Kaució és provízió Németországban

row-houses-384596__180A lakhatási támogatásról szóló téma után, most nézzük meg a két legnagyobb kiadást,

amire számítanunk kell, ha Németországban keresünk lakást.  Ha lemaradtál arról, hogy hogyan érdemes lakást keresni, itt elolvashatod!

Provízió

Az ingatlankeresést megkönnyíti (és megdrágítja, ha közvetítőirodát veszünk igénybe).

Ekkor ki kell fizetnünk a közvetítés díját, ez az úgynevezett Maklerprovision, melynek összege maximum 2 havi Kaltmiete (rezsi nélkül fizetendő lakbér), amire rájön az adó összege, így a maximum fizetendő díj a havi lakbér 2.38-szorosa. (A Kaltmiete nagyságának a bérleti szerződésben /Mietvertrag/ mindenképp szerepelnie kell. A közvetítő irodák azonban ennél kevesebbet is kérhetnek.

Ha ingatlant vásárolsz, akkor viszont a közvetítői díjnak nincs felső határa!

Az ingatlanközvetítői díjról lehet elviekben tárgyalni, viszont ha olyan helyen keresel lakást, ahol nagyon sok az érdeklődő, akkor valószínű, hogy olyannak fogják kiadni, aki hajlandó kifizetni a teljes összeget.

Az ingatlanközvetítők Németországban akár olyan lakásért is kérhetnek közvetítői díjat, amelynek tulajdonosa nem bízta meg őket a lakás közvetítésével! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy ingatlanközvetítő meglát egy kiadó lakást a helyi újságban és talál rá albérlőt, akkor az albérlőnek ki kell fizetni a közvetítői díjat! Ezért mindenképp érdemes körülnézni, hogy ugyanazt a lakást nem találjuk-e meg újságokban, interneten, a tulajdonos által meghirdetve. Ezzel megspórolhatjuk a közvetítési díjat.[1]

Kaució

A kaució nagyjából ugyanúgy működik, mint Magyarországon. Általában 2-3 havi lakbért kér el a tulajdonos, amit a lakásból való kiköltözéskor elviekben visszakapunk, ha minden rendben van a lakás átadásakor.

 

[1] Express.de: „PROVISION ZU HOCH?” http://www.express.de/geld/-makler-provision-umgehen-zahlen-zu-hoch-courtage-mieter-verkauf,1159012,25012512.html

 

 

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .