Tanulás Németországban- Ausbildung

chalkboard-304221_640

Németországban nagyon jelentős az un. Ausbildung, ami tulajdonképpen egyfajta szakképzés, amiért a tanulók pénzt kapnak. Ezek általában 2-3 évesek. Leírást és meghirdetett képzéseket itt találsz: www.ausbildung.de. Itt egyébként egy nagyon jó tesztet is ki lehet tölteni, hogy melyik szakma illik hozzád leginkább! Az oldalon meghirdetett képzési helyeket is lehet találni, és az egyes szakmákra jellemző információknak is utána lehet nézni. Hasznosak lehetnek még ezek az oldalak is: www.planet-beruf.de, www.abi.de, www.studienwahl.de.

A résztvevők a képzés elméleti részét valamilyen iskolában tanulják, a gyakorlati részt viszont rendes munkahelyen sajátítják el, bár vannak olyan szakmák is, amiknél csak iskolai oktatás folyik. Sok képzés támogatja a párhuzamosan, hasonló szakon lévő főiskolai/egyetemi végzettség megszerzését is.

A fizetés nagysága elég különböző lehet, általában havi pár száz euró jár érte, de például a jelen pillanatban a legjobban fizetett képzés az ausbildung.de adatai alapján a légiirányító (Fluglotse), ahol a 2. tanévben már 3300 és 4900 euró között van a havi jövedelem nagysága.

Vannak olyan képzések is, ahol van választható szakirány (Fachrichtung), itt általában az első két évben az általános képzés folyik, és a 3. évben van lehetőség a szakirány szerinti tanulásra. Például a „Tierpfleger” (állatápoló) végezhet „Forschung und Klinik” (kutatás és klinika), „Tierheim und Tierpension” (állatotthon és állatpanzió) és „Zoo” (állatkert) szakirányon.

Vannak képzés un „Schwerpunkt”-tal (súlyponttal) is, bár jóval kisebb számban találkozhatunk ezzel, mint szakiránnyal. Ez viszont, ellentétben a szakiránnyal, a szakma megnevezésénél nem szerepel kiegészítőileg.

Az iskolai előképzettség nagyon változó lehet, van ahol törvényileg előírt, van ahol az egyes tartományokban különböző feltételek vannak.

A képzések időtartama sem egységes, másfél évtől 3 és fél évig tarthat. Ez azonban bizonyos körülmények között lerövidülhet, ilyen például ha a résztvevő korábban megszerzett, meghatározott iskolai végzettséggel rendelkezik, vagy ha a képzés un „Umschulung” (felnőtteknek szoló átképzés) keretében folyik.

 

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

4 thoughts on “Tanulás Németországban- Ausbildung

  1. Szerintem sokan arra is kivancsiak lennénk,hogy a tanf.alatt milyen juttatast adnak? Milyen elökepzettseg kell stb

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..