Német állampolgárság megszerzése

 

flag-374802_640Kettős állampolgárság

Igen, lehet! Magyar állampolgárként meg lehet tartani az eredeti állampolgárságot tartósabb ideig! Nem kell róla lemondani!

 

Német állampolgárság feltételei:

  • Meg kell hogy legyen oldva a lakhatás Németországban a saját és családtagok részére is hosszú távra.
  • Általános esetben minimum 8 év Németországban tartózkodás. Ez az időtartam bizonyos esetekben csökkenhet.Például az Integrationskurs elvégzésével 7 évre csökken, az integrációra való különleges törekvéssel ez 6 évre is csökkenhet. Német házastárs esetén ez 3 év, de a házasságnak minimum 2 évesnek kell lenni.
  • Einbürgerungstest; ennek segítségével tudod bizonyítani a német nyelv ismerte mellett, hogy elegendő ismeretekkel rendelkezel a német társadalomról, törvényekről, jogokról! Az alábbi oldalon például több tesztet találsz jelenlegi szinted felméréséhez: http://www.einbuergerungstest-online.eu/. Itt a saját lakóhelyed szerinti tartomány tesztjét töltsd ki, ugyanis 3 kérdés kifejezetten arra a tartományra vonatkozik! A 33 kérdésből ha 17 jó, akkor már átmentél… ezt egy kis német nyelvtudással és logikával könnyen el lehet érni.
  • Komolyabb bűncselekményektől mentes előélet! Apróbb lopás vagy ilyesmi nem számít (azért nem biztatnálak erre sem :) ) de ha már nagyobb betörésben, gyilkosságban volt valakinek része, az már kizáró ok!
  • Nyelvtudás; B1-es írásbeli és szóbeli nyelvvizsga megléte szükséges
  • Német alaptörvények elismerése: 16 év felett írásban kell erről nyilatkozni, valamint kijelenteni hogy alkotmányellenes törekvésekben nem vettél részt.
  • A saját szükségleteidet fedező jövedelemmel kell rendelkezni (Sozialhilfe vagy Arbeitslosengeld II nélkül). Ez alól kivétel, ha ezeket a segélyeket nem saját hibád miatt kell igénybe venni.

 

 

Gyerekek:

Németországban született baba akkor kapja meg a német állampolgárságot, ha valamelyik szülő német, vagy legalább az egyik szülő a születéskor minimum 8 éve Németországban él.

Költségek:

Az állampolgárság igénylése személyenként 255 euróba kerül (gyerekeknek, ha a szülőkkel együtt kérvényezik 51 euró)

És ha szeretnéd, hogy ha mire oda jutsz a nyelvtudással se legyen problémád, iratkozz fel hírlevelünkre itt:

Forrás:

  • http://www.einbuergerungstest.biz/sonderregelungen/sonderregelung-unionsbuerger
  • http://www.bamf.de/DE/Einbuergerung/InDeutschland/indeutschland-node.html
  • http://www.witten.de/buergerservicerat-amp-verwaltung/buergerservice/organisation/organisation.html?tx_civserv_pi1%5Bcommunity_id%5D=5954036&tx_civserv_pi1%5Bmode%5D=service&tx_civserv_pi1%5Bid%5D=5740&cHash=5787b722cc865d0b9751f989f33ba5a7

 

 

 

Német állampolgárság megszerzése” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Szia(sztok)!
    Tudtommal az a resz mi szerint megtarthatod a magyar allampolgarsagodat is NEM igaz! Legalabbis mi jartunk jo par intezmenyben e miatt es ott ezt mondtak. Kötelezöen le kell mondanod az elözö allampolgarsagodrol ahhoz hogy a nemetet megkaphasd. Mas internetes olyalakon is ezt olvastam. Söt par eve egyik baratnöm nemet allampolgarsagi vizsgat tett es Neki is le kellett mondania a magyart. Esetleg meg tudnad mondani hogy hol kaptad ezt az informaciot? Köszi elöre is.

      1. Kedves Anita!

        Mikortól lehet valakimagyar-német kettős állampolgár?

        Édesapám 2014.09.03-án hunyt el. Magyar állampolgár volt, ezért a magyar hagyatéki törvény szerint örököltünk a feleség és én.

        Most a feleség kitalálta, hogy szerinte kettős állampolgár volt. Ha ez igaz, akkor elveszítem az örökségem felét.

        Várom mielőbbi válaszodat, nagyon fontos lenne. Köszönöm előre is!

