-én mondunk fel a párommal itt Németországba családi okok miatt vissza kell mennünk Magyarországra. Én 3 éves német munkaviszonnyal párom 2,5 éves német munkaviszonnyal az lenne a kérdésem hogy tudunk valahogy Magyarországon vagy itt valamennyi munkanélküli segélyt igényelni? Előre is köszönöm a válaszod és a segítséged!

  1. Kedves Ádám!

   Még itt Németországban kell munkanélküli segélyt igényelni és azt átkérhetitek Magyarországra is.

 20. Kérdésem lenne!
  A férjemet fél év próbaidő után elbocsájtottak. Azt mondták csak a 2 es munkanélkülit kaphatjuk ha jóváhagyják. Az érdekelne, hogy ebben az esetben is lesz egészségügyi biztosításunk? Mivel van két gyerekünk és én csak mini job ban dolgozok, mert a kicsi csak 10 hónapos.
  Köszönöm a választ!

  1. Kedves Zsuzsa!

   Ha jóvá hagyják az ALG II-t abban benne van a betegbiztosítás támogatása is

 21. Ha a jogosítványt bevonták közúti vétségért négy hónapra akkor kaphatók e múnkanélkülit.Az egy évem megvan németorszàgba .

 22. Üdvözlöm! Azután érdeklödnék, kaphatok-e valamilyen ellétást, ha én mondtam fel, a munkaadóm elfogadta, mivel koromnál fogva túl megterhelö a feladat. Minijob-ban vagyok, voltam alkalmazva. 4 éve folyamatosan. Egy Minijob állásom maradt, 120.- Euro/ hó.62 éves vagyok, férjem évvégen megy nyugdíjba.
  köszönöm válaszát

  1. Kedves Zsuzsanna!

   Arbeitslosengeld I nem jár minijob után. Hartz IV-t lehet megpróbálni igényelni, de ez már szociális alapon megy vagyis nézik a házastárs fizetését is.

 23. Üdvözlöm!
  A kérdésem az lenne, hogy a munkanélküli időszakról is kell valamilyen igazolást leadni az adobevallaskor?
  És ha igen, ezt az igazolast mikor kell megkapjam?
  Köszönöm a választ előre is!

 24. Kedves Dávid!

  Az adóbevallásnál be kell vallani a munkanélküli segélyt is és erről küld az Agentur igazolást. Ha még nem érkezett meg, akkor esetleg lassan utána lehet kérdezni az illetékes Arbeitsagenturnál.

 25. Kedves Anita!
  A kérdésem az lenne, hogy ha én az elmúlt két évben végig dolgoztam a 2 évet szünet nélkül, de még sosem voltam munkanélküli segélyen, akkor 12 hónapra számíthatok akkor is ha én mondok fel? Ha igen, akkor havonta milyen összegre lehet számítani, és ha hazaköltözök Magyarországra, akkoris jár nekem ez a segély, a teljes időtartamban? Előre is köszönöm válaszát!

  1. Kedves István!

   Át lehet kérni a segélyt Magyarországra is. A saját felmondással viszont vigyázni kell, mert ugyan vannak kivételek, de alapesetben ilyenkor az első 3 hónapban nem jár munkanélküli segély…

 26. Szép jó napot kivànok ! Olyan problémàval fordúlnék önökhöz ,hogy kint dolgoztam Németországban egy magyar székhelyes céggel és hiànyzik egy olyan nyomtatvànyom amivel Magyarországon nem tudom az àllàskeresési jàradékot igénybe venni Ászt hiszem E301 vagy pedig az E104 es most nem tudom hol tudnàm megkérni vagy elintézni !

 27. Üdvözlöm
  Németországban élünk a Családommal,én 2011 óta dolgozom 8 orában egy cégnél és haza szeretnék költőzni végleg ,igaz az hogy 6 honap munkanélküli segélyt kifizet egy összegben a Német munkaügy ?ami 12honapig járna? Válaszát Elöre is Köszönöm

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás