Témakör: adózás Németországban

Nagyon sokan kérdeztek tőlünk adóval kapcsolatos kérdésekben, és a 2015-ös adóbevallásokat is lassan el lehet készíteni, amit, főleg ha igényelsz vissza a befizetett adóból, nem árt minél előbb megtenni. 🙂

Most ezekben szeretnénk segíteni Nektek és meghívtunk a nemetado.hu oldal ügyvezetőjét, Csongrádi Esztert, hogy válaszoljon kérdéseitekre.

Eszterék több éves tapasztalattal rendelkeznek a német adóbevallás, adó-visszatérítés, könyvelés területén, úgyhogy bátran tehetitek fel nekik a kérdéseiteket!

A kérdéseiteket itt tehetitek fel hozzászólásként, legkésőbb keddig (01.12)!

84 Hozzászólás

  1. Kedves Sándor!

   Igen, befogad.
   Ha, mint költség adózásilag elszámolható.
   Ajánlatos németül ráírni a számlára, hogy milyen számláról van szó.

   Szép napot!
   Eszter

  2. Sziasztok !

   Azt hallottam le lehet vonni az adóból Németországban sok minden olyat amit itthon nem. Például a könyvek és a tanulás díját is.
   Válaszotokat köszönöm.

   Ákos

   1. Kedves Ákos!

    Köszönjük kérdésedet!
    Valóban különbözik a két adórendszer.
    Mint adóalap csökkentő tétel elszámolható:
    • bankszámla vezetési díja
    • a munkába-járás költsége
    • kettős háztartás (haza út, szállás díja)
    • gyermek óvodai, iskolai költsége
    • továbbképzési díj, szakkönyvek díja
    • a munkaruha

    Szép napot!
    Eszter

    1. Kedves Eszter ! 2010 oktober óta dolgozunk Németországban a férjemmel .Eddig még soha nem csináltunk adó be vallást !Szeretném meg kérdezni :h mire van Önöknek szüksége ahhoz hogy egy elő kalkulációt készítsenek nekünk . Alacsony a fizetésünk. Érdemes -e adó bevallást készitetni .Köszönöm a válaszát ! Zsóka

   2. Üdvözletem!
    Férjem 2015. október végén állt munkába Németországban (Thüringen). Előtte, 2015-ben Magyarországon munkaviszonya (így jövedelme) nem volt. December elején mi is kiköltöztünk a kisfiammal. Jelenleg még nem dolgozom, mert az óvodai helyre várnunk kell. Magyarországon 2015. október végéig volt munkaviszonyom. Férjem az I-es adóosztályba került, mikor munkába állt.
    Kérdéseim a következők:
    1. Milyen módon tudjuk az adóosztályt módosítani? Lehet-e űrlap kitöltésével és postai megküldésével intézni, vagy csak személyesen? Milyen igazoló dokumentumok szükségesek hozzá (pl. közös németországi lakcím stb.)?
    2. Mikor kell adóbevallást beadni? Szükséges erre a bő 2 hónapra (tehát adóév = naptári év), vagy később?
    3. Milyen lehetőségek vannak az adóbevallás elkészítésére, benyújtására? Gondolok itt arra, hogy feltétlenül szükséges-e adótanácsadó/könyvelő bevonása, vagy önállóan (pl. elektronikusan, esetleg a magyarhoz hasonló nyomtatványkitöltő programmal) is megoldható-e.

    Esetleg, ha lenne valahol egy hasonló kérdéseket is megválaszoló, általános leírás a német jövedelemadó-bevallásról, azt is megköszönném.

    Köszönöm a lehetőséget!

    Mónika

   3. Tisztelt Csongrádi Eszter! A lányom idén ősztől a müncheni LMU-n állatorvosnak tanul. Én is Németországban élek. Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan kerülhetnék kedvezőbb adóbesorolásba a mostani legmagasabból. Családi állapotom tíz éve: elvált.
    Tisztelettel:
    Lovas Tünde

 1. Férjem Gbr-ben dolgozik.Szeretnék érdeklődni a gbr adózàsàról vagy esetleg,hogy hol lehet bővebben olvasni róla.Válaszát előre is köszönöm!

  1. Kedves Erika!

   A GbR adózásánál két adónemre kell számítanotok:
   • SZJA
   • Iparűzési adó

   Bővebben hol tudsz róla magyarul olvasni, azt nem tudnám megmondani, mert szerintem nincsen ilyen oldal. Ha konkrét kérdésed van, telefonon szívesen átbeszélhetjük. http://www.nemetado.hu
   Szép napot!
   Eszter

 2. Én jelenleg Minijobban dolgozom és most kiderült, hogy a betegbiztositast visszamenőleg ki kell fizetnem.
  A kérdésem az lenne, hogy az adobevallásnál el lehet számolni? Válaszát előre is köszönöm!

  1. Kedves Edit!

   Ha csak Minijob-ban dolgoztál, akkor adóbevallást nem kell beadnod.
   De küld el a levelet amit kaptál nekünk és átbeszéljük.

   Szép napot!
   Eszter

 3. Sziasztok!
  Most derült ki,hogy rossz adó besorolásban voltam bejelentve!
  3-asban kellet volna lennem, és az 1-esben voltam.
  A kérdésem csak annyi, hogy ezt visszalehet igényelni?
  Előre is köszönöm, várom vállaszotokat!
  Ûdv: K. Ferenc.

  1. Kedves Ferenc!

   Amennyiben a 3-as adóosztály jogosultsága fennáll, azt visszamenőleg az adóbevallásodban évre is érvényesíteni tudod. Így visszamenőleg, egy összegben megkapod az adókülönbözetet. Azaz pénz nem vész el.
   Kérdésed van, segítünk.

   Szép napot!
   Eszter

 4. Üdvözlöm!

  A feleségem és én együtt járunk autóval dolgozni és azt olvastam egy másik honlapon,hogy minden egyes megtett Km után 30 centet vissza lehet igényelni,potosabban annyival csökkenteni az adózandó bruttó éves jövedelmet.
  Péld.:2015-ben tízezer km után 3000 euróval lehet csökkenteni az adózandó jöv.met?
  Igaz ez így szó szerint?? Másrészt mivel bizonyitom a megtett km-eket,főleg ha
  először egyik Munkaközvetítő Cégnél dolgoztunk, amely más-más Cégekhez küldözgetett bennünket dolgozni,szinte naponta és hetente? Az „egyszerűsített”adóbevalláshoz honnan tölthető le a nyomtatvány,online,és melyik menüpontban?? Elnézést a sok kérdésért,de remélem pontos- és kielégítő választ kapok. Nagyon szépen köszönöm!

  Gyula

  1. Kedves Gyula!

   Köszönjük a kérdésedet.
   A munkába-járást az Anlage N 2. oldalán tudod feltüntetni.
   3.000€-hoz évi 10.000km-kellett, mint munkába-járás megtenni. Az rengeteg.

   Erről pontos kimutatást tuti kér a hivatal. Mikor, hová, milyen célból utaztál.
   A bevalláshoz szükséges nyomtatványt az adóhivatal oldalán letöltheted.
   Ajánlom, hogy akkor add be saját magadnak, ha az adózás terén van valami jártasságod.

   Szép napot!
   Eszter

 5. Üdv!
  Azt szeretném megtudni, igaz-e, hogy nem muszáj adóbevallást készíteni, de ha egyszer készült, akkor már mindig kell. Köszönettel: S. Z.

  1. Kedves Zoltán!

   Ez nem minden esetben így igaz. Sok esetet ismerünk, ahol csak egy-egy bevallási év lett beadva, a többi évről viszont már nem. Azonban, ha az adóhivatal felszólít, akkor már az ott megadott időpontig be kell érkeznie a bevallásnak.

   Érdemes minden évről előkalkulációt készíteni. Nálunk ingyenes. http://www.nemetado.hu

   Szép napot!
   Eszter

 6. Üdvözlöm
  Szeretném kérdezni, hogy a férjem 2015-ben betegellátásban részesült augusztusig ezután egészségessé nyilvánitották, igy munkanélküli lett. Évvégéig munkanélküli ellátásban részesült. IV.-es adókategóriába van sorolva. Én dolgozok szintén IV-es kategóriás vagyok. Érdemes-e vagy kell-e adóbevallást készitenünk. Én 1000 Euróig adómentes vagyok. A férjem 100%-os rokkant idei év szeptemberéig.Köszönettel.

  1. Kedves Éva!

   Mivel betegellátásban és munkanélküli ellátásban is részesült a férjed, így a bevallást mindenképpen be fogja kérni az adóhivatal.

   Amennyiben egy kedvezőbb adókategória jogosultsága fennáll, azt az adóbevallásodban érvényesíteni tudod. Az eredményt előre( láthatatlanban) megmondani lehetetlen. Az adóbevallásod elkészítésénél viszont már a pontos összeg látható.

   Szép napot!
   Eszter

 7. Először is köszönet a lehetőségért! Kérdésem(-eim) a következők lennének az adózáshoz értő Szakemberhez. 2014 májusa óta dolgozom No-ban így a 2014-es évre elkészített adóbevallásom volt Mo-on és idén itt No-ban szeretném leadni a bevallásomat ’14-’15 évek vonatkozásában. Tudomásom szerint Mo-i nullás bevallás is szükséges a 2015.ös évre. Továbbá vezettem menetlevelet ami a Mo-No vonalra vonatkoznak de úgy hallottam, hogy a munkába járásra is eltudok költséget számolni. Másik menetlevélen ezt vezethetem vagy újra kell írnom az egészet beillesztve a jelenlegi „kész” menetlevélbe. Az adóosztály besorolásom I. annak ellenére hogy nős vagyok rendelkezem hiteles házassági anyakönyv fordítással is valamint Mo-on él gyermekünk akit támogatok(-unk) erre havi mekkora összeget lehet elszámolni és ennek a ténynek az igazolására milyen formában kell megtörténnie.
  Röviden ennyi felmerült kérdésem lenne és abban is megköszönném a segítséget ha magyarul kommunikáló München vagy környéki szakember elérhetőségét elküldenék e-mail címemre a bevallás leadása végett.
  Szép napot! Választ várva!
  József

  1. Kedves József!

   Amennyiben a 3-as adóosztály jogosultsága fennáll, azt visszamenőleg a 2015-ös, 2014-es évre is igénybe veheted. Ezt az adóbevallásodban tudod érvényesíteni. Így visszamenőleg, egy összegben megkapod az adókülönbözetet.

   Munkába-járás költségét valóban el tudod számolni. De ezt nem szükséges feltüntetned a menetleveledben.
   Sajnos a gyermek támogatását nagyban megszigorította a hivatal. Például, ha készpénzben adtad át az összeget, már nem is ismeri el a támogatást.

   A magyar adóbevallásban, mint tájékoztató összegként fel kell vezetni a német jövedelmedet. A jó hír, hogy a német jövedelmed után Magyarországon adót nem kell fizetned.

   Ha kérdésed van, keress bennünket nyugodtan. http://www.nemetado.hu

   Szép napot!
   Eszter

   1. Köszönöm szépen a válaszokat! A kapcsolatot felveszem Önökkel.
    Szép napot!
    József

 8. Üdvözlöm!

  A következő lenne a kérdésem :

  2015. szeptemberi jövedelemről lenne szó. Csak erről az egy haviról. 1880 euro volt a brutto fizetésem, ebből én 871 eurot kaptam meg. Gőzöm nincs milyen adóosztályba kerültem, nem is tudok a bérpapírból igazából kijönni. A kérdésem az lenne, hogy igényelhetek-e vissza, bármilyen összeget is a levont 1000 euros összegből ? Előre is köszönöm ! Minden jót!

 9. Szép napot.
  Több helyen olvastam, hogy különböző költségek elszámolhatóak.
  munkaruha mosás,
  utazás munka helyre,
  stb.
  Lehetne erről itt egy teljes listát kapni?
  Mit? és mire menyit lehet?
  További kérdés:
  egészségügyi kiadásnál a gyógyszereket, ill az orvos által javasolt de nem gyógyszertári vitaminokat el lehet számolni?

  A feleségem mini jobban dolgozik, ez úgy tudom adómentes, de naponta kell mennie, és ez 2*8 kilométer autóval naponta.
  A bejárási költség itt elszámolható?

  Köszönettel

  1. Kedves Ferenc!

   Köszönjük kérdésedet!

   Valóban a munkaruha, annak mosási díja, elszámolható.
   Továbbá költség lehet:
   • bankszámla vezetési díja
   • a munkába-járás költsége
   • kettős háztartás (haza út, szállás díja)
   • gyermek óvodai, iskolai költsége
   • továbbképzési díj

   Teljes listát leírni kicsit lehetetlen, mivel minden egyes adózónak más és más az élethelyzete. Ha konkrét kérdésed van, segítünk, keress bennünket nyugodtan.

   A Minijob munkába-járását sajnos nem tudod érvényesíteni.

   Szép napot!
   Eszter

 10. Üdvözlöm!
  A férjem 2015. szeptemberéig kiküldetésben dolgozott magyar vállalattól. Utána német vállalkozónál mini job-ban. Nagycsaládosok vagyunk. A 3 kiskorú gyerekkel én Magyarországon élek. A kiküldetés alatt magyar és német fizetést is kapott és 1-es adóosztályba volt besorolva a német fizetési papírján. Vissza lehet igényelni mindkét országban az adót? Lehet-e érvényesíteni a családi adókedvezményt a magyar adóbevalláson? A német családi pótlékot még nem igényeltük meg, úgy értesültem, hogy ez összefüggésben van a családi adó visszaigényléssel. Vagy rosszul tudom? Köszönöm válaszát.

  1. Kedves Marianna!

   Köszönjük kérdésedet!
   Elmondásod szerint klappolhat a családi adózás, azaz adó-visszatérítésre számíthatsz. Érdemes elkészíteni a német adóbevallásodat.

   A magyar adódról így láthatatlan nem tudok mit írni. Ehhez pontos részletek kellenének. Keress meg bennünket ez ügyben nyugodtan.

   A német családi pótlékot visszamenőleg 2012-ig meg tudod igényelni.
   A családi pótlék és az adó annyiban függ össze, hogy a gyermekkedvezményeket nem tudod mindkét helyen érvényesíteni. Valamint az adóbevallás megléte pozitívan befolyásolja a családi pótlék igénylés kimenetelét.

   Szép napot!
   Eszter

   1. Kedves Eszter!
    Köszönöm válaszodat. Jelentkezni fogok.

    Marianna

 11. Üdvözlöm!
  Érdeklődöm, hogy meddig kell beadni az adó visszatérítéshez a dokumentumokat, hány %-t fizetik vissza és mennyi idő alatt történik a visszafizetés.
  Köszönettel

  1. Kedves Miklós!

   Az adóbevallást több évre visszamenőleg el lehet készíteni. Nagy átlagban elmondható, hogy idén a 2012-es évig lehet benyújtani a bevallásokat. Amennyiben az adóhivatal felszólít, úgy már az ott megadott határidő számít.

   Németországban progresszív adórendszer van, így láthatatlanban nem lehet megmondani, hogy a befizetett adó hány %-át kapod vissza. Szívesen készítünk neked előkalkulációt, vedd fel honlapunkon keresztül velünk a kapcsolatot.

   Az adóhivatalnak fél éve van a beérkezett bevallások fedolgozására.

   Szép napot!
   Eszter

 12. Üdvözlöm!

  2015.06.01 óta dolgozom Németországban. Vissza tudom igényelni a hazautazások költségét (tankolások Ausztriában, mivel ott olcsóbb, Magyarország, plusz a magyar és osztrák matricák) magyar rendszámú autóra német adóból?
  Másik kérdésem, jól gondolom, hogy magyar adóbevallást is kell 2015 évre készítenem?

  Köszönöm segítségét!
  Üdvözlettel
  Kozma Péter

  1. Kedves Péter!

   A haza utak, mint adóalap csökkentő tétel szerepelhet a bevallásodban. (Azaz nem nettó kifizetés). A tapasztalat azt mutatja, hogy a magyar rendszám nem gond.
   Igen, jól tudod, a magyar adóbevallásodat is el kell készítened.

   Szép napot!

 13. Üdvözlöm!

  Édesapám több mint 2 éve kint dolgozik Németországba, de eddig még nem készült erről No. felé adóbevallás. Olvastam, hogy 5 évre visszamenőleg náluk be lehet adni.
  Magyarországon is be kell vallania a kinti jövedelmét és csak utána lehet a németet elkészíteni?
  A magyar adóbevallást – a keretprogram segítségével – nagyon sok mindenki el tudja magának készíteni a saját bevallását. Németországban ez hogyan működik? Náluk is van rá hasonló program/lehetőség? Ha van rá mód, akkor nem mást szeretnénk megbízni ezzel, hanem mi magunknak készítenénk el. A teljes menetét az egész bevallásnak le tudná nekem írni?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Szép napot kívánok.

  1. Kedves Eszter!

   Igen, az adóbevallást több évre visszamenőleg el lehet készíteni. Idén a 2012-es évig lehet benyújtani a bevallásokat.
   A tapasztalat azt mutatja, hogy a német adóhivatal kér igazolást a magyar NAV-tól, hogy mekkora jövedelemmel rendelkeztél az adott évben. A NAV természetesen ezt akkor állítja ki, ha Magyarországon benyújtottál adóbevallást. A jó hír, az, hogy a német jövedelmet csak tájékoztató jelleggel kell feltüntetni a magyar bevallásban, adót nem kell fizetni utána.

   Természetesen vannak német programok, mely alapján te magad is el tudod készíteni a német bevallásodat, de ajánlatos lenne ha a német adózásban jártas lennél.
   Megbízhatsz könyvelő irodát is, szívem szerint én ezt ajánlanám.

   Szép napot!
   Eszter

 14. Üdv,

  a kerdesem arra vonatkozik, hogy a valtas eveben, azaz amikor egy fel evet Magyarorszagon, egy fel evet mar Nemetorszagban dolgoztam, a ket orszagban hogyan kell jövedelemadobevallas kapcsan eljarni.

  Valaszat elöre is köszönöm!
  Adrienne

  1. Kedves Adrienne,

   Köszönjük kérdésedet!
   Mindkét országban szükséges beadni a bevallásodat.
   A magyar adóbevallásban, mint tájékoztató összegként fel kell vezetni a német jövedelmedet. A jó hír, hogy a német jövedelmed után Magyarországon adót nem kell fizetned.
   A tapasztalat azt mutatja, hogy a tört éved miatt a német adóbevallásod adó-visszatérítéssel fog zárulni. Azaz érdemes beadni.

   Szép napot!
   Eszter

 15. Tisztelt Szakértö Hölgy/Ur!
  Miket tudok elszámolni a 2015-ös bevallásomban, (pl.évi hány hazautazás költsége?,osztrák ill. magyar autopályadíjak, tankolási blokkok vannak – vagy számla kell?)Párommal nem vagyunk házasok, de van egy közös gyermekünk, lehet -e közös adobevallást készíteni, ugy hallottam van családi!?Ugyanannál a cégnél dolgozunk a párommal ö teljes álláson van, mint szakember, én heti 20 orában (szerzödés szerint, amugy kevesebb) kisegítöként dolgozom!Kettönk brutto bére 2100+750, minketten I-es adokategoriában vagyunk, a gyerek után nekem van 0,5 -ös „szorzom”!
  Válaszát elöre is köszönöm! Tisztelettel

  1. Kedves Bernadett!

   Köszönjük leveledet!
   A családi adózás kedvezményeit házasok tudják igénybe venni. (valamint élettársak nő-nővel, férfi-férfivel) Jelen leveledből kiindulva, ez nálatok nem áll fenn.
   Amennyiben a kettős háztartás létezik, azaz van Magyarországon lakástulajdonod, úgy a haza utak egy részét el tudod számolni, mint adóalap csökkentő tétel. Igazolás nélkül negyedévente egyet. (0,3€/Km)
   A haza utakról a blokkokat érdemes megőrizni, az autóról szervizkönyvet vezetni lenne a legjobb.

   Bármi kérdésed van, jelentkezz nyugodtan.
   Szép napot!
   Eszter

 16. Üdvözlöm!

  Érdeklődnék, h mennyi időre visszamenőleg lehet adóbevallást benyújtani?

  2013-ban, 2014-ben Hessenben, tavaly B-Württemberban dolgoztam alkalmazottként. Házas vagyok, de a feleségem Mo-on él és dolgozik. Az I. adóosztályban fizettem az adót, mivel úgy tudtam, h ha a házastárs külföldön él és dolgozik, nem kerülhetek a III-ba. Most viszont találkoztam több emberrel is, akik miután ilyen háttérrel a Finanzamt-nál bemutatták a házassági AKVI kivonatukat, átsorolták őket a III-ba. Ez tényleg működik, ill. ha igen, visszamenőleg is lehet ezt érvényesíteni, ill. B-W-ben is beadhatom visszamenőlegesen a hesseni adóbevallást?

  Előre is köszönöm a választ!

  Üdvözlettel,
  T. László

  1. Kedves László!

   Köszönjük kérdésedet!
   Amennyiben a 3-as adóosztály jogosultsága fennáll, azt visszamenőleg a 2013-as, 2014-es évre is igénybe veheted. Ezt az adóbevallásodban tudod érvényesíteni. Így visszamenőleg, egy összegben megkapod az adókülönbözetet.
   Amennyiben a jövőben szeretnéd a 3-as adóosztályt megigényelni, azt a német adóhivatalnál tudod megtenni. Adóhivataltól eltérő lehet, hogy ki milyen igazolást kér ehhez. Nem minden német adóhivatalnak elég a házassági anyakönyvi kivonat másolata, lehetséges, hogy a magyar NAV-tól is kell kérni egy erre az esetre kifejezetten szerkesztett magyar német nyelvű igazolást. Ha megkeresel bennünket, el tudjuk küldeni a nyomtatványt.

   Szép napot!
   Eszter

   1. Kedves Eszter!

    Koszonom a valaszt! Talan mar nincs annyira leterhelve, igy hat csak most esezuton kerem, h kuldje at nekem az emlitett nyomtatvanyt.

    Az eredeti kerdesem meg fennall, h ti. ha korabban egy masik tartomanyban dolgoztam (ill. fizettem az adot), akkor a jelenleg illetekes hatosagnak is be tudom-e adni az oda visszamenoleg vonatkozo bavallasom?

    En jelenleg B-W-ben (Stuttgarttol nem messze egy nagyvarosban) elek es adozom, es erdeklodnek, h nem tud-e nekem ajanlani egy konyvelot, aki 3 evre visszamenoleg beadna az adobevallasom, ill. aki 3 evre visszamenoleg a Kindergeld kulonbozet ugyeben el tudna jarni?

    Elore is koszonom a valszt!

