A matematika és a nyelvtanulás kapcsolata

Hogyan tanuljunk németül?némettanulás.jpg

Már többször említettem, hogy mennyire fontos, hogy mennyire megkönnyíti a mindennapjaidat, ha minél jobban beszélsz németül! Legyen szó akár a németországi óvoda, iskola intézéséről, vagy a költözés utáni teendőkről! Szomorú tény, de ehhez szükséged lesz egy megfelelő szókincsre, ezt pedig csak szótanulással érheted el! 🙂

Most már csak az a kérdés, hogy hogy tudsz erre a szókincsre minél előbb szert tenni úgy, hogy közben ne und meg az életed, és ha lehet ne is felejtsd el két nap múlva az egészet!

Még a gimnáziumi matematika tanárnőm beszélt néha a tanulás módszertanáról. Ő mondta, hogy amit az órán elmagyaráz, azt (kis szerencsével) megértjük. Kicsit rágyakorlunk, és úgy érezzük, tudjuk szinte 100%-osra. Pár óra múlva, már csak a 80%-ára fogunk emlékezni (a százalékokban már nem vagyok biztos, de nem is ez a lényeg). Ha másnapig nem nézünk rá, akkor már csak a felére, ha két-három napig nem vesszük elő, akkor már csak arra fogunk emlékezni, hogy „igen, valami másodfokú egyenletekről volt szó, meg volt valami képlet, de hogy mi volt az, meg mit hova kellett behelyettesíteni, arról már fogalmunk sincs”. Ezért fontos a gyakorlás, haza kell menni, és nézzük át az órai példákat még egyszer, csináljuk meg újra a feladatokat, kicsit később még egyszer, másnap megint. Így az egész átkerül a hosszú távú memóriánkba és nem fogjuk elfelejteni

Hogy hogy kapcsolódik mindez a nyelvtanuláshoz? Milliomos lennék, ha annyi ezresem lenne, ahányszor hallottam, olvastam nyelvtanulóktól, hogy tanulják a szavakat, de pár nap múlva már semmi sem marad meg belőle, képtelenek a szavak memorizálására. Persze, mert egyszer megtanuljuk, aztán az agyunk úgy gondolja, hogy kell a hely másnak, ezt úgyse használjuk, dobjuk ki, vagy ássuk el jó mélyre!

Ezért fontos a gyakorlás! Megtanultad? Jó! Pár perc múlva vedd elő újra (Az agyad éppen készül kidobni az adott szót, de hirtelen megáll: „Ajjaj, erre lehet, hogy mégis szükség van!” –jó, ebben egy tanuláselméleti professzor biztosan talál kivetni valót…)! Tudod még, de már nehezebben jut eszedbe, vagy nem is tudod már? Tedd félre és pár perc múlva újra! Magabiztosan tudod és biztos vagy benne, hogy nem fogod elfelejteni? Nem, ne dobd ki még az adott szót…! Pár nap múlva vedd elő újra, és ha még mindig simán megy, akkor kidobhatod!

Nekem ez a módszer nagyon jól bevált! Hogy hogy csináltam? Fogtam kivágtam a papír cetliket, különrendezgettem, amit nagyon jól tudtam, külön, amit egyáltalán nem és egy harmadik kupacba, amit tudtam… de azért mégse…! Csak arra kellett vigyázni, hogy nehogy huzat legyen, mert akkor annyi a kupacaimnak! Kevésbé időrabló volt, amikor a szótárban mentem vissza a régi lapokhoz, amit még pár nap múlva is simán tudtam az jó volt, ha egy oldalon pár szónál többet nem tudtam, akkor megint visszatértem rá nemsokára, ha csak pár szó volt azt leírtam újra!

Ne ijedj meg! A technika halad és mindezt ma már sokkal könnyebb végigcsinálni. Ha angolul már kicsit tudsz, akkor az anki nagyon jó, ingyenes program erre, amit a gépedre tudsz letölteni. Ha nem, akkor a szókincsfejlesztőt tudod használni, ami szintén ingyenes, magyar nyelvű, de kicsit talán kevesebbet tud, mint az anki. Ha nincs kedved írogatni, akkor nagyon jó, előre megírt szócsoportokat lehet találni. Az anki-nál sok helyen hanganyag is van a szavakhoz, de ha valahol nem találod meg, és nem vagy biztos a kiejtésben, akkor például a forvo-n tudod ellenőrizni.

Ha szeretnél a nyelvtanuláshoz tippeket, tanácsokat kapni, az oldalsávban adhatód meg adataidat!

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

4 thoughts on “A matematika és a nyelvtanulás kapcsolata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .