Hány szó kell a nyelvtudáshoz?

Hány szó kell a nyelvtudáshoz?black-29749_640

Nagymértékben függ attól, hogy mire szeretnéd használni és hogy melyik nyelvet. Más szókincs kell annak, aki csak szeretné az utazásai során valahogy elmondani, hogy 2 buszjegyet kér, mint annak, aki mondjuk az adott országban szeretne tanulni.

Angolból fogalmam sincs, hány szót tudtam, amikor először beszéltem anyanyelviekkel, vagy amikor nyelvvizsgáztam, vagy amikor az első könyvem elolvastam. Az angol az egy hosszan tartó folyamat volt nálam, sokszor rossz módszerekkel.

Németből már jobb becsléseim vannak, hiszen viszonylag gyorsan tanultam meg a nyelvet. Pár száz szó után már baráti levelezéseket, rövid beszélgetéseket le tudtam bonyolítani. Kb. 2000 szót tudtam, amikor elkezdtem hivatalosabb ügyekben telefonálni, és még 1000 szót tanultam meg a nyelvvizsgára. Ezzel az első 3000 szóval már minden hivatalos ügyet el tudtam intézni Németországban, ismerősöknek „tolmácsoltam” munkaközvetítő irodákban, szinte bármilyen hétköznapi témáról el tudtam beszélgetni. Ma már ennél jóval több szót tudok, de ezeket már mind könyvolvasás, hangoskönyv hallgatás, beszélgetések közben, észrevétlenül tanultam hozzá..

Én úgy gondolom, hogy ez a 3000 szó általánosságban elmondható minden nyelvre, ha valaki nem egyetemi professzorokkal szeretne konzultálni a világegyetem fejlődéséről! Hogy sok a 3000 szó? Dehogy! Napi 10 szó megtanulásával ez összesen 10 hónapot, vagyis egy tanévet jelent. Napi 10 szó megtanulására meg mindenki képes (akár mosogatás közben magad elé teheted az aznapi szavakat- az időhiány sem kifogás) . Ha napi 20 szót be tudsz vállalni, akkor ez már csak 5 hónap, napi 30 szóval meg kicsit több mint 3. És a szótanulás is lehet szórakoztató! Tényleg! Nagyon jó módszereim vannak rá, melyeket itt találsz!

Szóval, ha valaki nagyon szeretne 3 hónap alatt valóban meg lehet tanulni egy idegen nyelvet, de ehhez tényleg rá kell szánni azt a napi 4-5-6 órát, hiszen a szavak mellett azért mást is kell tudni!

Szeretném még egyszer kihangsúlyozni, hogy ez tényleg csak egy nagyon körülbelüli becslés a saját tapasztalataim alapján! Rengeteg függ attól, hogy ki milyen nyelvből, milyen szinten szeretne tudni.

A wikipedia szerint egy ötéves átlagosan 1500 szót tud (angol anyanyelv), egy főiskolás 12-17 ezret, míg egy idősebb személy átlagosan 17-21 000 szót ismer.

http://en.wikipedia.org/wiki/Child_development_stages

http://en.wikipedia.org/wiki/Vocabulary

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

1 thought on “Hány szó kell a nyelvtudáshoz?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..