Javíttatási költségek németországi albérletben! Ki mit fizet?

Ki mit fizet, ha elromlik, valami a lakásban?cottage-160367__180

Mikor emelheti a tulajdonos a bérleti díjat?

És mennyit?

A mai cikkben pár fontos kis apróságot szedtem össze!

Lakás karbantartása

Alapvetően a tulajdonos feladata, csak apróságokat szabad a bérlőre áthárítania!

Ez alól alapvetően két kivétel lehet,

 • a kis összegű javíttatások, és
 • a szépészeti okokból történő javítások.

Fontos irányadó elv, hogy mi van a bérleti szerződésben, de a hatályos törvényeknek ezek se mondhatnak ellen! Tehát hiába van a bérleti szerződésben az, hogy javíttatásonként 200 eurót az albérlő fizet, ez túl sok, és így jogellenes!

Kivétel az is, ha a bérlő okozta a kárt! Tehát ha valami nehéz tárgyat a padlóra ejtünk, és a burkolólap elreped, akkor felesleges megpróbálni a bérbeadóval rendbe hozatni a kárt! 🙂

Szépészeti javításokat kiköthet a bérbeadó, és ennek költsége a bérlőt terheli. Ide tartoznak pl. a festés és a tapétázás.

Ahhoz, hogy a bérbeadó a bérlőre terhelhesse a költségeket:

 • a szerződésben szerepelnie kell az összeghatárnak, és
 • ennek az összeghatárnak reálisnak kell lenni… azonban, hogy mi ez a reális összeg, az sehol nincs kikötve.

Az alkalmanként 100 euró még reálisnak számít. Az olyan berendezési tárgyak javításának költségét lehet a bérlőre hárítani, amit az albérlő folyamatosan használ, tehát pl. villanykapcsolók, konnektorok, ablakkilincs. Nem lehet ezért semmiképpen idesorolni pl. a víz- vagy gázvezeték meghibásodását, ezeket mindenképp a bérbeadó fizeti! Többlakásos társasházban olyanokat sem lehet a bérlőre javítani mint a lépcsőházi világítás vagy a ház ajtajának javíttatási költsége.

Az alkalmi összegen felül korlátozva van az éves szinten áthárítható költség is. A változatosság kedvéért azonban ez az összeg sincs szabályozva, az éves bérleti díj (rezsi nélküli díj – Kaltmiete) kb 8%-ig számít még normálisnak.

Ha valami elromlik, mindig írásban értesítsük a bérbeadót, szabjunk meg határidőt, ha ezt a határidőt a bérbeadó nem tartja be, akkor hívhatunk mi szerelőt, és ha ennek összege meghaladja a szerződésben kikötött összeget, akkor azt a bérbeadó fizeti.

Források:

2 thoughts on “Javíttatási költségek németországi albérletben! Ki mit fizet?

 1. Az lenne a kerdesem, a lakas ablakainak egy resze meg regi, egyretegü üvegtabla, ennek megfelelö höszigetelessel.
  Valamilyen höszigetelö foliaval törtenö höszigeteles minek minösül, kinek kellene allni a költsegeit?
  Szerintem egy 1310 euros alberletbe elvarhato lenne megfelelö minösegü ablak minden nyilaszaron (az ablakok egy resze cserelve van modern, jol szigetelö nyilaszarora), azaz a költsegek egy reszet mindenkepp a tulajnak kellene allnia- de mi a realitas ilyen esetben?
  Üdv es kösz a valaszt!

  1. Kedves Tibi! Ugyan nem engem kerdeztel, de szivesen segitek. Mivel nagyon konkret kerdest tettel fel, nehez ra valaszolni. Ajanlom, hogy lepj be egy Mietschutzverein-ba. Keress ra a varosod szerint. Tanacsot adnak, segitenek berloknek. Igaz a tagsag nem olcso, 100 euro felett van egy evre, de barmikor kerdezheted oket. Szerintem megeri. Remelem tudtam kicsit segiteni. Üdv Orsi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..