A nyelvtanulás 12 titka

german-64270_640

Ma különleges cikk akadt a kezembe! Már csak azért is különleges, mert két általam nagyon nagyra tartott személy készítette közösen! Az egyik Tim Ferris, aki a 4 órás munkahét című könyv írója, a másik Benny Lewis, akiről már írtam. Ő az elmúlt években rengeteg nyelvet tanult meg az általa fontosnak tartott szinten (többet C2 szinten), mindössze 3 hónap alatt. Többek közt nálunk is volt, és a magyarral is sikerrel próbálkozott! :) Szerinte nincsen olyan, hogy nyelvtehetség, de vannak jó és rossz módszerek a nyelvtanulásra! Egyetértek Benny!

Szóval ebben a cikkben Tim készít interjút Bennyvel a nyelvtanulási szokásairól, és Benny el is árulja 12 titkát! Most, hogy elolvastam, párat még én sem alkalmaztam… de majd most!

  • Hogyan beszélj a nyelvtanulás első napjától kezdve?
  • Hogyan tanulj meg egy nyelvet pár hónap alatt folyékonyan?
  • Hogyan add el magad szinte anyanyelvűként?
  • Hogyan javítsd a kiejtésed?

Most megtudhatod!

1 A megfelelő szavakat tanuld a megfelelő módon!

Nem kell minden szót tudni, az angolban például 65%-ban 300 szót használunk… Ismered a Pareto szabályt, ugye? Ki kell választani a nyelvtanulásnak azt a 20%-át, ami a sikereink 80%-ért felelős! Szótanulásra hasznos programként az Anki-t javasolja!

Az ANKI tényleg nagyon jó, én is használom, további szótanulási módszereimről itt olvashattál! Azt a 300 szót én azért megkérdőjelezném, de ezt bízzuk a nyelvtanárokra! Az tény, hogy nem szabad elkezdeni a német-magyar nagyszótár minden szavát megtanulni!

2. Tanuld meg a közös eredetű szavakat!

Na jó! Mi nem vagyunk túl szerencsés helyzetben a magyar anyanyelvvel! De azért találunk ilyet bőven! Tudod, ilyesmik mint hogy a telefon az das Telefon lesz, a sál, az németül is Schal, csak sch-val! Nem, azért nem olyan egyszerű, mint ahogy valamelyik ismerősöm megjegyezte, a sapkából nem marad Schapka- csak sch-val… azt már meg kell tanulni… ! Ha tudsz angolul, akkor már nagyon szerencsés helyzetben vagy a némettel, és én a német meg angoltudásommal sokszor gond nélkül megértem a holland írott szöveget! Tehát minél több nyelvet tudsz, annál könnyebb lesz a többi!

3. Használd az új nyelvet minden nap!

Az internetnek hála ez már nem is olyan bonyolult még akkor se ha Magyarországon vagy! Ha már itt kint, akkor az maga a Paradicsom! :) Nézd a youtube anyanyelvű videóit, olvasd a népszerű honlapokat! Németnél a DeutscheWelle nagyon jó!

4. Skype!

Vagyis a lényeg, hogy ha a beszéd célod, akkor beszélgess anyanyelvűekkel! Amikor kicsit belekóstoltam az orosz nyelv szépségeibe, 2 nap után már “beszélgettem” is egy orosszal! Nagyon sok hibámat javított egyből már a számok kiejtésénél! Tényleg jó volt, bár nem mondom, hogy nem izgultam! :)

Benny az italki.com-ot javasolja, és a sharedtalk.com-ot szoktam használni új nyelvi partner keresésére!

5. Spórolj! A legjobb anyagok ingyenesek!

Na jó, én már találkoztam jó, fizetős anyagokkal is, de alapvetően így van! Sokat meg is említettem már korábban, de a Benny által emlegetettek közül én is sokat használom a Forvo-t, illetve az általa nem említettek közül én nagyon szeretem a Livemocha-t is, ahol a leckékhez tartozó egyes feladatokat anyanyelvűek javítják ki!

6. A felnőttek jobb nyelvtanulók mint a gyerekek

Hát ez tulajdonképpen mindegy is, úgy sincs választási lehetőségünk! Én azért lehet, hogy örültem volna, ha gyerekként már folyékonyan megtanulom használni a németet! :) De az igaz, hogy az életkor nem lehet kifogás!

7. Mnemonic

Vagyis vicces hasonlatok találása, amihez Benny ajánlja a  memrise.com-ot, ami tényleg nagyon jó program, ha tudsz angolul! :) Ha magadtól találod ki, akkor viszont még jobban megjegyezhetővé válnak és még a kreativitásodat is fejleszti!

8. Hibázz nyugodtan!

Ne szégyelld ha hibázol, a hibákból tanulunk! Ne törekedj a tökéletesre se, ha arra vársz, amíg mindent tökéletesen, választékosan el tudsz mondani, akkor soha nem fogsz beszélni!

Tényleg nem szabad félni az elején attól, hogy akár szavak egymás után rakosgatásával mondjuk el amit szeretnénk! Itt még a lényeg, hogy megértessük magunkat és ez sikerélményt ad! Ha valaki olyan maximalista mint én, akkor ez nem is mindig olyan könnyű! :) De ha lehet ne hagyjuk abba itt a tanulást! Nincs annál rosszabb, mint amikor valaki 20 év anyanyelvi környezet után se tudja a legalapvetőbb nyelvtani szabályokat használni!

9. Okos célok

Állíts magad elé olyan célokat, amik mérhetőek! Ne akard az “egész nyelvet megtanulni”, mert nem fog menni. Viszont fog menni, ha azt mondod: B2-es vagy C1-es szinten szeretném tudni a nyelvet! Mindezt időbeli korláttal tedd, ami ne legyen túl hosszú! Tényleg motiváló tud lenni egy jó cél, egy jó időtávval! Soha nem tettem volna le németül a nyelvvizsgát, ha úgy állok hozzá, hogy valamikorra meg szeretnék tanulni jól németül. Tudtam, hogy egy évem van a B2-re… és sikerült!

10. Ugrás B1-ről C2-re

Ha már elértél a B1 szintig, törekedj arra hogy a beszéded is gyakorold, de vedd elő a nyelvtankönyveket is. Ha anyanyelvűekkel beszélsz tartsd fent a beszéd-hallgatás egyensúlyát, készülj számodra érdekes témákból, hobbi, szabadság, jövőbeli tervek. B2 szint felett már olvass újságcikkeket, nehezebb blogbejegyzéseket! Jó ha van egy anyanyelvi beszélgető partnered, aki kijavítja a hibákat, és biztosítja, hogy ne csak megértesd magad, de tényleg a helyes kifejezéseket használd.

11. Javítsd a kiejtésed!

Meg lehet tanulni az anyanyelvünkre nem jellemző, pár új hangot is, ami az új nyelvben van, ha anyanyelvűként akarunk hangzani erre szükség is lesz! Nagyon jó kiejtés magyarázó videók vannak fent youtube-on… ha tudsz kicsit angolul, akkor a bőség zavarától fogsz szenvedni! Ha például a CH kiejtését szeretnéd gyakorolni: https://www.youtube.com/watch?v=OpDt69-qz8I.

Fontos nagyon a hanglejtés, a szavakon és mondatokon belüli hangsúly is! Figyeljünk rá oda, és próbáljuk meg utánozni az anyanyelvi kiejtőket!

12. Több nyelv!

Ha több idegen nyelvet szeretnél elsajátítani, csak akkor kezdj hozzá a következőhöz, ha az előzőt már legalább középfokon beszéled!

 

Szóval hajrá! Vagy csak nekem lett hirtelen olyan sok tervem a nyelvtanulással kapcsolatban?! :)

 

Ne felejtsd el kérni ingyenes e-bookunkat itt!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>