Hol érdemes élni Németországban?

A kölni Institut der deutschen Wirtschaft arról készített kutatást, hogy melyik városokban, régiókban kapnak többet a pénzükért az ott élők, hol van több, alacsony jövedelemmel rendelkező dolgozó. Mindehhez az adott városok árait is figyelembe vették, mert természetesen ugyanabból a fizetésből egy vidéki kisvárosban sokkal jobban ki lehet jönni, mint Münchenben vagy Hamburgban.

Minél sötétzöldebb egy rész, annál jobban ki fogunk jönni az ott kapott fizetésünkből az ottani árak figyelembevételével! 

Ha éppen azon gondolkozol, hogy lakhelyet váltasz, vagy most szeretnél kijönni Németországban, akkor érdemes egy pillantást vetni a kölni intézet térképére.

A térképen minél sötétebb zöld egy régió, annál többet kaphatnak az ott élők a pénzükért. Látható, hogy különösen jó a helyzet a Bajor tartományban, viszont Münchenben például (és a régió többi nagyvárosában) az itteni  viszonyokhoz képest a legrosszabb a helyzet.

 

Élet a német nagyvárosokban

Általánosságban jellemző a német nagyvárosokra, hogy sokkal rosszabb az életszínvonal, mint vidéken! Az árak itt jóval magasabbak, viszont annyival több fizetést itt sem lehet kapni, hogy ezt a hátrányt behozzák!

A 20 legrosszabb értékkel rendelkező régió között ott van rengeteg kedvelt nagyváros: Köln, Dortmund, Leipzig, Frankfurt am Main, Bremen, Düsseldorf, Berlin, Bonn, Essen, Rostock.

Kelet vagy Nyugat

Rosszabb a helyzet általánosságban a keleti régiókban, még úgy is, ha figyelembe vesszük, hogy ott jóval kevesebb pénzre van szükség a megélhetéshez.

Forrás: Institut der Deutschen Wirtschaft Köln http://www.iwkoeln.de/de

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

Ha Németországban élsz vagy oda készülsz, és nem szeretnél rengeteg időt és pénzt elpazarolni, akkor kérd ingyenes eBookunkat itt:

Keresztnév*
Email*


2 thoughts on “Hol érdemes élni Németországban?

  1. Üdvözletem ! Én 6-éve élek Frankenlandban ,,egy darabig az árak elfogadhatok voltak,,de mostanában sajnos minden drágább lett,nehezebb itt is az élet ,,viszont a bérek és nyugdíjjak nem emelkedtek,,további szép napot Tisztelettel:Harka Erzsi

    1. Mi kb 7 éve élünk Kelheim-be (Bayern) de én teljesen elégedett vagyok mindennel :))

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..