Lakhatási támogatás Németországban

Wohngeldmoney-256319__180

Németországban, aki dolgozik, az biztos, hogy meg is él a fizetéséből. Már csak azért is, mert az alacsonyabb jövedelműek nagyon sok támogatást igényelhetnek. Egy bizonyos összjövedelmet minden családnak el kell érni, ami természetesen függ a családtagok számától!

Ha túl vagyunk a lakáskeresés és a költözés fáradalmain, akkor már minden rendben van! Feltéve, ha könnyedén ki tudjuk fizetni albérletünk felmerülő költségeit. De mi van, ha elveszítjük munkahelyünket, vagy csak egyszerűen túl kevés a fizetésünk?

A wohngeld, a lakhatási támogatás, azt a célt szolgálja (más egyéb szociális támogatásokkal együtt), hogy azokat támogassa, akik rövidebb-hosszabb ideig anyagilag nehezebb helyzetbe kerültek és nem tudják fizetni albérletük fenntartási költségét vagy a lakáshitelüket.

A lakhatási támogatás összege függ:

  • a háztartásban lakók számától
  • a háztartás összjövedelmétől és
  • a lakás után fizetendő költségektől (ami viszont maximálva van, de ennek a maximumnak az összege is függ például a családtagok számától vagy attól, hogy hol laksz. Münchenben nyilván többe kerül egy lakás költsége, mint egy kis vidéki faluban).

A lakhatási támogatást egy évre ítélik meg, ezután újra be kell nyújtani a kérvényt, ha a család jövedelmi helyzete nem változott.

Fontos, hogy be kell jelenteni,

  • ha elköltöztök másik lakásba,
  • ha a család jövedelme több mint 15 %-kal nő, vagy
  • ha a lakás költsége több mint 15%-kal csökken.

A lakhatási támogatás kérvényéhez csatolni kell a bérbeadó által kitöltendő nyilatkozatot is.

Hogy jogosult vagy-e lakhatási támogatásra, azt gyorsan megtudhatod az interneten megtalálható számtalan kalkulátor segítségével. Ha beírod a keresőbe, hogy “Wohngeld rechner” vagy “Wohngeldkalkulátor” akkor kedvedre válogathatsz, vagy egyszerűen csak kattints ide: www.geldsparen.de/inhalt/rechner/Soziales/Wohngeldrechner.php 

 

 

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

7 thoughts on “Lakhatási támogatás Németországban

  1. Üdvözletem. Le lehet e tölteni azt a nyomtatványt valahonnan amit a bérbeadónak kell kitöltenie?

    1. Városonként különböző ez a nyomtatvány, úgyhogy igényléskor kell kérni.

  2. Üdv helyi “önkormányzatba” lehrt kérni nyomtatványt? Ha önkormányzati lakást bérlek akkor kitől kell kérni a nyilatkozatot?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .