Ha nem veszik fel a gyereket…

Óvodai helyek Németországban

child-735872_640Sokszor nagy probléma Németországban a gyerekek elhelyezése, amikor munkába szeretnél állni! Néha szinte lehetetlennek tűnik, bizonyos helyeken kicsit könnyebben megy.

Szeretnénk egy kicsit segíteni, hogy hova fordulhatsz, ha egyedül nem megy!

És persze az oldal alján, kommentben várjuk a Ti véleményeteket, tapasztalataitokat is! 🙂

 

Nem egyszerű

Bár Németországban 3 éves kor felett minden gyereket kötelező felvenni az óvodába (bizonyos esetekben 3 év alatt is), ez sokszor mégsem ennyire egyszerű. Az óvodai helyek száma kevesebb, mint ahány gyermek van, így nem mindenkinek sikerül csemetéjét óvodába küldeni.

brothers-179375_640Pedig sokszor lenne nagyon fontos! Nem csak a munka miatt, de hogyha otthon nem németül beszéltek, akkor az is fontos, hogy mire iskolába kerül a gyermek, addigra jól beszéljen, értsen németül.

A felvételnél legtöbbször előre sorolják azokat a gyerekeket, akik idősebbek, egyedülálló szülők vannak, vagy dolgozik mindkét szülő.

De még ilyenkor is nehéz lehet, ha például év közben költöztök.

Mit lehet tenni?

  •  Először is, amilyen gyorsan lehet jelentkezz az ovinál. Ha már tudod hova fogtok költözni, de még nem laktok ott, akkor is érdemes e-mailen, telefonon felvenni a kapcsolatot az óvodával. Természetesen érdemes több intézményt is felkeresni.
  • Ha nincs hely, akkor fordulhatsz a Községházához  (a keresőbe írd be, hogy Gemeinde és a városod nevét). Itt legtöbbször van az ügyintézőnek listája a környékbeli ovikról és a szabad helyekről is.
  • Sok esetben támogatják a Tagesmutter költségét (saját otthonában vigyáz maximum 5 gyermekre). Ha keveset keresel, akkor a teljes díjat átvállalhatja a Jugendamt. Persze csak akkor, ha a gyermek felügyeletét máshogy nem tudjátok megoldani, mert pl. mindkét szülő dolgozik. A Jugendamt-nál általában tudnak információt adni arról, hogy hol kezdj neki a Tagesmutter keresésnek.

Ami fontos, hogy érdemes néha megsürgetni a dolgokat: felhívni a Gemeinde-t, hogy tudnak-e már valamit, elmondani nekik újra és újra, hogy sürgős a gyerekfelügyelet megoldása.

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..