Költségek Németországban

euro-427528_640Mi, mennyibe kerül Németországban?

Sok szó esik a németországi fizetésekről, ami általában magyar szemmel nagyon szépen hangzik és tényleg meg lehet belőle kényelmesen élni. 

De azért a másik oldalról is beszélni kell: a kiadásaink is valószínűleg nagyobbak lesznek mint Magyarországon. Ez talán elsősorban a lakásköltségre vonatkozik, az élelmiszerárak, benzin tekintetében nincs jelentős különbség.

A Focus szerint:

582 eur (175 ezer Ft) – Egy átlagos, 4 fős család étkezési költsége

A Bild szerint a

  • lakásköltségre a fizetésünk 33%-át kell rászánni,
  • közlekedésre a 15%-ot,
  • és étkezésre szintén 15 %-ot.

Egyik olvasónk írta:

“A vásárlások, a lakások passzív költségei a jövedelmek mintegy 60%-át élik fel, itt még nem beszéltünk különféle biztosításokról, üzemanyag költségekről és más kisebb-nagyobb bosszúságokról, amikre itt, pillanatnyilag ki sem tért a figyelmem.”

Persze a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a több fizetésből a legtöbben olyan dolgokat is megvesznek, amikre otthon nem költenének. Gyakrabban mennek el sokan étterembe, moziba, kevésbé nézik az árakat a szupermarketben.

Nagyon nehéz konkrét számokat írni, hiszen a kiadások, bevételek nagyon különböznek egy-egy tartomány/város szerint, Münchenben szinte egy szobát nem tudunk bérelni annyiért, amennyiért 100 km-rel arrébb egy egész házat.

Nagyon fontos ezért, hogy jól megnézd, hova költözöl, megfelelően válassz lakást, munkahelyet.

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..