brothers-457237_640

Már írtunk sokat a németországi családi pótlékról, mégis rengeteg kérdés érkezik hozzánk a témával kapcsolatban! Sok mindenkinek okoz már az első lépés is nagy gondot, hogy milyen papírokat kell beszerezni még otthon, milyen igazolásokat kell Németországban elintézni.

Fontos, és nem lehet elégszer hangsúlyozni: a német családi pótlék akkor is jár, ha a gyerekek otthon vannak (ez esetben az otthon kapott juttatások levonásra kerülnek belőle).

A családi pótlékot utólag is lehet igényelni, 4 évre visszamenőleg. Tehát a 2010-re járó családi pótlékot, legkésőbb 2014 decemberében tudod igényelni.

A német családi pótlék összege:

1 gyerek után:  184 Euro
2 gyerek után:  368 Euro
3 gyerek után:  558 Euro
4 gyerek után:  773 Euro

Hol kell kérelmezni?


Szükség lenne a németországi újrakezdéshez a havi pár száz eurós családi pótlékra, de megrémisztenek a bonyolult formanyomtatványok és a hatóságokkal történő német kommunikáció?  Kattints ide és segítünk!


A családi pótlékot írásban, formanyomtatványon kell igényelni a lakóhely szerinti Familienkasse-nál (Arbeitsagentur-hoz tartozik).

Milyen papírokra lehet szükség?

Igazolások Magyarországról:
 • E401: Családi állapot igazolására, Polgármesteri Hivatal állítja ki.
 • E402: Iskolai igazolás, ha a gyermek elmúlt már 18 éves, az iskola igazolja le
 • E411: Magyar Államkincstár az illetékes (Nemzetközi Kapcsolatok Osztály)igazolás az otthon kapott juttatásokról.
Egyéb:
 • “Antrag auf Kindergeld” nyomtatvány
 • Munkáltatói igazolás
 • Német lakcímbejelentő
 • Gyerekek születési anyakönyvi kivonata
 • Házassági anyakönyvi kivonat

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

Talán ezt is érdekes

45 Hozzászólás

 1. Sziasztok!
  Három gyermeket nevelünk a férjemmel, de csak a legkisebb közös.A kérdésem az lenne hogy a családi pótlékot a másik két gyerekre is igénybe tudjuk venni?A férjem 3hónapja dolgozik Németo.-ban ahhoz hogy igényelje kell hat hónao munkaviszonyának lenni?

  1. Szia!
   A másik két gyerekre is igénybe lehet venni a családi pótlékot, és nem kell 6 hónapot várni. Ha itt éltek, itt fizettek adót, akkor azonnal be lehet adni a kérvényt!

 2. Sziasztok!

  Olyan kérdésem lenne hogy családi potlék csak akkor igényelhető ha házasok v élettársi kapcsolatban vannak a szülők?Azért kérdezném mert a volt párom akivel két közös gyermekünk van kint dolgozik Németországban de nem tudjuk igy igénybe vehetjük e a gyerekekre a családit.Köszönöm a választ!

  1. A gyerekek apja akkor jogosult a családi pótlék igénylésére, ha a gyerekeket ő (is) neveli.

   1. Szia én kint dolgozok németben a csaladom magyarban van családipotlék kiegészitöt tudik kérni 3 gyerekem van 1 iskolás a másik ovodás .

 3. Sziasztok!

  Érdeklődnék, hogy mi a teendő abban az esetben, ha magyar állampolgárként nem rendelkezek TAJ számmal ellenben az E 401-es igénylőlaphoz kellene. Kitölthető nélküle is vagy másik módja van akkor az igénylés benyújtásának?

  1. Szia!

   Töltsd ki anélkül és a polgármesteri hivatalban fognak segíteni. 🙂

 4. Erdeklődnék,hogy mi most költözünk ki Németországba.Milyen papirokat kell leforditattni németre hogy ügyeket tudjak intézni??Iskolához és családi pótlékhoz.Nekem a férjem nem az édes apa ez végett kell-e birósági papir bár mihez kint??Köszönöm a választ.

  1. A fenti papírok mind EU-s nyomtatványok, azokat nem szükséges fordítani.
   Erről nem szükséges bírósági végzés, enélkül is lehet családi pótlékot igényelni.

 5. Sziasztok!
  A férjem fél éve dolgozik kint Németországban.
  A lányomat most vették fel a fősulira,tavaly nem sikerült.
  Szóltak hogy adjuk be a papírokat,és vegyük igénybe a német családi pótlékot.
  Mindenhol kerestem(APEH,TB,Okmányiroda)
  Német-magyar E 402-es nyomtatvány kellene,de senki sem tudja honnan lehet beszerezni,vagy letölteni.
  Csak külön külön van meg.
  Nagyon köszönöm ha valaki tudna segíteni!

  1. Kedves Marianna!

   Az e402-es EU-s nyomtatvány, akármelyik nyelven töltitek ki, el kell hogy fogadják mindkét országban, vagyis nem igazán van szükség a kétnyelvű változatra.

 6. Háj mindenkinek.

  E411-le lehet tölteni németül is,ha itthon a mák-nál együtt adjátok oda a magyarral talán lepecsételik mindkettőt.Másolatot ekkor és mélben is lehet kérni ,később kipostázzák.

  8sz.melléklet-munkahelyek egt országokban-svájc is ide tartozik, E411-el együtt lehet leadni a mák-nál,nemzetközi ügyek osztály.

  E401-ez a lakcímet igazolja ,itthon és külföldön,figyelem a külföldön dolgozonak külföldi a tb száma.és a kinti cimet kell megadni ahol lakik.Aki itthon van, annak az itthonit.Kormányablaknál kitöltik –nem kell mák nemzetközi osztályra menni vele.
  A hivatalban a választóképernyőn– a lakcímet– kell választani nem –családtámogatást–.

  E402-iskolaigazolás-először kitöltöd az első két pontot -szülő,tanulo-utána az iskola az utolsó oldalt kitölti és legvégül a mák-nál leigazoltatni.

  Nem árt fordittatni-diplomák,anyakönyvek,házasságianyakönyvek,
  Itthonélő ha dolgozik-munkáltatói igazolás-számlakivonat a csp-összege miatt nem árt,
  A mák-nál emailben lehet kérdezni,válaszolnak–idővel
  Mégvalami-a svájcban dolgozoknak-minden cégnek más a kifizetőhelye-cégenként változik mit kérnek be tőled,ha németül kérik adnak e411-et ,ki kell tölteni,a kifizetőhelyet van ahol előre kitöltik és pecsételik,utána itthon ki kell tölteni és irány a –mák.

 7. Nevelőszülőként igénybe lehet venni nevelt gyerekekre Németországban a családi pótlékot? Saját háztartásban neveljük a gyerekeket. Feleségem menne ki dolgozni. Üdv Sándor.

   1. Szia erdekelne hogy lehet berelni konnyen es hamar lakast nemetorszagba kint vagyok a 11 honapos babaval es jelenleg egy apartmanba elunk de szeretnek egy 4 szobas hazat mivel meg 2 gyerekunk van szoval 3 osszesen es mi ennek a menete valamint a csalad potlek meg egyeb jutalekok meg igenylese hogyan zajlik de sajnos nem beszelunj nemetul koszonom 1

 8. Élettàrsamnak két gyereke van egy háztartásban élünk mind a négyen egyedül én rendelkezek kérdésem en ìgy a két gyerekre igénybe tudom venni a családit és ha igen akkor milyen papirok szükségesek hozzá ? Elôre is köszönöm

   1. Kedves Anna,költözés előtt állok (Németországba)sok kérdés merült fel.beszélhetnénk-e?ill. email vagy fb.-on tudunk-e beszélni,üdv:Vali
    2006.eis@gmail.com

 9. Üdv, most készülünk apukámmal kérelmet beadni, az lenne a kérdésem, hogy a születési anyakönyvi kivonatot és az iskolalátogatási igazolást le kell fordíttatni német nyelvűre?

  1. Ha háromnyelvű EU-s anyakönyvi kivonat akkor nem, az iskolalátogatásit szintén EU-s formanyomtatványon kell kérni

 10. Sziasztok!

  Családi pótlékkal kapcsolatos kérdésem lenne. Egy ismerősömék most költöznek ki kisbabával. A férj magyar cégtől van kiküldetésben. A kérdés, hogy otthon le kell-e mondaniuk a családi pótlékot és Németországban megigényelni? Vagy nem kell lemondania, és csak a német és magyar csp különbözetét megigényelni a Familienkasse-tol?

  A válaszokat előre is köszönöm!

 11. Szia! Férjem Németországban dolgozik. 2011-től kapjuk a családipótlék különbözetet (differenzkindergeld-et). Most kaptunk egy levelet a Familienkassétól, hogy 2017. február 17-től csak akkor folyósítják újból, ha a mellékelt nyomtatványukat kitöltve visszaküldjük. Kérdésem az lenne, hogy valóban elég-e a nyomtatvány visszaküldése, vagy megint ugyanaz a cirkusz, Magyar Államkincstári igazolás kérése arról, jogosultak vagyunk e a családi pótlékra. Amit a Familienkasse küldött „Kérdőiv a családi pótlék jogosultság megállapításához ” c. nyomtatvány.