    T. Laszlo
    (manatwork111@gmail.com)

 17. Tisztelt Szakerto Holgy/Ur,

  2015.02 ota dolgozom Nemetorszagban, csaladom pedig augusztus kozepen jott ki. A munkaltatom elso idoszakban 1-es kategoriaba jelentett be, majd a csalad kijovetelevel kerultem at a 3-as kategoriaba. Felesegem jelenleg nem dolgozik, de otthon dolgozott amig ki nem jottek.

  A teljesseg igenye nelkul, a kerdeseim magamra es masokra nezve is a kovetkezok lennenek, remelem mindent osszefoglalok:

  – a teljes idoszakra visszamenoleg lehet-e magam a 3-as kategoriaban elszamoltatni?
  – milyen kategoriaba eseo szamlakat lehet elszamolni? (gondolok itt arra, hogy pl. a gyorsettermi szamlak kiestek, stb)
  – minden szamlanak es blokknak meg kell lennie a bevallas elkeszitesehez, vagy a kartyas fizetes eseten a bankszamla kivonat elegendo?
  – gepkocsival jarok munkaba. Ennek elszamolasahoz szukseges-e a munkaltatotol valamilyen igazolas?
  – milyen gepkocsi fenntartassal kapcsolatos koltsegek szamolhatoak el? (biztositas, uzemanyag, javitas, vasarlas, hitel, stb. Nem tudom mik lephetnek meg fel)
  – Magyarorszagra torteno hazautazas eseten milyen koltsegek szamolhatoak el?
  – Idegen orszagban torteno tankolas es egyeb utazassal kapcsolatos koltsegek elszamolhatoak-e? (uzemeanyag, palyamatricak, stb)
  – Gyermek beiskolazasanak koltsegei levonhatoak az adobol? (pl. tanszer vasarlas)
  – Munkaba jaras koltsegei kozul a tomegkozlekedes igenybevetelekor csak a berlet arabol lehet visszaigenyelni?
  – Februar ota a jelenlegi a masodik varos ahol dolgozom, a munkaltatom helyezett at az eredeti terveknek megfeleloen. Emiatt viszont a jelenlegi varosban torteno lakaskereseshez utaznom kellett, koltsegeim keletkeztek. Felhasznalhato-e ez az adobevallasnal es ha igen, milyen tipusu koltsegek ezek? (Vonat, busz, autoberles, stb…)
  – lakasfelszerelesi cikkek vasarlasakor keletkezo koltsegek (nem luxus LCD TV keszulekre, hanem alapveto dolgokra gondolva: tisztitoszer, stb) elszamolhatoak?
  – Internet koltseg? (vezetekes, feltoltokartyas stick koltsege)

  ELnezest a neha egyszeru kerdesekert, de azt hiszem ezek a koltsegek barkinel felmerulhetnek.
  Segitseget koszonom, az oldal szerkesztoinek pedig gratulalok a nagyszeru otletert es a szervezesert.

  Udv: Laci

  1. Kedves Laci!

   Köszönjük kérdésedet.
   – Visszamenőleg lehet érvényesíteni a családi kedvezményeket. Abban az esetben, ha a 3-as adóosztály jogosultsága fennáll, az adott év egészére lehet a kedvezményeket igénybe venni.
   – Gyors-éttermi étkezési költségeket nem lehet elszámolni magánszemélyként.
   – Érdemes a számlákat, blokkokat megőrizni, hogy az adóalap csökkentő tételeket el lehessen számolni. A banki kivonat nem éppen optimális.
   – Gépkocsi vásárlást, hitelt, mint magánszemély nem lehet elszámolni. A német biztosítási költségek bizonyos részét viszont igen. Ehhez látni kell a biztosítási kötvényt.
   – A munkába járás költségét el tudod számolni. (A legérdemesebb általányban, kilométerenként 0,3€)
   – Amennyiben az egész család Németországban él, úgy attól az időponttól a család már életvitelszerűen Németországban él, azaz nincsen kettős háztartás. A hivatal a magyar utakat, mint „Urlaub” jogcímén nem ismeri el, mint költség. A tapasztalat az, hogy hiába tünteted fel a haza utakat a bevallásban, az adóhivatal nem fogadja el.
   – A gyermek iskoláztatási költségeit alátámasztva el szokta ismerni a hivatal.
   – A költözés költségeit (úti, lakással kapcsolatos) szintén számlákkal alátámasztva elismertethető a bevallásban.

   Bármi kérdésed van, írd meg nyugodtan!
   Szép napot!
   Eszter

 18. Kedves Szakértő!
  A napokban vettük észre hogy a férjem jövedelméből nem vonnak adóelőleget. Akiktől eddig érdeklődtünk mindenki azt mondta hogy abszurd, mivel csak a minijob adómentes azon kívül kötelező adóelőleget fizetni. (másfél éve dolgozik itt Németországban egy privát cégnél, 3-as adókategóriában van, én nem dolgozom az egyéves kisfiammal vagyok itthon, csak elterngeld-et és kindergeld-et kaptunk. A férjem munkaszerződése nettó fix 1250-ről szól) Szeretném tudni hogy miért nem vonnak adóelőleget, lehet e ebből gond? (a korábbi munkahelyén nem volt ilyen gond) Lehet hogy majd egy összegben kell befizetnünk? A válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Szilvi

  1. Kedves Szilvi!

   Amennyiben 3-as adóosztály szerint számfejtik a férjed bérét, akkor igenis lehetséges, hogy a levont SZJA előleg 0€.
   Viszont arra figyeljetek, hogy év végéig be kell adni a bevallásotokat. Azaz a 2015-ös évit 2016.12.31-ig.

