tax-office-233345_640

Nem, Németországban nem kell mindenkinek adóbevallást beadnia. Persze adózni itt is kell, de ezt minden hónapban vonják a munkabéredből. Az adóbevallásra kötelezetteknek 2019-től július végén kell benyújtani, mindenki másnak 3 évre visszamenőleg LEHET adóbevallást beadni Németországban. Tehát a 2015-es adóbevallást legkésőbb 2019-ben lehet benyújtani.

Munkavállalóként csak bizonyos esetekben kell beadnunk adóbevallást. Ilyen eset pl. ha:

 • jövedelmednek túlnyomó részét nem munkabérből, hanem például vállalkozóként szerzed, akkor muszáj minden év júliusáig kitöltened az adóbevallást.
 • házastársakként 3-as és 5-ös kategóriában vagytok, a 4-es 4-es adókategória helyett.
 • évente több mint 410 euró egyéb adóköteles bevételed van pl. kamatokból, bérbeadásból.

Mikor érdemes adóbevallást beadnod Németországban?

 • Ha nem egész évben ugyanannál a cégnél dolgoztál, érdemes lehet adóbevallást készíteni, ennek hiányában sok eurót hagyhatsz a német állam zsebében.
 • Ha magasabb az úgynevezett „Werbungkosten” kiadásod, mint az átalányként meghatározott 1000 euró.
  Hogy mi az a Werbungkosten? Minden olyan költséged, ami a munkavállalásod következtében keletkezett. A legjelentősebb talán az útiköltség. Kilométerenként 30 cent számolható el, vagyis ha 30 km-re dolgozol, az már 1400 euró. De idejönnek a szakkönyvek, munkaruhák költségei is, sőt a munkaruhák tisztításának költsége is. Ide jön az óvoda költsége vagy ha a saját lakásodban például bejárónőt fogadsz. Inkább tegyél félre év közben minden blokkot, és adóbevallásnál még mindig kidobhatjátok, ami nem kell.
 • Ha évközben házasságot kötöttél, gyermeked született, és még nem módosítottad adóosztályodat.
 • Ha házastársakként 4-es és 4-es adókategóriában vagytok, és jelentősebb különbség van a fizetéseitek nagysága között.
 • Ha otthon lévő, közeli hozzátartozódat támogattad anyagilag.

Ha még nem igazodnál ki a német adóosztályok között :

 1.  adókategória: egyedülállóak
 2.  adókategória: egyedülállóak gyermekkel
 3.  adókategória: házasok
 4.  adókategória: házasok
 5.  adókategória: házasok
 6.  adókategória: másodállás

Ha mindkét házastárs dolgozik, választhatnak, hogy 3-as és 5-ös kategóriába tartozzanak, vagy mindketten 4-esbe.

Mikor éri meg a 3-as és 5-ös adókategória?

 • Első sorban akkor, ha jelentős különbség van a fizetéseitek között. Ilyen esetben a többet kereső félnek érdemes az 3-as kategóriában lenni, míg a rosszabbul kereső félnek az 5-ösben. Tipikusan ilyen helyzet, amikor az egyik szülő a gyermekek miatt kevesebbet, vagy egyáltalán nem tud dolgozni. Ha már a fizetésetek 40:60 % arányban oszlik meg, akkor megéri ezt választani (pl. havi 2000 euró az egyik félnek, 3000 euró a másiknak). Azonban ennél a kombinációnál fent áll az a veszély, hogy bár év közben többet kaptok kézhez, év végén vissza kell fizetni valamennyit az adóbevallásnál.
 • Ha tudjátok, hogy a közeljövőben gyermeket szeretnétek, akkor érdemes annak a szülőnek az 3-asban lenni, aki az Elterngeldet igénybe fogja venni.  Így több lesz a nettó fizetés és később több Elterngeldet fog kapni.  Vigyázat: a másik fél lényegesen kevesebbet fog kapni év közben, mert több adót vonnak tőle. Ebben az esetben mindenképpen érdemes aztán adóbevallást beadni, hogy a pluszban fizetett adót visszakapjátok.
 • Ugyanez igaz akkor is, ha valamelyik felet a munkanélküliség fenyeget. Itt is jó, ha a később munkanélkülin levő fél egy darabig többet keres.

FONTOS! Ha az egyik házastárs még otthon van a gyerek(ek)kel, akkor is járhat a kint dolgozónak a 3-as, jóval kedvezőbb adókategória! Sőt ebben az esetben a haza utak során őrizzétek meg az út közbeni tankolások, autópálya-matrica vásárlások blokkjait, repülőjegyeket, mert ez is csökkentheti adótokat! Ha 1-es adókategóriában voltál, készítsetek adóbevallást és rengeteg pénz állhat a házhoz!

Nézd meg te is az adókategóriádat a fizetéspapírodon, a Finanzamt-nál is emberek dolgoznak, és sok pénzt hagyhatsz a német állam zsebében, ha pl. I-es adókategória helyett VI-osba sorolnak.

Ha Németországban élsz vagy oda készülsz, és nem szeretnél rengeteg időt és pénzt elpazarolni, akkor kérd ingyenes eBookunkat itt:

Keresztnév*
Email*Felhasznált irodalom:

Konz, Franz: Das Arbeitsbuch zur Steuererklärung

Finanzministerium: ElsterFormular CD

Talán ezt is érdekes

38 Hozzászólás

 1. Szia!
  Engem az érdekelne, hogy egy fix. bruttó bérből, mennyi adót kell nekem befizetni a német államnak. Van erre valami képlet vagy táblázat ami alapján megtudom ezt nézni? A mostani könyvelő azt mondja, hogy ez a bruttó fizetésem 30 %, lehetséges ez? Köszi a segítséget. Üdv. V. András

 2. Szia!
  Egy ismerősömnél felmerült kérdés, munkaruha vásárlásával kapcsolatban: ha Magyarországon veszi a munkaruhát és euros számlát kér, akkor azt is be lehet tenni az adóbevallásába, vagy csak a német üzletben vásároltakét?
  Köszönöm szépen a segítséged!
  Üdv: Verőci Gabi

 3. […] Mindenféle blokkot, számlát tegyél félre! Jól jöhet az adóbevallásnál, és a könyvelőd majd kidobja, ami nem kell! Hidd el, nem pár 10 eurót spórolhatsz, hanem sokkal többet! A hazautaknál a tankolásról se felejtsd el a blokkokat eltenni! Nem, a heti nagy-bevásárlásról szóló blokk nem kell! Itt találhatsz egy kis plusz infót a német adóbevallásról! […]

 4. Szia.
  Lenne 1 kérdésem. En Németországban dolgozom és 3-as adókategóriában vagyok. A párom Magyarországon van és dolgozik. Az adóbevallásom megcsinálva és beadva. A napokban halottam olyat , hogy az kevés és be kell adni a családi adózást is (Einkommensteur). Ez igaz?

  1. Jó napot!Érdeklődnék ha 2015.03.03-ân adtuk fel a férjem adóbevallàsát mennyi idöt kell vàrni a pênzre?Elöre is köszönöm a segîtségét

  2. Sziasztok!
   Olyan kéréssel fordulnék hozzátok hogy férjem külföldön dolgozi már rég otta és van 3 gyerekünk. De kint a 1 es kategoriába van már rég óta eddig Magyar kiküldetésbe volt de tavaly január óta német bejelentéssel még mindig 1 esbe van . Tavaly nyáron a fönökség sürgössen elkérte a házassági másolatpt meg a gyerekek születési papirjait de aai napig 1 esbe van . Tidnátok tanácsot adni hogy mit csináljak. Előre is köszönöm.

   1. Legegyszerűbb személyesen bemenni a Finanzamthoz a házassági anyakönyvi kivonattal és ott módosíttatani…

 5. Jo napot! Nemetorszagban elek es dolgozom egy eve. Magyarorszagon adokedvezmenyben reszesultem egy gyogyithatatlan betegseg miatt. Az erdekelne, hogy itt Nemetorszagban is kaphatok-e ilyen adokedvezmenyt? Koszonettel

 6. Sziasztok.

  Azt szeretném kérdezni, hogy a feleségem a gyerekekkel otthon vannak, ott élnek, én viszont már lassan fél éve németországban dolgozom.
  Jelenleg sajnos 6-os adókategóriában vagyok, de el szeretném intézni a 3-ast.
  A lakcím bejeletkezést már elintéztem, ott elmondtam, házas vagyok és van 2 gyermek, beírták az adataikat, bemondásra.
  Kell-e bemutatni vagy postázni valamilyen papírt, és hovà kell azokkal mennem?

  köszi, üdv, Árpi

  1. A Finanzamt-ban kell bemutatni a házassági anyakönyvi kivonatot és kérni az adókategória javítását.

   1. Kedves Anna.
    Kaffai Tamás vagyok.Arra vonatkozóan szeretnék infót kapni,hogy 2016.10.10-től dolgozom Németoszágban.A steuerklassse 3-ban voltam.a 2017-es évre kell-e újra valamilyen okmánnyal igazolnom hogy nős vagyok.nem szeretnék lecsúszni esetlegesen más kategóriába.köszönettel várom a válaszát

 7. Sziasztok

  Abban kernem a segitsegeteket hogy tudjatok e mi a helyzet ha hazasparkent kint vagyunk, dolgozunk egy ev. Elotte a parom egyedul volt kint akkor meg egyedulallonak is szamitott ezert 1-es adoosztalyba kerult. Majd amikor mindketten kijottunk regisztraltuk magunkat 4-4-es adoosztalyba tekintve hogy a fizetesunk kozott nincs hatalmas kulonbseg. Most valamiert megis kiderult hogy Ot 3-as osztalyba tettek, en 7 honapig az altalunk valasztott 4-es osztalyba voltam most pedig valamiert 5-be kerultem. Tudja valaki mi lehet az oka? Es hogy egyaltalan hogy lehetseges ez? Mi kitoltottunk mindent es megsem ugy van … Ez jarhat nekunk valamilyen plusz koltseggel? Valaszotokat elore is koszonom.

  1. Kell egy kérvényt írni a Finanzamtnak, hogy javítsák és az adóbevallást a jó adókategóriákkal kell beadni. A párodnak meg arra az évre is jár a 3-as adókategória, amikor Te még otthon voltál.

 8. Kedves Anita!

  Formenza kft-től mentem életembe először Németországba dolgozni nyelvtudás nem kellett,de hiányát azért éreztem.57-58 évesen ugy gondoltam nem hagyhatom ki ezt a lehetőséget.Féltem a becsapástól,de igazán akkor nyugodtam meg mikor láttam,hogy ez nem kamu.Magyarok dolgoznak a Bard-nál/ukrajnai-román és magyarországi/oktatás
  belépés előtt,kiutazás előtt munkaszerződés 2 nyelven,munkaruha,steril körülmények,szállás,bankszámla nyitásnál segítenek/ingyen/orvoshoz elmennek veled ha kellí6aki szintén beszél magyarul/Csak jót tudok mondani.15-én legkésőbb érkezik a fizetés. Szombaton érkeztünk.Mindjárt 2 órát dolgozhattunk is./kicsi ismerkedés volt ez a munkával/és hétfőn már munkába is álltunk.Szuper!Ja!Kis Merci busszal vittek bennünket,kint már vártak és haza is hasonlóképpen jöttem.A NAV-hoz mentem azért érdeklődni a fenti cégről,de minden rendben volt.
  Jul.26-09.30-ig voltam kint.Keresetem 93, 1024 euró és 9. hóról még nem kaptam bérpapírt,ez kb. 190.000.-Ft-nak felel meg/4nap szabi is benne van amit kifizettek/
  Kell-e adóbevallást készíteni Németországba?
  Köszönöm válaszod: Aranka

  1. Szia akkor te dolgoztàl a formenzànàl csak azért mert én is készülök ki velük és félek hogy àtverés vagy lehuzàs az egész

   1. Szia, Te kint Vagy már? Ha igen, akkor mi a véleményed a Formenzáról? Én hétfőn készülök Németbe velük, de azért félek egy piicit, hogy nehogy átvágás legyen az egész.

    1. A nevem Nagy Noémi,és a szüleim is úgy néz ki velük mennének Németbe.Sikerült a kiutazás?Minden rendben ment?
     Válaszát köszönöm előre is!

 9. Üdvözlöm!

  Kérdéseim ezek lennének:

  Tavalyelőtt, a régi rendszer szerint fizetett províziót hogyan lehet elszámolni?
  Magyar számláról utalt gyerektartást hogyan lehet elszámolni?
  Ha ténylegesen többször kellet hazautaznom, mint 4x/év, azt hogyan tudom igazolni, elszámolni?

  Segítségét előre is köszönöm: DF

 10. Szép napot!
  Afelől érdeklődnék hogy mi a módja és a menete a német adóbevallásnak?párommal még 2014-ben 4hónapot dolgoztunk! De már 2015óta itthon vagyunk! Jövedelem kimutatást megkaptuk, de ezek után?
  Bármi féle segítséget előre is köszönöm!

 11. Hol lehet a nyomtatványokat kikérni? Mindent együtt adnak, a visszaigényléssel kapcsolatban is?

  Köszönöm előre is.

 12. Nagy segítséget szeretnék kérni! Kint dolgoztam németországban több mint 1 hónapot! Lakcím bejelentésem nem volt de bejelentett munkahelyem igen ezen a héten érkeztem haza az áprilisi fizetésemet kaptam kézhet most május 28-án ami ledolgozva 12 nap volt! Erre kaptam 1280 € fizetést de több mint a felét levonták az adóba haza jöttem magyarországra 500€ val! Utólag tudtam meg hogy a 6os csoportban voltam, de házas vagyok és nem értem miért osztottak be oda! Esettleg valaki tudna nekem ebben segíteni hogy helyre álljon minden mivel kihajtottam magam oda kint és így lehúztak.. 1 havi fizetésem még a cégnél állítólag június 25én utalják ami összeg bent van 2400€ és nem szeretném ha abból is csak piti pénzt látnék belőle! Kérem segítsenek!

  1. Kedves Sándor!

   A Finanzamtnak kellene írni, hogy változtassák meg az adókategóriát, és csatolni hozzá a házassági anyakönyvi kivonatot.
   Ezt visszamenőleg így már nem lehet megváltoztatni, ahhoz adóbevallást kell beadni jövő év elején.

 13. De felis mondtam ahogy haza jöttem! És szeretném hogy ha a rendesen kifízetnének!

 14. Üdvözlöm. Hol találom meg hogy a Német adóhatóság hova sorolt be.

  1. A fizetési papíron, vagy a Finanzamt-hoz is be lehet menni személyesen.

   1. Üdvözlöm. Szeretném megtudni, hogy jár e családi potlék és adó 3 osztályt igénybe tudom e venni? Most kezdtem Németben dolgozni, nincs bejelentett nemet lakcimem és családos vagyok! 19 éves fiam középiskolai tanuló magyarban. Feleségem magyarban minimálbéres bejelentéssel dolgozik. Én Brutó 1350€ val lettem bejelentve! Kérném a segitségét, hogy mi jár és mely hivatalokhoz milyen okmányokat kell beadnom. Köszönöm. Minden jót kivánok.

    1. Kedves Mihály!

     A német családi pótlékhoz sajnos mindenképp kell a németországi lakcím.

     1. Kedves Anna!Decemberbe Magyarorszàgon pàrommal összehàzasodunk,de csak januàrban jövünk vissza Németorszàgba.Az lenne a kérdésem,mindenképp személyesen kell bemutatni a papírt,vagy elég e-mail vagy meghatalmazäs.Köszönöm

 15. Üdvözlök mindenkit! A segítségeteket szeretném kérni.

  2015 október és december között összesen 6 hetet dolgoztam Wilburgstettenben targoncásként. Bopfingenben laktam, és a közeli Nördligenben lévő Mayer Zeitarbeit közvetítette a munkát.
  A honlapon olvasottak alapján úgy értelmezem, hogy nekem nem szükséges adóbevallást tennem. Aminek nagyon örülnék, mert elhagytam a Mayer-től kapott dokumentumokat, és egyedül nem is nagyon tudnék német adóbevallást készíteni.

  Segítségeteket előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:

  Goldschmidt Zsolt

 16. Szia azt szeretném megtudni,hogy én meg kaphatom e a 3 adó osztályt van feleségem ő Magyarországon dolgozik kb.7000 eurót keres egy évben bruttóba,én Németországban dolgozom van lakcimem.

 17. Szi abban szeretném kérni a segítséged h férjem kint dolgozik február óta 1 kategóriába rakták be milyen papírok kellenek hozzá h 3-adókategóriába kerüljön? én itthon gyeden vagyok házasok vagyunk .

  1. Sziasztok!
   Aki adókategóriát szeretne váltani, menjen be a helyi adóhivatalba (Finanzamt) és kérjen hozzá nyomtatványt. Házasok esetén mindkét fél adataival ki kell tölteni és mindkettőnek alá is kell írnia. A kategória váltás a beadást követő hónaptól lesz érvényes. Egy éven belül egy alkalommal lehet csak váltani. Remélem segítség lesz az infó. Üdv.

 18. Én a felöl érdeklödnék hogy 13 hónapot dolgoztam német cégnél és hazajöttem végleg. Na most hallottam olyat hogy a levont adom ami változó volt ugye mert orabérben voltam pl 3000 bruttóbol 2000 kaptam meg tehát az egy év alatt a druttom úgy 25000 ezer euró kB ebböl majd 10000 a levont adó amit oda fizettem németországba Adobe állást még nem csináltam de nyugdíj sem kell innen. Kérdésem az lenne vissza tudnám e igényelni valahogy a sok levont adót németböl mert nem kell innnen nyugdíj sem és hallottam van rá mód alahogy. E felöl érdeklödnék hogyan tudom ezt megoldási hisz nem lakom ott többet nyugdíj se lesz tehát vissza kellene adniuk ugyvélem de segítséget kérnék ez ügyben. Az1 es adózásba voltam. És sokan mondták hogy a magyar német konzulátuson tudok lépéseket tenni Magyarországon persze ez ügyben. Segítséget szeretnék kérni hova forduljatok ez ügyben köszönöm. E mailban lenne jó a válasz nekem köszönöm

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás