Óvoda németországban

Óvoda, iskolababy-84689_640

Ha már sikerült új lakást találnunk és a költözésen is túl vagyunk, épp itt az ideje, hogy gyermekünk elhelyezéséről gondoskodjunk.

Németországban 3 éves életkor fölött minden gyereket kötelesek felvenni az óvodába. Bizonyos esetekben, pl. ha a szülők dolgoznak, a kisebb gyerekeket is be kell venni.

Az óvodák nem ingyenesek, de díjuk tartományonként és óvodánként jelentős mértékben eltérhet, ezért mindenképp érdeklődjünk a helyi intézményben.

Tagesmutter, baby-sitter

Gyermekünket bizhatjuk un. Tagesmutter-ra (több gyerekre vigyáz saját otthonában), vagy baby-sitter-re is (saját lakásunkba jön). Ennek ára óránként 4-5 eurótól indul.

Adóbevallásunkban ezeket a költségeket is elszámolhatjuk!

Hogyan találjunk helyet gyermekünknek?

Óvoda kereséskor írjuk be a keresőbe, hogy KITA és a városunk nevét. Ha nem találunk, vegyük fel a kapcsolatot a Jugendamt-tal, ők is tudnak nekünk segíteni. Érdemes több intézménybe is ellátogatni, kikérni szomszédok, kollégák véleményét, hátha ők is tudnak segíteni a választásban. Intézménylátogatás során beszéljünk a nevelőnőkkel, esetleg más szülőkkel.

Baby-sitter, tagesmutter keresésére is talán a legjobb az ajánlásos módszer, ez mindjárt jó beszédtéma lehet az anyukákkal is a játszótéren.

Interneten is találhatunk megfelelő személyt például itt: https://www.betreut.de/ , de kereshetünk a helyi újságokban is.

Schulbedarfspaket- iskolakezdési támogatás

Az iskolák ingyenesek. Minden gyerek, akinek szülei Kinderzuschlag-ot, Arbeitslosengeld II-t, Sozialgeld-et vagy Sozialhilfe-t kapnak, jogosultak évente 100 euró iskolakezdési támogatásra a gyerek 10. iskolaévéig.

Kindergeld- családi pótlék

Jövedelemtől függetlenül az első és a második gyerekre gyerekenként 184 euró jár, a harmadik gyerekre 190 euró és a negyediktől minden további gyerekre 215 euró. Alapesetben 18 éves korig jár a szolgáltatás, de ha a gyerek munkanélküli akkor ez kitolódik 21 éves koráig, ha tanul, akkor 25 éves koráig. A családi pótlékról itt találsz egy összefoglalót: családi pótlék Németországban!

További információ és a kérvény itt található:   http://www.arbeitsagentur.de.

Fontos! A családi pótlékkülönbözet akkor is jár, ha gyermekünk még otthon tartózkodik! Ilyenkor az itt járó összegből levonásra kerül az otthon gyerek után kapott szolgáltatás nagysága!

Óvoda németországban” bejegyzéshez egy hozzászólás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>