  1. Sziasztok!

   Az exem Németországban dolgozik 2014 augusztustól. Már egyszer beadta 2015-ben a kérvényt állítólag, bár tőlem nem kért sem aláírást, semmilyen adatot, stb. Most nemrég azt mondták neki, adja be még egyszer az igénylést. Most újra el akarja játszani velem, hogy tőlem nem kell semmilyen adat, se aláírnom nem kell, de ahogy az igénylőlapot néztem nincs igaza. Plusz mivel már nem élünk együtt, magyarországi bejelentett lakcíme nincs, úgy olvastam, hogy a gyerekekkel egy lakcímen élő szülő beadhatja a kérvényt. Szeretnék érdeklődni, hogy helyesek-e az információim és ha igen milyen módja van annak, hogy én igényelhessem a gyerekekre a családi pótlékot.
   Nagyon köszönöm a választ!

  2. Szia. Végülis sikerült elintézned? Nekünk most küldték ilyen kérdőívet. Tudnál segíteni?

 12. Üdv költözünk németországba es nincs meg munkánk meg igényelhetem a családi potlékot?

 13. Szia erdekelne most koltoztem ki 3 gyerekemmel mulheimba nemetorszagba es megszeretnem igenyelni a csaladpotlekot van egy 6 eves egy 1 eves es egy 18 eves lesz a lanyom most 30dikan aprilisban de o jart itt kint 2 evet suliba siegenben es akinel kint volt anno azt mondtta nem kap semilyen csalad potlekot a lanyom utan ezt nem hittem el de sajnos mai napig nem tudom,hogy kapott e…férjnel vagyok a férjem 3dik országbeli állampolgár de nem él velunk csak en es a 3 gyermek milyen segélyt kaphatnek esetleh ha még soha nem volt munka viszonyom valamint van nemet lakcimem másfél honapja.Köszönöm

 14. Üdvözletem
  Most költöztünk németorszagba 3 gyerekel.A ferjem dolgozik a gyermekekre pedig Magyarorszagrol kapom a csaladi potlekot ..Az erdekel hogy hogyan tudok itt nemetbe csaladit intezni es mi szukseges hoza ??koszonom

 15. Szia!párom szeretné igényelni Németországban a családi pótlékot!milyen papírokat kell Magyarországról vinni és honnan kell igényelni. ?

 16. Szép estét

  Érdeklödni szeretnék élettársam most kezdet németo. – ban dolgozni és a családipótlék igényléshez össze kell házasodni? Illetve van 1 közös gyerekünk aki cukorbeteg cölikakiás speciális diétával, illetve nekem az elöző házasságomból van egy gyerekem. Mindkettöre igénnyelheti a családipótlékot?
  Valamint milyen papirok kellenek a beteg gyereknek?

 17. Szép napot!

  Azt szeretném kérdezni, hogy akkor is kaphatok ha nem vagyunk összeházasodva? Én kint dolgozom, párom otthon neveli a gyermeket(1,5éves).

 18. Kedves Anita!

  Kinn dolgozunk Németországban a férjemmel.Szerbiából költöztünk. A lányom otthon jár középiskolába.
  Kettős állampolgárok vagyunk.Magyar útlevéllel rendelkezünk.
  Szeretném igényelni a családi pótlékot itt Német Országban.
  A mostani férjem nem a lányom édesapja ,tőle elváltam. Az apja fizeti a gyerektartást 40 eurót havonta.
  Érdekel,hogy milyen dokumentumokra van itt szükségem ,hogy kérvényezhessem a családi pótlékot.
  Még egy kérdésem lenne… úgy hallottam, hogy igényelhetek a lányom számára itt betegbiztositást is( AOK kártya). Ez igy van-e,és mi kell hozzá,ha igen….

  (Már érdeklődtem bizonyos honlapokon ,de nem kaptam választ…. 🙁 )

  Előre is Köszönöm a válaszodat

  Üdv.Hajnalka

 19. Azt szeretném kérdezni feleségemnek van egy nevelt kisfia a volt fèrje is németországban dolgozik és én is a feleségem magyarban èl a gyerekkel melykönknek jár a családi potlék kűlömbözet a vèrszerintinek vagy a nevelö apànak ?

  1. Kedves Csaba!

   Ennyi információ alapján nem tudom megmondani ki jogosult. Alap esetben a vérszerinti apuka elveszti a jogát a családi pótlékra, hogy ha már nem él egy háztartásban a gyerekkel, és nevelő apuka is kaphatja, hogy ha egy háztartásban él a gyermekkel.

 20. Üdv!

  Én már kapom egy éva a német „kindergeld”-et!A családom otthon tartózkodik én Németországban dolgozom és itt van bejelentett lakcímem is!Most ismét kaptam egy nyomtatványt amit ki kell töltenem és vissza kell küldeni (Kérdőív a családi pótlékra való jogosultság megállapításához)!Azt szeretném megkérdezni,hogy a német vagy a magyar lakcímemet kell feltüntetni?Választ előre is nagyon köszönöm!

  Üdvözlettel:Attila

 21. Sziasztok !olyan kérdésem lenne ..párom kint dolgozik Német országba .Lányom után kaptuk a családi pótlék különbözetet 18 éves koráig és újra beadtuk ez volt egy éve ..újra várunk mint az elején … Ez évbe érettségizett és felvételizett egyetemre …Most újból küldtek levelet hogy igazoljunk mindent E401..E402..( iskola látogatási ,itthoni családi ,stb)Hogy tudom igazolni a sulit …ide már nem jár oda meg még nem !!!mivel még nem tudjuk ,hogy felvételt nyert vagy se …köszi

  1. Szia!
   Először a régi suliból kell, hogy meddig járt oda és jelezni kell, hogy még vártok az új iskolára és amint meg van az eredmény utánaküldeni…

 22. Kedves Anita, Szeretnèm kèrdezni mennyi idő alatt szokták kiállitani a E411 nyomtatványt. Ugynis a családom a fèrjem ès a kèt lányom kettős állampolgárok vagyunk 2016-tól, szer ès magyar. Soha nem èltünk Magyarország területèn, hanem Vajdaságban. Februártól költöztünk Ausztriába, Bècsbe ès benyujtottunk minden szüksèges dokumentumot a Fammilienbehilfere, azonban egy hónap után kèrtèk tőlünk, hogy bizonyitjuk hogy Magyarországron nem kaptunk gyerekpótlèkot. A Finanzamt küldött Magyarországra sürgőssègi eljárás alapján levelet ès kèrelmeztèk ezt a dokumentumot, hogy rèszesültünk valamikor gyerek jutalèkban. A kèrdèsem az lenne, higy a tapasztalata szerint mennyit kell várni erre a nyomtatványra????( Esetleg jobb lenne ha szemèlyesen mennèk Budapestre, vagy esetleg lehet Sopronban megszerezni az E 411 nyomtatványt??? Előre is köszönöm

  1. Kedves Gabriella!

   Változó, hogy mennyi idő alatt állítják ki, én találkoztam olyannal is, akinél 1 évig tartott, de általában azért gyorsabban megy. Gondolom attól is függ, hogy éppen mennyi kérelem van beadva, hányan vannak szabadságon.
   Lehet, hogy Sopronban gyorsabb lenne, de ezt sajnos nem tudom.

 23. Kedves Anita!
  Kb. egy hete élünk Németország keleti részén, már sok papírt beszereztünk, de a Kindergeldnél megakadt a rendszer.
  Voltunk a Familienkasse-nál, ott kaptunk egy Antragot, amit kitöltök, ha megérkezik végre a gyermekem adószáma. De a hölgy csak azt kérdezgette, hogy igénybe veszi-e valaki a gyerek után a pótlékot otthon, mert ha igen, akkor itt nem kapunk semmit. Kérdeztem, hogy a különbözetet megkapjuk-e, de ő úgy tájékoztatott, hogy vagy a teljes 204 Euro vagy semmi. Amikor említettem neki az E411-es nyomtatványt, meg hogy az A részét nekik kellene kitölteni és ők kezdeményezik az adatkérést, akkor is azt mondta, hogy ilyenről még nem is hallott. Hozzunk egy igazolást, hogy otthon senki nem kap semmit és akkor jó lesz.
  A párommal élettársakként vagyunk együtt, a gyermekünk közös. Mindketten, ill. mindhárman kijöttünk – páromnak még nincs munkája, nekem van. Otthon a párom kapta a családi pótlék teljes összegét, itt én akarom igénybe venni. Mindketten fizetetlen szabadságon vagyunk augusztus eleje óta.
  Hogyan tovább? Most valahogy le kellene mondani otthon a családi pótlékot a páromnak? De hát az alanyi jogon jár… Vagy töltesse ki otthon a B részt és majd lesz valami? Tanácstalan vagyok. Tudnál segíteni?
  Köszönettel: Kiss Andi

 24. Kedves Anita! Szeretném meg kérdezni hogy a gyerekem Németországban született meg igényeltem rá a családi pótlékot amit meg is kaptam rá, de közbe haza költöztem Magyarországra. Így is jogosult vagyok rá?

 25. Helló férjem kinn dolgozik németországban én itthon 3 kiskorú gyermekünkkel.Elkezdtem az igénylést,Kitöltöttem a E-411 es nyomtatványt adatokkal és a családi pótlék igénylőt a familienkassenak.Csatolom a a gyerekek adatait fénymásoltan és a mienket is,Házasság levélmásolatot is.Mit kell még küldjek?

 26. Szia! Kérdésem az lenne, hogy férjem kint dolgozik Németországban,most adta be az igénylést családira. Mi itthon élünk a gyerekekkel. Férjem januárban hazaköltözik, akkor is megkapjuk visszamenőleg a januárig járó kinti családi pótlékot?

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás