Kivihetem-e a gyerekem külföldre?

brothers-457237_640

Mióta napvilágot látott, hogy egy Spanyolországban élő magyar házaspár került nehéz helyzetbe, mert nem jelentették be gyermekeik külföldre vitelét, sok szülő tanácstalan, hogy milyen kötelezettségek vannak, ha gyerekkel költöznek külföldre. Sok kérdés vetődik fel ezzel kapcsolatban: be kell-e jelenteni a gyámhivatalnak vagy nem, ellenkezik-e ez az egész az EU irányelveivel vagy nem.

Dr. Gaál Edina az RTL-Klub reggeli műsorában elmondja, hogy igen, valóban be kell jelenteni, de ez az egész formalitás, nem találkozott még olyan esettel, hogy ezt visszautasítanák. A helyzet teljesen más, ha már a gyermek külföldön születik. Ebben az esetben, mivel a magyar hatóságok nem is tudnak a gyermekről, nincs bejelentési kötelezettség.

Az Új Ptk (Új Ptk. – IV. könyv (Családjog)4:152. §- http://ptk2013.hu/uj-ptk-normaszoveg/uj-ptk-iv-konyv-csaladjog/711)  viszont már így fogalmaz:

“(5) A gyermek huzamos időn át – így tanulmányok folytatása, munkavállalás vagy más hasonló célból – önállóan vagy egyik szülőjével mindkét szülő egyetértésével tartózkodhat külföldön.

(6) A gyermek letelepedés céljából történő külföldre távozásához erre vonatkozó szülői engedély szükséges.”

Ha a szülők nem tudnak dönteni akkor a gyámhatóság dönt. (4:175. §)

Azaz a szülők egyetértése esetén nem kell semmit bejelenteni, viszont érdemes lehet tanköteles gyereknél az tanintézménnyel közölni a külföldre költözést.

Az RTL-Klub  videóját itt nézheted meg:


Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

1 thought on “Kivihetem-e a gyerekem külföldre?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .