Albérlet Németországban

home-158089_640

Sokszor téma, hogy milyen nehéz Németországban lakást találni, mennyire válogatnak sokszor a lakástulajdonosok, hányan jelentkeznek egy-egy kiadó lakásra. Sokszor még vidéken sem egyszerű lakást találni, városban meg még nehezebb.

Ennek megvan az oka.

Ugyanis Németországban, ha már egyszer kiadtak egy lakást, nem olyan egyszerű elküldeni a bérlőt. Nem lehet arra hivatkozni, hogy túl hangos a gyerek, vagy nem tetszik a szemed színe. Komoly indokok kellenek.

A német Mietrecht (albérleti jog) két féle felmondást különböztet meg:

 • azonnali felmondás
 • felmondás a felmondási idő betartásával

Az azonnali felmondás okai a következők lehetnek:

 • Ha az albérlő nem fizeti meg a bérleti díjat, és a késedelmes összeg az egy havi bérleti díjat meghaladja. A bérbeadó nem köteles felszólító levelet küldeni (ha kiküldi annak költségét szintén a bérlőre terhelheti), „csendben” kivárhatja, amíg a fenti feltétel teljesül, és azonnali hatállyal felmondhatja az albérletet.
 • Szerződésellenes használat írásbeli figyelmeztetés után:
  • Ha a bérlő a bérbeadó jogait jelentős mértékben sértő cselekményt folytat (szex bolt üzemeltetése női ruhák árusítására kiadott helyiségben, de például nem számít ide, ha egy lakáson belül egy szobát irodának használunk).
  • A bérlő a használatot 3. jogosulatlan személynek átadja (pl. szobák kiadása egyetemistáknak a bérbeadó tudta nélkül).
  • Ha a bérlő hanyagsága miatt veszélyezteti a bérbeadó jogait.

Szerződés felmondása szerződési idő betartásával:

 • Ha többszöri felszólítás ellenére a bérlő a bérleti díjat késve fizeti meg (de bizonyos esetekben ilyenkor is vissza lehet utasítani a felmondást, ilyen például az idős életkor, vagy az előrehaladott terhesség).
 • Ha saját használatra kell a lakás, például családbővülés esetén, vagy ha a gyerekek saját lakásba akarnak költözni.
 • Felmondás gazdasági hasznosítás miatt. Ide tartozik például ha a kiadásból származó bevételek nem fedezik a bérbeadó költségeit.

Felhasznált irodalom: Pachowsky, Reinhold: Profi-Handbuch Wohnungs- und Hausverwaltung

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

3 thoughts on “Albérlet Németországban

 1. Tisztelt Hölgyem!

  Egy dologról nem találok sehol tájékoztatót. Mégpedig arról, hogy amikor végre megtalálta az emberfia a lakást, akkor általában az albérleti díj fizetése úgy szokott történni, hogy a bérbeadó ad egy nyomtatványt amit a bérlőnek be kell vinnie a bankba és a bank az alapján automatikusan átutalja minden hónapban az aktuális havi díjat. (tehát nem a bérlő utal otthonról online). Elköltözés esetén szintén a régi bérbeadó ad egy nyilatkozatot amely alapján leállítódik az átutalás és azt be kell vinni a bankba, vagy ez hogyan történik? Mi ezeknek a nyomtatványoknak a neve? Köszönettel.

  1. Dauerauftrag -nak hivják,amit a bankban szemèlyesen vagy online kèrheted. Semmi nem kell a bèrbe adòtol.

 2. Kedves Hölgyem!

  Egy kis segítséget szeretnék kérni. Németországban élünk, kivettünk egy lakást, a bérleti szerződésben az áll, hogy olajfűtés van. Tudtuk, hogy mikor beköltözünk, még korszerűsítik a fűtést, lesz kazán és több fűtőtest, és az ígérték, szeptember 28-ra elkészül. Akkorra biztos nem fog elkészülni, és a tulajdonos azt is mondta, hagyjuk békén, nincs pénze a folytatáshoz, nem tudja, mikorra fogja befejezni. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben mit tudok tenni? Ha nem fizetem a bérleti díjat, mert nem teljesíti a benne szereplő feltételeket, még ő tehet ki minket?
  Előre is köszönöm:
  AP

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .