Kérdezd meg a könyvelődet a szakításról…

 tax-office-233345_640Német adó-visszatérítés

Nagyon sok pénzt nyerhetünk vagy veszthetünk a német adóbevallás alkalmával, akár több ezer euró adó-visszatérítéstől eleshetünk.

Németországban progresszív adózás van, azaz a jövedelem növekedésével egyre nagyobb %-ot vonnak le fizetésünkből. Ez a százalék azonban függ családi állapotunktól is.

Németországban ugyanis 6 adóosztály van, és az egyes adókategóriákra más-más adófizetési kötelezettségek vonatkoznak.

Kérdezd meg a könyvelődet mielőtt különköltöznél házastársadtól! Nagyon fontos lehet az adóbevallásodnál a szakítás dátuma. Ugyanis ha adott év január 1-én házastársadtól már különköltöztél, akkor nem vehetitek igénybe a házastársakra vonatkozó kedvezményes adózást (Splittingtarif). Ha csak január 2-tól vagytok külön háztartásban, akkor viszont igen. Fontos tudni, hogy 2013.5.7-ei határozat óta a bejegyzett élettársi viszony is jogosít a kedvezményes adózás igénybevételére.

Több ezer eurót spórolni házassággal?

Tényleg lehet! Minél nagyobb a házastársak fizetései közti különbség annál többet lehet spórolni a német adóbevallás során. Akár több mint 8000 eurót. Ha ketten együtt 25.000 eurót kerestek akkor 1580 euró adót kell fizetni, ha ugyanezt egy egyedülálló keresi meg akkor 4082 euró megy a német államnak. 50.000 euró jövedelemnél már 8.164, ill. 12.823 eurót fizetünk a német államnak, 75.000 eurónál 16.190 vagy 23.304 eurót fognak levonni tőlünk. Ez utóbbi esetben már több mint 7000 eurót spóroltunk egy nem kereső házastárssal, és ez még nem a maximum.

Persze nem minden esetben van anyagilag is káros hatása a különválásnak, de azért nézzünk utána a német adózás szabályainak, nehogy a következő adóbevalláskor érjen a kellemetlen meglepetés! :)

Forrás: Konz, Franz: Das Arbeitsbuch zur Steuererklärung

Kérdezd meg a könyvelődet a szakításról…” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Tisztelt Anita
    Pontosan nem értem azt a részt, hogy kilométerenként 30 euró cent jár. ..
    Nekem a tavalyi évben napi 103 km-ert kellett autoznom naponta munkába, minden egyes alkalommal megtartottam a tankolási cetlit.
    Körülbelül összesen 3200 eurót fizettem tankolásért …ebből mennyit lehet vissza igényelni ?
    Válaszát előre is köszönöm!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>