   Szép napot!
   Eszter

 19. Udvozlom!
  Szuk masfel eve elek Dachauban es dolgozom teljes munkaidoben.
  Kell nekem M.o.-on adobevallast keszitenem 2015-re? Munkabol szarmazo jovedelmem nem volt, illetve egyeb bevetelem sem, bar Budapesten van egy lakasom, ami ki van adva, igy nyilvan kene, illene. Igaz az, hogy
  az itteni lakasberlesem koltsege otthon leirhato az adobol?
  A masik kerdesem is kapcsolodik ehhez, nevesul pedig, hogy az itteni bevallasban fel kell-e tuntetnem azt a bevetelt, amit a budapesti lakaskiadas eredmenyez? Ami persze szinte nulla, mert a lakashitel torlesztesere megy el szinte az egesz.
  Elore is koszonom valaszat!
  Udv,
  Frank Miklos

  1. Kedves Miklós!

   Ajánlatos lenne magyar adóbevallást elkészítened.
   A magyar adóbevallásban, mint tájékoztató összegként fel kell vezetni a német jövedelmedet. A jó hír, hogy a német jövedelmed után Magyarországon adót nem kell fizetned.

   Viszont a magyar lakásból származó jövedelmet fel kell tüntetni a magyar adóbevallásodban. A hitel, itt mint költség nem elszámolható.

   Szép napot!
   Eszter

 20. Tisztelt Csongrádi Eszter!

  Még egyetemista vagyok, de februártól Hessen-ben fogok dolgozni egy német cégnél öt hónapot. Ezt az időtartamot itthon az egyetemen kötelező szakmai gyakorlatként el tudom fogadtatni, az ezt bizonyító igazolást már elküldtem a felvételemmel foglalkozó HR-s hölgynek. Átlagos gyakornoki órabérért fogok dolgozni, Minijob-nál több lesz a keresetem.
  Meg tudná esetleg mondani, hogy ebben az esetben kell-e adózzak Németországban (sajnos erre nem tudott válaszolni a HR-s hölgy), ha igen, ezt mikor, milyen formában kéne megtegyem? Hallottam olyat, hogy mivel kötelező a szakmai gyakorlat, teljesen adómentes kategóriába kerülnék és csak a városházára kell bevigyem majd az egyetemtől kapott igazolást.

  Sajnos eddig még nem kaptam választ ezekre a kérdésekre, interneten eddig nem találtam ezzel kapcsolatos információt, remélem, Ön tud majd segíteni esetemben.

  Segítségét előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Dóra

  1. Kedves Dóri!
   Nagyon jól tetted, hogy az igazolást átadtad a munkáltatónak. A Te esetedben a munkáltató dönti el, hogy a jövedelmed után az adót miképpen számfejti. Erre több megoldás is lehetséges és a „labda” a munkáltatónál van.
   Év végével kapsz egy jövedelmi kimutatást, amin ez jól fog látszani.
   De annyit elmondanék, hogy az 5 hónap miatt, ha adót is vontak a béredből, valószínűleg az adóbevallásodban vissza tudod igényelni.
   Szép napot!
   Eszter

 21. Üdvözlet!

  Nälunk is felmerült pär kerdes. A ferjem 2014. szeptember ota dolgozik itt kint. Mi 2015. december 18.-än häzasodtunk. Igy erre a rövid idöre vältozott az adoosztäly besoroläsa. Illetve fizetünk Mo.ra gyerektartäst. Kell -e beadnunk adobevalläst? El lehet -e szämolni a gyerektartäst?

  Köszönöm, Katalin

  1. Kedves Katalin!

   Gratulálok a házasságotokhoz!
   Amennyiben a családi adózás feltételei klappolnak, akkor akár a 2015-ös egész évében is érvényesíthetitek az adókedvezményeket. Érdemes előkalkulációt készíteni a 2015-ös évről.
   A magyarországi gyerektartás nem befolyásolja az adóbevallási kötelezettségeteket. A gyerektartás költségeit, Magyarországon élő gyermek esetén csak ritka esetekben ismeri el a hivatal. Ezt telefonon át tudjuk beszélni.

   Szép napot!
   Eszter

 22. Kedves Eszter!
  Kérdéseim a következők:
  -A férjemmel elváltak vagyunk,de együtt élünk.Ilyenkor milyen adóosztályba kell lennünk.
  -Szeretném megtudni még,hogy hogyan lehet az adóból levonni ezeket:kiköltözés, gyerekek taníttatása,Magyarországra hazajárás /benzin költség,autópálya matrica stb./lakbér

  Válaszodat előre is köszönöm.
  További szép napot.
  Kata

  1. Kedves Kata!

   Mivel elváltak vagytok, így valószínűleg az 1-es adóosztályban szerepeltek. Adózás szempontjából a házasság számít.

   Az általad felsorolt költségeket igazolásokkal együtt tudod érvényesíteni az adóbevallásodban. Ne nettó kifizetésre gondolj, hanem költségre.

   Szép napot!
   Eszter

 23. Kedves Szakértő,
  párom kint dolgozik németországban. én itthon vagyok a gyerekekkel, 3 gyerek van kiskorúak. Én itthon dolgozom és adózom, és igénylem a 3 gyerek után az adókedvezményt, valamint a párom nevére jön a ahazai családi pótlék …
  január elejétől ott be van már jelentve, és igényelnénkl a kinti családi pótlékot, melynek összege a kinti minusz a hazai …úgy hallottam. Kérdezném, hogy helyesen járunk-e el, hogy ha férjem kint dolgozik és adózik, akkor ő igényli a családi pótlékot, és én itthon meg az adókedvezményt? Illetve hogyan lehet jól kihasználni a kedvezményeket, a gyerekekre, islletve az adóbevallás tekintetében majd év végén? milyen lehetőségek vannak? köszönöm

  1. Kedves Juci!

   A német családi pótléknál, ebben az esetben, igen az a helyes, hogy az apuka az igénylő. Az apuka dolgozik kint, az hogy Magyarországon neked folyósítják a magyar családi pótlékot, nem kizáró ok az elbírálásnál.

   A német adóbevallásnál a családi kedvezményeket tudod érvényesíteni, azaz amennyiben neked, mint feleségednek csekély a jövedelmed, úgy Németországban adókedvezményt kaphatsz.

   Szép napot!
   Eszter

 24. Tisztelt Csongradi Eszter,
  magyarorszagi bankszamlamat szeretnem megszüntetni es a megtakaritasaimat nemet szamlamra atvezetni. Kell a penz eredeterol igazolas illetve adoznom az összegből. Valaszat előre is köszönöm.

  1. Kedves Roger!

   Mint megtakarítás szerintem egyik bankszámláról átteheted a másikra.
   A német bankban tudnak neked erről pontos felvilágosítást adni, hogy kérnek-e extra magyarázatot vagy nem.

   Szép napot!
   Eszter

 25. Kedves Eszter!

  2013-ben én egy tanfolyamot végeztem el. Ezen időszak alatt csak 350Eu.-kaptunk. A férjemtől külön éltünk fél évig. Ezen időszak alatt visszamenőleg lehet igényelni a 2-ős háztartás végett adót?

  Köszönettel.Anikó

 26. Kedves Eszter!
  Több ismerőstől úgy hallottam hogy ha egyszer No-ban beadjuk az adóbevallást, utána minden évben be kell adni még ha már nem is tartózkodunk az országban. Tényleg így van? Több nyelvtanfolyami képzésen vettem részt az elmúlt 2 évben No-ban. A tanfolyam díját is vissza tudom igényelni? Párom már 6 hónapja munkanélkülin van neki érdemes lenne beadni az adóbevallását?
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Kedves Ramóna!
   Szerencsére ez nem igaz. Amennyiben nem tartózkodtál, dolgoztál Németországban, akkor nem vagy köteles bevallást készíteni.
   A tanfolyamok költségét el lehet számolni, a bizonylat mindenképpen kell róla.
   A munkanélküli miatt a párodnak mindenképpen be kell adni a bevallást.
   Szép napot!
   Eszter

 27. Jó napot kivánok!
  Férjem 2014 szeptembertől, én 2014 novembertől dolgozunk itt . 9 éves fiunk január 2015 óta jár itt iskolába. 18 éves fiunk otthon maradt Erdélyben most 12-dikes. Adóbevallást nem adtunk le. Semmiféle támogatást nem kapunk, még a gyermekpénzt sem kaptuk meg. Milyen kötelezettségeink és milyen jogaink vannak az adót illetően? Mindketten 4-es kategóriában vagyunk. Köszönöm a lehetőséget.

  1. Kedves Irén!
   Az adóbevallást és a Kindergeld igénylést érdemes lenne beadni.
   Kötelezettségeidet és jogaidat nem lehet így 2 mondatban leírni.
   A helyi Familienkasse biztosan tud adni nektek információt egyéb juttatásokra.
   Szép napot!
   Eszter

 28. Kedves Eszter!

  Most olvasom a Steuer Checkliste szórólapot, azon van egy-két tétel, amit elszámolhatunk (?), de eddig nem írtuk le az adónkból: lehet visszamenőleg is?
  pl. lakásfelújítás: konyhai szagelszívó számlája (Bérlők vagyunk, de azt mi vettük), ADAC balesetbiztosítás, ADAC ügyvédi díj-biztosítás, 16 éves fiúnk fogszabályzó költsége, részére kötöttük AOK-nál előtakarékosság-biztosítást: fogászati költségre. Biztosítást mit lehet még elszámolni? gépkocsi? Kennzeichensteuer? (Van német és magyar rendszámú kocsink is)
  Magyarországon van lakásunk, de férjemmel, fiammal itt élünk. Valaki azt mondta, akkor nem lehet kettős háztartást és útiköltséget elszámolni, ez tuti?
  köszi

  Váradiné Erika

  1. Kedves Erika!

   Az adóbevallásodat az adóhivatali határozattól számított 30 napon belül módosíthatod. Utána már jogerőre emelkedik. Sajnos.

   Amennyiben az egész család Németországban él, úgy attól az időponttól a család már életvitelszerűen Németországban él, azaz nincsen kettős háztartás. A hivatal a magyar utakat, mint „Urlaub” jogcímén nem ismeri el, mint költség. A tapasztalat az, hogy hiába tünteted fel a haza utakat a bevallásban, az adóhivatal nem fogadja el.

   Szép napot!
   Eszter

  2. szia

   köszi a válaszodat, remélem, amit az idén vettünk a fenti dolgokból, azt el tudjuk számolni.

   Erika

 29. Szia !Kérdezni szeretném .Másfél éve kapok (1955-ben születtem ) itthon NYES-t.2014-15-ben Németországban dolgoztam idénymunkában 3-3 hónapot .A munkaviszony alatt itthon ki voltam jelentve ,ott meg be ! Mindenféle járulékot levontak,az 1-es adóosztályban voltam (nős vagyok ).Kérdésem;ha 64 éves koromban elvileg öregségi nyugdíjas leszek ,az addig külföldön befizetett járulékok alapján -kaphatok onnan ( rész)nyugdíjat ? Vagy ezek az összegek elvesztek ?Azt tervezem ,hogy a további években is mennék dolgozni idénymunkába ,itthon 38 ledolgozott évem van . Köszönettel ; Handler József

 30. Udvozlettel.
  Ha még szabadna kérdést feltennem.
  Egy hete jottem ki No-ba , most fogom alá írni a szerzodésemet egy pékségben.
  – mi szerint osztanak be az adókategóriákba?
  – az albérlet osszege levonható az adóalapból?
  – a kindergeld-et mikortól lehet igényelni, csak az elso adobevallás után?

  Elore is koszonom válaszotokat .

  1. Kedves Ferenc!

   Az adókategória a családi állapotodtól függ. Egyedül álló vagy: egyes adóosztály, házas, akkor vagy a 3-as, vagy a négyes adóosztály. Itt a feleséged jövedelme a mérvadó.

   Az albérlet összege, mint adóalap csökkentő tétel elszámolható, ha Magyarországon van lakástulajdonod, vagy albérletben élsz.

   Ha már 6 hónapja kint dolgozol, akkor már beadhatod az igénylésedet.

   Szép napot!
   Eszter

 31. Üdvözlet. Romaniai munkahelyem csak 2 honap
  volt 2014 ben fel evet dolgoztam idos parnal 24 oraban.Decembe masik varosba koltoztem.Kerdes 2014 re kell e roman adobevallas ahhoz/ igazolas

  . van mennyit dolgoztam.erdemes e erre az evre adobevallast csinalni
  2, Elvaltam 1 bes vagyok de 2 gyerekem van egy
  egyetemista masik12 éves. En fizetek gyerektartast romaniaba egyiknek postan a nagynak innen bankszamlan.
  Emiatt kerhetem a nagyobb adoba torteno besorolast
  Vakaciok hazamenetel visszateritheto?
  Köszönöm/

  1. Kedves Judit!

   Én ajánlanám a román adóbevallást.
   A német bevallás előtt viszont érdemes lenne egy előkalkulációt készíteni.
   Küld el a Lohnsteuerbescheinigung-odat, szívesen rápillantunk.

   Szép napot!
   Eszter

 32. Szia.

  A magyar munkáltatóm kötelezhet-e arra (vagy ez törvénybe ütköző), hogy a javára lemondjak a német adóvisszatérítésemről?

  Köszönettel: Csaba

  1. Kedves Csaba!

   Erre 100%-os választ nem tudok adni. De mindenesetre nem szokványos, hogy az adó-visszatérítésedet a cégnek utalják vissza. (Munkajog)
   Szép napot!
   Eszter

   1. Egyáltalán milyen jogalapon kérheti ezt? Befizetsz (levonnak) a német fizetésből adóelőleget, többet,mint amit adózni kell. Ezt miért egy magyar cég kapná meg? Holnap már a fizetésem is ő kéri? Bocs, de a jogalapot tényleg nem értem.

 33. Kedves Eszter !

  A fiam 4 éve dolgozik Németországban és anyagilag támogat. Én egyedülálló nyugdíjasként élek Magyarországon.
  Olvastam, hogy adó visszatérítés járhat szülő támogatására is.
  Kérdésem az lenne, hogy ennek milyen feltételei vannak. Pl. a támogatott életkora, nyugdíjnak összege, a támogatás rendszeressége és annak összege? Milyen igazolások kellenek hozzá ?
  Előre is köszönöm a választ !
  Üdvözlettel Kára

 34. Kedves Eszter!
  Én 2013 óta dolgozom Németországban, egyedül vagyok itt, de házas. A férjem otthon rokkantnyugdíjas és van házunk is otthon. Én itt az 1-es adócsoportban vagyok. Hogyan lehetne ezt módosítani?Hová kell mennem intézkedni itt, milyen dokumentumot kell beszereznem és visszakaphatom-e a különbözetet?
  Köszönöm válaszát!

 35. Tisztelt Cím,

  a kérdésem német adóbevallással kapcsolatban lenne!

  Miért van az, hogy Németországban dolgozó magyar állampolgár esetében, aki egyedülálló annak fizetendő adója keletkezik, és a családosoknak pedig visszakapnak pénzt? (Magyarországon biztosított, minimálbéren bejelentett, és Németországban adót fizető (német bérből levonva) munkavállalóról van szó)
  Miből következik ez a különbség?
  Várom szíves Válaszát! Üdvözlettel

 36. Hallo. Édesanyám 2014 szeptember òta németországba dolgozik és èn 2016 májusig tanultam de ez idő alatt nem igényeltünk semmilyen támogatást . Viszont mostmár nem vagyok tanulò hanem dolgozom én is kint németországba.Ön szerint visszamenőleg vissza lehetne igényelni a kindergeldet?Válaszát előre is köszönöm.

 37. Kedves Eszter!

  Átolvastam a kérdéseket-válaszokat, sok infóhoz jutottam. Közben új kérdés is felmerült:
  1. A munkaruha mosatás: nekem fehér nadrág-kék póló a kötelező munkaruha. Otthoni mosás is elszámolható? saját mosógépem nincs, a ház mosókonyhájában van egy közös. 1 €/mosás a díj. Ezt így elfogadják, vagy csak mosodai számlát?
  2. Itt, a válaszok között olvastam, hogy nyelvtanfolyam díja is elszámolható. nekem korábban azt mondták, hogy nem. Van ennek esetleg valami különös feltétele?
  3. Kettős háztartás esetén a Mo-ra való utazásokat hová kell beírni a bevallásban? Az „Anlage N” 73. sorátmutatták: Wöchentliche Heimfahrten 514 …km 515 ….Anzahl.
  Valóban ez a helyes? Hogy jön ebből össze a pl. negyedévenkénti hazautazás?
  Előre is köszönöm a segítséget!

 38. Helló!
  tudtok ajánlani egy szakértőt aki a csonka évemre (1 hónap Mo-on, 11 Németországban) mindkét helyen megcsinálná az adóbevallást, vagy segítene, hogy mit hová, mikor és miért?

  Nagyon jó lenne, ha nem nekem kellene mindent kitalálni, plusz ha No-ban kapnék is vissza valamennyit (amikor kijöttem Steuerklasse 1-ben voltam, majd 4 és olyan augusztustól pedig már 3-ban — szeretném egész évre a 4-et érvényesítettni, stb.) a befizetésekből, akkor annak is örülnék.

  Köszönöm
  Zoltán

  Email: 12345 [KUKAC] keksz [PONT] net

  UI: ha a költözés miatt a munkáltató már utalt vissza ilyen-olyan címen támogatást, nettóban, akkor az is „fizetésnek” számít? és be kell vallani Mo-on? hiszen az egy német állami „juttatás”, amit megelőlegeztek nekem itt.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás