Németország kezdőknek 3

Folytatjuk Németországról szóló sorozatunk 3. részét.target-458001_640

Havi kiadások

Az élelmiszerárak nem különböznek jelentősen a Magyarországon megszokottnál, a lakásárak viszont annál inkább. Münchenben még a kisebb lakások is több száz euróba kerülnek. Ezenkívül főleg a nagyvárosokban nagyon nehéz lakást találni. Érdemes lehet első körben inkább a város környéki kisebb, de jól megközelíthető településeken körülnézni. Lakásárakat pl. itt tudsz nézni: http://www.immobilienscout24.de/.

Illem

Sokkal kevésbé használjuk a tegezést, mint Magyarországon. Persze az iskolában a gyerekek itt is tegezik egymást, de pl. a McDonaldsban már nem illik tegezni a pénztárost.

Internet

Számtalan internetszolgáltató közül választhatsz,melyeknek árai jelentősen eltérhetnek egymástól. Vigyázni kell azonban a szolgáltatás minőségére is, egy kisebb cégnél hosszabb ideig tarthat rendbe tenni, ha valami probléma adódik. Árakat pl. itt tudsz összehasonlítani: https://www.check24.de/.

Vigyázni kell a filmek, zenék letöltésére, sokkal szigorúbban veszik itt ezeket mint Magyarországon, sokkal jobban figyelik és a büntetés hatalmas lehet! Talán pont ezért kevésbé van nyilvánosan elérhető wifi is.

Szelektív hulladékgyűjtés

Németországban nagyon elterjedt és fontos dolog a szelektív hulladékgyűjtés. Szinte minden háztartásban külön gyűjtik a papírt, a műanyagot a bio és az általános hulladékot. A legtöbb községben van kirakva kuka az üvegeknek, természetesen szín szerint válogatva. :) A legtöbb üvegre és flakonra betétdíj van, érdemes ezeket visszavinni a közértekbe.

Biztonság

Németországban viszonylag jó a közbiztonság, azonban itt is előfordulnak bűncselekmények. Vigyázzunk a táskánkra, főleg a nagyvárosok nevezetességei környékén, és az elhagyatottabb utcákban is érdemes óvatosnak lennünk!

 

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>