    1. Sziasztok!

      Nem kell lemondani a Magyar allampolgarsagrol.Letezik a kettös allampolgarsag.Regebben valoban volt egy ilyen tiltas,de ez mar jo par eve megszünt.

      8ev itt tartozkodas utan vagy 7 ev +Intergracios kurzus elvegzese utan(de vigig kell ülni!) lehet nyelvvizsgaval + allampolgarsagi vizsgaval kervenyezni.

  2. Szia!Èrdeklödnèk hogy ha règen otthon voktam büntetve de mär kaptam nèmet erkölcsit ujra akkor ez kizäro ok lehet e?

  3. Engem 1978.kitelepitetek az akkori NSZK-ba.
    2006. felkinálták a kettös állampolgárságot.

  4. Sziasztok!
    Ha Németországban születtem és ott laktam a szüleimmel 5 évig , majd Magyarországra költöztünk.
    És most 18 évesen igényelni szeretném a kettős állampolgárságot akkor mi a teendőm?

  5. Mi a helyzet akkor ha valaki mar eleve kettos (vagy tobb) allampolgar? En magyar-francia, a gyerekek magyar-francia-orosz.
    Ha mi kernenk meg a nemetet, akkor melyikrol kellene lemondani es melyikrol nem?

  6. Sziasztok!

    Nem értem,hogy miért csak (kettős-)vagy német állampolgárságról beszél mindenki,mert tudtommal létezik végleges letelepedési engedély is!!
    Azt szeretném megtudni,hogy hol lehet ezt igényelni…,először is a hivatalos-, erről szóló weboldal címét! Ugyanis a letelepedést jóval hamarabb meg lehet szerezni mint az állampolgárságot és ezzel is már “biztonságban” érezheted magad. Képzeljétek el például azt a helyzetet,hogy péld. 2 éve itt élsz- és dolgozol családoddal együtt Németben,már a németet is elég jól beszéled és hirtelen előállnak a német parlamentben egy új törvénnyel(vagy Brüssszelben,volt már rá nem egy példa), a mostani súlyos menekültügyi problémák miatt és szépen “hazatessékelnek” x időn belül…,mondván,hogy “te nem háborús övezetből jöttél és élj a saját hazádban ezentúl…”!!? Szerintem ez egyáltalán nem kizárt dolog!
    Elnézést kérek,de nem hétköznapi pletykákra vagyok kíváncsi,hanem konkrét “szakértői” válaszra!! Előre is köszönöm!

  7. Szep jo napot azt szeretnem meg kerdezni hogy ha van mar ket allampolgarsagom ,igenyelheteke egy harmadikat?Varom valaszat üdv ATTILA

  8. Érdeklődnék, hogy létezik még az a kitétel, hogy aki bizonyítani tudja, hogy vannak német rokonai (nagyszülei kitelepítettek voltak), akkor az hamarabb kap állampolgárságot? Természetesen No-ban élünk és dolgozunk jelenleg.

    1. Ez engem is érdekelne. Nekem Édesanyám német, ma is él, és én is szeretném felvenni a német állampolgárságot, és kitelepedni. Írtam a konzulátusnak, most várok…

    2. Németországban élek. Pár év múlva szeretném a magyar mellett felvenni kedvezményesen a német álampolgárságot, ha jól tudom ez 3 év után lehetséges. Anyai nagyapám papirokkal igazoltan 100 % – ig német volt. Kérdés ez elégséges – e hozzá. Németországban élek és dolgozom. Köszönettel: HK

  9. Sziasztok. Érdeklődnék hogy az évekbe bele számítanak e azok az évek, amikor cégen keresztül egy munkasszallon voltam bejelentve es GBR- -BEN DOLGOZTAM németországban. És egyszer volt 4 hónap szünet. Előre is köszi mindenkinek.

  10. Sziasztok!A férjem kettős állampolgár magyar-német.(az édesanyja nénet)A kislányunknak is szeretné a németet is.Viszont.mikor házasságot kötöttünk,én megtartottam a saját nevemet.Lehet ettől a gyermekünk magyar-német,vagy mindhármunknak ugyanazzal a családnévvel kell rendelkezzünk?Ez feltétel, vagy ez hamis állítás?Köszönöm

    1. A kislány mindkét szülő állampolgárságát megkaphatja

      1. Köszönöm, és a nevem maradhat,vagy fel kell vennem a férjem nevét,hogy megkapja a kislányunk az állampolgárságot?

Hozzászólás a(z) attila török bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>