Lakásköltség Németországban

Kiköltözés előtt  sok kérdés merülhet fel…hand-101003_640

A hozzánk fordulók között az egyik leggyakoribb, hogy mennyi pénzre lesz szükség az induláshoz. Ez viszont tartományonként jelentősen eltérhet, sok esetben még egymáshoz közeli településeken is nagy különbségek lehetnek.

Sok mindent kell ilyenkor figyelembe venni:

  • az utazás költségeit,
  • a kinti élelmiszer és egyéb vásárlásokat,
  • a lakás berendezését,
  • a kinti közlekedés költségeit

Talán az egyik legjelentősebb kiadás azonban: a lakbér.

Ez nem csak, hogy sokszor nem kevés, de nagyvárosokban még a megfelelő lakás megtalálása sem egyszerű eset. Ez fokozottan jellemző az olyan, sokak által kedvelt célpontokon, mint München, Frankfurt, Hamburg vagy Berlin.

Költözés előtt mindenképpen érdemes körülnézni lakásárak tekintetében. Sokszor nagyvárosok környéki településeken sokkal egyszerűbb a lakáskeresés, olcsóbbak a lakbérek és vonattal nagyon gyorsan bent vagyunk a városban.

Például Münchenben az immowelt.de statisztikái alapján a következő lakás átlagárakkal kell számolnunk:

40 nm2-ig:   19,32/nm2
40-80 nm2:   16/nm2
80-120 nm2:  15,9/nm2
120 nm2– :       16,41/nm2

Ha ugyanezeket a nm2 árakat az egész Bajor részen nézzük, akkor már jóval kisebb számokat kapunk:

40 nm2-ig   11,10/nm2
40-80 nm2:   8,31/nm2
80-120 nm2:  7,81/nm2
120 nm2-:    7,86/nm2

  Az immowelt oldalán írd be az általad kiválasztott települést, vagy tartományt és máris jobban tudsz számolni az átlagárakkal (http://www.immowelt.de/immobilienpreise/index.aspx)!
Persze a lakás átlagáraknál figyelembe kell venni azt is, hogy a nagyvárosokban sokszor jobban lehet keresni, tehát mindenképpen érdemes a leendő fizetésünket is figyelembe venni!
A kaució általában 2-3 havi lakbér. Erről sem szabad elfeledkezni! Sokszor kérnek províziót is (ami a lakásközvetítésért fizetendő díj). Ezt viszont sokszor megspórolhatjuk! Például a http://www.null-provision.de/  weboldalon, csak provízió nélküli lakások találhatóak.
Betriebskosten-re (ide tartozik például a fűtésköltség, víz- és szennyvízdíj, szemétszállítás) egész Németországra vonatkozó átlag: 2,20 euró/nm2,  nem nagyon van különbség a tartományok között. Persze ez nagy mértékben függhet saját igényeinktől is!

2 thoughts on “Lakásköltség Németországban

  1. Sziasztok! Bayor orszagban elünk a ferjemmel.
    A lakas azert nem olyan egyszerü ahogy leirtatok. En kb. 100 lakast neztem meg amire sikerült berelnunk. A feltetel bejelentett nemet munkahely es nyelv tudas. Volt penzünk,de mivel magyarok vagyunk nehez Volt. Provizio nelkül külföldikent szinte lehetetlen normalis lakashoz jutni.
    Andrea

  2. Köszönöm a tapasztalatot.Remélem hamarosan a magaméval is gazdagíthatom a tartalmat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..