Minijob és Midijob

Minijochefs-749563_640

A Minijobról szinte mindenki, aki itt él Németországban hallott és tudja is, hogy mi az. Álljon itt egy kis összefoglalás azok kedvéért, akik még nincsenek itt! 🙂

A minijob sok esetben nagyon jó megoldás. Ha például ketten vagytok és két főállású munkahely nem fér bele az időtökbe, mert kell menni a gyerekért az oviba, vagy ha dolgoznál is, de még nyelvet is tanulnál és nem ez az egyetlen kereset, akkor nagyon jó lehet. Nagyon jó lehet nyugdíjasoknak és tanulóknak is!

Azonban azt is tudnod kell, hogy a minijobbal maximum 450 eurót lehet keresni (2013 január 1-je óta, az addigi 400 euró helyett). . Ez az összeg akkor is érvényes, ha két vagy több minijobod van.

Azt is tudni kell, hogy ha valaki minijobban dolgozik és után 40 évig fizetik a nyugdíjbiztosítást, akkor mai értéken 178 eurót kapna, ami még magyar viszonylatban sem lesz sok! Tehát rövid távon jó a minijob, de használjuk mindenképp ezt az időt továbbtanulásra, nyelvismeret bővítésre, és amint tudunk keressünk egy teljes állást.

A főállásunk mellett egy minijob lehet, ami után nem kell járulékot fizetni. Az összes többi után viszont járulékfizetési kötelezettségünk van, tehát fizetni kell a nyugdíj-, betegség-, és ápolási biztosítást, nem vonnak viszont munkanélküli biztosítást.

 

Midijob vagy “Beschäftigung in der Gleitzone”

Ha a 450 eurós határt átléptük, nem kell mindjárt teljes járulékokat fizetni. A főnökünknek már igen, de havi 850 euróig a munkavállaló csak csökkentett mértékű hozzájárulást fizet.

Például 460 Eurós jövedelemnél a járulékfizetési kötelezettség 89 euró helyett 52 euró lesz. A kedvezmény mértéke a fizetés emelkedésével párhuzamosan csökken, míg végül 850 eurós havi fizetésnél már az egész járulékot fizetni kell.

 

Forrás: Der Minijob (2014); Landesarbeitsgemeinschaft kommunaler Frauenbüros/ Gleichstellungsstellen NRW

 

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

4 thoughts on “Minijob és Midijob

  1. Tisztelt NémetÉlet!

    Az lenne a kérdésem, hogy mennyibe kerül valaki a munkáltatónak egy minijobnál? Pl. heti 1 alkalom, 200 euro/hó esetben.

  2. Helló!! Nekem az lenne a kérdésem,hogy ha valakinek 2 mini jobja van 450 eurós básira van bejelentve akkor is ilyen kevés nyugdíjra számíthat vagy akkor kicsit többre?

  3. Hello. Engem az érdekel hogy a mini job hó elejétől hó végéig van és utána 15 ig van fizetés. Vagy hónap 15 től következő hónap 15 ig számit egy hónapnak?

    1. Heló! Nekem lenne egy kérdésem, ha valaki tudna rá válaszolni nagyon meg köszönném! 460€-ra vagyok bejelentve, szeretném tudni betegség esetén jár-e valami juttatás nekem! (betegszabadság, betegállomány stb.) a munkáltató azt mondta semmi nem jár, pedig fizetem a betegbiztosítást! 52€ havonta, mert özvegy vagyok és egyedül nevelem az unokámat. A válaszokat várom!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..